GuidePedia

0

Το ΝΑΤΟ επιστρέφει σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου όσον αφορά τη σχέση του με τη Ρωσία τόνισε η Maria Zakharova

Σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου επιστρέφει το ΝΑΤΟ, καθώς τη στιγμή που δεσμεύεται ότι είναι δεδομένο ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και ετοιμάζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 έτη για το Κίεβο, η Γαλλία φέρεται να είναι έτοιμη να αποστείλει στην Ουκρανία μια δύναμη 1.500 Γάλλων στρατιωτών.
Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, οι 1.500 Γάλλοι στρατιώτες θα σταλούν στην Ουκρανία εντός του Απριλίου και θα είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας προκειμένου να αναπτυχθούν στο «ουκρανικό θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Πρόκειται για μια αν μη τι άλλο εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, αν και ήδη οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν σπεύσει να επισημάνουν πως δεν πρόκειται να εμπλακούν σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τη Ρωσία.
Μάλιστα, δημοσιεύματα θέλουν τον Macron να έχει σπεύσει να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον πως δεν περιμένει τη συνδρομή των Αμερικάνων σε περίπτωση που οι στρατιώτες του δεχθούν επίθεση από τον ρωσικό στρατό, τη στιγμή που η Bundestag έχει φροντίσει να διαμηνύσει πως ένα πλήγμα των Ρώσων σε Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία... δεν συνεπάγεται ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας.

Στέλνουν τάγμα 1.500 Γάλλων στρατιωτών

«Νέες πληροφορίες προκύπτουν σχετικά με την προετοιμασία από το Παρίσι ενός στρατιωτικού τμήματος που θα σταλεί στην Ουκρανία.
Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων ενέκρινε στις αρχές Μαρτίου τη σύνθεση μιας τακτικής ομάδας τάγματος περίπου 1.500 ατόμων.
Αναμένεται ότι τον Απρίλιο η ομάδα θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μάχης για μια επιχειρησιακή ανάπτυξη στο ουκρανικό θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων» είπε η Zakharova.
«Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι συνεχίζουν ένα μέρος της ιστορίας τους... την επιχείρηση των προγόνων τους, οι οποίοι επιδόθηκαν στη μυστική εξαγωγή από την Ουκρανία πολιτιστικών θησαυρών, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων βυζαντινών εικόνων, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν να τις συντηρήσουν στη Γαλλία», υπογράμμισε η Zakharova, η οποία κατηγόρησε το Κίεβο ότι εισάγει πλήρη λογοκρισία στην Ουκρανία.

Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ τρέμουν εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ανάμειξη στη σύγκρουση στην Ουκρανία αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, ανησυχία που προκύπτει από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανησυχία των Αμερικάνων εστιάζει στο ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν ο ρωσικός στρατός χτυπήσει τα γαλλικά στρατεύματα που ο Macron θέλει να στείλει στο ουκρανικό έδαφος.
Πάντως, η WSJ αναφέρει πως ο Macron έχει διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητο, ενώ πρόσφατα έκθεση της γερμανικής Bundestag υποστήριζε πως η επίθεση της Ρωσίας σε γαλλικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα σηματοδοτούσε την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα.
Βάσει του δημοσιεύματος, η προοπτική της παρουσίας δυτικού προσωπικού στην Ουκρανία – τόσο πολιτικού όσο και στρατιωτικού - εγείρει πιεστικά ερωτήματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι σύμμαχοι εάν κάποιος από αυτούς σκοτωθεί ως αποτέλεσμα ρωσικού πλήγματος.
«Η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε τυχόν γαλλικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή της Γαλλίας και πιθανώς άλλων δυτικών χωρών στη σύγκρουση.

Διαβεβαιώσεις Macron

Πάντως, Αμερικάνος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Macron απευθυνόμενος στους Συμμάχους, είπε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ εάν η Ρωσία επιτεθεί στα γαλλικά στρατεύματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν «ένατο συνασπισμό για βαθιά χτυπήματα» - προμηθεύοντας την Ουκρανία με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Είπε επίσης ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ενώ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, χωρίς να επιτευχθεί συναίνεση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον».

Antony Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Ρωσία – Δεν θα συμβεί

Μια άμεση ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Δεν θα υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στο ουκρανικό έδαφος», διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος εξωτερικής πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, για χάρη της δικής τους εθνικής ασφάλειας, θα αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι το Παρίσι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον Macron, οι αρχηγοί δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση.

Douglas McGregor (Αμερικανός συνταγματάρχης): Οι στρατιώτες της Δύσης θα σκοτωθούν άμεσα

Ο ρωσικός στρατός θα αναγκαστεί να φτάσει στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στην Ουκρανία θα εξουδετερωθούν άμεσα.
«Δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι μόλις περάσουν τα ουκρανικά σύνορα, θα δεχτούν επίθεση.
Οι Ρώσοι μπορούν να τους δουν, να τους στοχοποιήσουν και να τους καταστρέψουν» υποστήριξε ο McGregor.
Όπως είπε «όλα θα τελειώσουν όταν η Οδησσός, το Kharkiv και το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο.
Τότε θα τεθεί το ερώτημα εάν η Ρωσία θα βρει αυτούς με τους οποίους μπορεί να διαπραγματευτεί.
Εάν οι κυβερνήσεις στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη δεν έχουν αλλάξει, τότε οι Ρώσοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε πιο δυτικά», ισχυρίζεται ο Douglas McGregor.
Ο Αμερικανός Συνταγματάρχης τόνισε επίσης ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει ολοένα και περισσότερο να μιλούν για τη δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθώς συνειδητοποιούν την αναπόφευκτη κατάρρευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αποστάσεις Ουγγαρίας από οποιαδήποτε κλιμάκωση με Ρωσία

Εν των μεταξύ, η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι στέκεται απέναντι σε οποιεσδήποτε προτάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία ή να αποτελέσουν απειλή για να ξεσπάσει ένας Γ' Παγκόσμιος πόλεμος.
«Τις επόμενες δύο ημέρες, η Ουγγαρία θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε προτάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία ή σε επικείμενη απειλή παγκόσμιου πολέμου.
Δεν θα υποστηρίξουμε καμία πρόταση που μπορεί να φέρει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε πόλεμο ή να μετατρέψει το ΝΑΤΟ από αμυντική συμμαχία σε μια επιθετική» τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας,Peter Szijjarto, αναφέροντας πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εμμείνει στην προηγούμενη απόφασή του να μην συμμετάσχει στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποφύγει «μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία».
Όπως είπε, η Ουγγαρία είναι κατά των εχθροπραξιών στην Ουκρανία τονίζοντας ότι «δεν είναι ούτε πόλεμος της Ουγγαρίας, ούτε πόλεμος του ΝΑΤΟ».
Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη λύπη του για το ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιδεικνύουν αντικρουόμενες προθέσεις, σχέδια και προτάσεις που μπορεί να τους ωθήσουν να «περάσουν κάποιες γραμμές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν κόκκινες».
Ο Szijjarto επανέλαβε ότι η Ουγγαρία δεν θα τα υποστηρίξει.
«Ας ελπίσουμε ότι η κοινή λογική, η ειρήνη και η ασφάλεια θα επικρατήσουν στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τις επόμενες δύο ημέρες» επισήμανε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Προειδοποίηση Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Η Ρωσία αυξάνει διαρκώς τη στρατιωτική της ισχύ – Πρόταση για 100 δισ στην Ουκρανία

Για συνεχή αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πρότεινε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Stoltenberg πρότεινε η βοήθεια αυτή να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 χρόνια.
«Εκατό δισεκατομμύρια για 5 χρόνια φαίνονται πολλά, αλλά είναι μια μικρή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσει η Ουκρανία.
Διαφορετικά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε, πιστέψτε με, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο πώς θα βρούμε αυτά τα 100 δις για 5 χρόνια.
Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια λύση που θα περιλάμβανε διμερείς συνεισφορές προς την Ουκρανία που θα μπορούσαν να είναι ανεκτές από τον καθένα» τόνισε ο Stoltenberg.
Όπως είπε η Ρωσία αυξάνει διαρκώς τη στρατιωτική της ισχύ και για αυτό το λόγο και το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμάχων της.

Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ» είπε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για την Ουκρανία.
«Η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους στο πεδίο της μάχης» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
«Το ζήτημα είναι το πότε και όχι το εάν» επισήμανε ο Stoltenberg.

Δεκαετής συμφωνία ασφαλείας Φινλανδίας – Ουκρανίας

Υπό αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις ο πρόεδρος της Φινλανδίας Alexander Stubb και ο Ουκρανός ομόλογος του, Volodymyr Zelensky υπέγραψαν στο Κίεβο μια δεκαετή συμφωνία ασφαλείας και συνεργασίας.
Όπως αναφέρεται, η συμφωνία καλύπτει μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως η παροχή πολιτικής υποστήριξης, καθώς και συνδρομής στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και υποστήριξης στους τομείς των μεταρρυθμίσεων και της ανοικοδόμησης.
«Η δεκαετής συμφωνία αποτελεί απόδειξη της μακροπρόθεσμης προσήλωσης της Φινλανδίας στην στήριξη της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας.
Επιπλέον, ο Stubb ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία θα στείλει ένα ακόμη πακέτο αμυντικού εξοπλισμού αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανεβάζει την συνολική βοήθεια της Φινλανδίας προς την Ουκρανία στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top