Ο νομικός Γεώργιος Ανθρακεύς, Δρ. Νομικής Πανεπιστημίου του Αμβούργου με διδακτορική διατριβή για το Ενωσιακό Δίκαιο και την Ελληνική ΑΟΖ, , μίλησε σήμερα στον 98.4 για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, εξαιτίας της μη υποβολής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού .
Ανέλυσε ταυτόχρονα πως το θέμα αυτό σχετίζεται άμεσα και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τις Λιβύης για θέσεις βάσης, χωρικά ύδατα και συνορεύουσα ζώνη, αλλά και με την Διακήρυξη των Αθηνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως τόνισε, οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν την υποχρέωση να μεταφέρουν την οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΘΧΣ) στις εθνικές νομοθεσίες και να ορίσουν αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση του στόχου αυτού έως το 2016.
Η εφαρμογή του στα ύδατα δικαιοδοσίας των παράκτιων κρατών µελών της ΕΕ έπρεπε να επιτευχθεί έως τον Μάρτιο του 2021.
Η οδηγία, έχοντας υπόψη και το άρθρο 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ) επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριους στόχους (περιβάλλον, αλιεία, θαλάσσιες μεταφορές και ενέργεια).
Ο κ. Ανθρακεύς , υποστηρίζει μάλιστα, πως η Ελλάδα επιβάλλεται, τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και με την Ιταλία να συνεργαστούν στην διαμόρφωση ενός θαλάσσιου χωροταξικού πλαισίου και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος με την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα αποτελέσει και την de jure οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου