GuidePedia

0

Η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να δείξει πως συγκρούεται με τις ΗΠΑ για τους Παλαιστινίους. Η κίνηση Φιντάν on camera, η απουσία Ερντογάν, η...υποδοχή Μpλίνκεν στο αεροδρόμιο.

″Ψύχος” αλλά και ένταση επικράτησε στην συνάντηση του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών και του τούρκου ομολόγου του στην Άγκυρα. Οι συνομιλίες διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες, κάτι που σχολιάζεται ως δηλωτικό των δυσκολιών σε αυτές, και έληξαν χωρίς να γίνουν κοινές δηλώσεις, με τον Άντονι Μπλίνκεν να φεύγει βιαστικά από το Υπ.Εξωτερικών.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα μετά από 30 ημέρες πολέμου και προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του Μπλινκεν στην περιοχή και των συναντήσεων με ΥΠΕΞ αραβικών, μουσουλμανικών χωρών και τον πρόεδρο της Κύπρου.

Ο Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο και λίγο πριν την αναχώρηση του για Τόκιο, περιορίστηκε να πει πως με τον Χακάν Φιντάν συζήτησαν για την επέκταση της παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Συμπλήρωσε δε πως τις επόμενες ημέρες θα φανεί πως η βοήθεια μπορεί να επεκταθεί με σημαντικούς τρόπους. Και τόνισε, χωρίς να επεκταθεί: «Γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».


Live όλες οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ


Διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Φιντάν επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι θα πρέπει να αποτραπούν η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να κηρυχθεί επειγόντως πλήρης κατάπαυση του πυρός.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.





Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει πως αυτή η συνάντηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη (τουλάχιστον). Και αυτό ήταν γνωστό, καθώς Τουρκία και ΗΠΑ υπηρετούν δυο τελείως διαφορετικές γραμμές και στρατηγικές στο θέμα το πολέμου Χαμάς-Ισραήλ.

Η μεν Ουάσιγκτον στηρίζει πλήρως το Ισραήλ και ανέλαβε με μεγάλη καθυστέρηση ουσιαστικές διπλωματικές πρωτοβουλίες αλλά μόνο για εξασφαλίσει την αποτροπή μια διάχυση της κρίσης προσφέροντας μόνο μια πιθανή συμφωνία για μικρής διάρκειας ”ανθρωπιστικές παύσεις πυρός”.
Η δε Άγκυρα, και ο Ταγίπ Ερντογάν αρνούνται να χαρακτρίσουν την Χαμάς ”τρομοκρατική οργάνωση”, κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και καταγγέλλουν πρωτίστως τις ΗΠΑ πως βοηθά το Ισραήλ στην ”γενοκτονία” σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ψυχρότητα, απαξίωση και ..σόου

Ενδεικτικό της ψυχρότητας μεταξύ των δύο χωρών είναι πως όταν ο Χακάν Φιντάν υποδέχθηκε τον Μπλίνκεν στο τουρκικό ΥΠΕΞ και εκείνος φάνηκε να προσπαθεί να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, ο τούρκος υπουργός τον ”έκοψε”. Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε πολύ στα τουρκικά ΜΜΕ, και όχι μόνο, ως δημόσια έκφραση δυσαρέσκεια της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Ερντογάν δεν θα είχε συνάντηση με τον Μπλίνκεν καθώς προτιμούσε να παρευρεθεί σε εκδήλωση στην Ριζούντα.

Επίσης, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας τον Μπλίνκεν δεν υποδέχθηκε ο Φιντάν αλλά έστειλε τον...αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και την διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν.

Βέβαια, η Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες έκανε τα πάντα για να ”επικοινωνήσει” πως ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Άγκυρα εκδίδοντας ακόμη και δική της ανακοίνωση την στιγμή που το αμερικανικό ΥΠΕΞ ήθελε οι μετακινήσεις του υπουργού να μην προαναγγέλλονται για λόγους ασφαλείας.

Αυτό που μάλλον ήθελε, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ήταν να στήσει ένα ”σόου” και να περάσει ένα δημόσιο μήνυμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο, στον οποίο ο Ερντογάν θέλει εμφανίζεται ως προστάτης του, πως η Τουρκία συγκρούεται με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης για τους αμάχους της Γάζας και τους μουσουλμάνους αδελφούς της.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top