GuidePedia

0

Ο Putin αναζητά εναλλακτικούς δρόμους εξαγωγής για το καύσιμο.

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία ενός κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου καθώς το Κρεμλίνο αναζητά εναλλακτικούς δρόμους εξαγωγής για το καύσιμο.
«Ελπίζω ότι στο πολύ εγγύς μέλλον θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος Vladimir Putin στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι, όταν υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό τουRecep Tayyip Erdogan.
Ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία θα «κάνει την ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή πιο σταθερή και ισορροπημένη», ανέφερε.

Nέα συμφωνία για τα σιτηρά

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin έχει στο Sochi ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με κύριο θέμα συζητήσεων τη βιωσιμότητα μιας συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών υπό τους νέους όρους του ΟΗΕ.
Κατά την υποδοχή του Erdogan στο Sochi, o Putin είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η Ουκρανία, τονίζοντας πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας
«Γνωρίζω ότι θέλετε να θέσετε το θέμα της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα» υποστήριξε ο Putin, με τον Τούρκο πρόεδρο να υποστηρίζει πως μετά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του, θα εκδηλωθεί μια πολύ σημαντική κίνηση.
«Το πιο σημαντικό βήμα που όλοι κοιτάζουν σήμερα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι ο διάδρομος των σιτηρών.
Πιστεύω ότι το μήνυμα στη συνέντευξη τύπου θα είναι για ένα πολύ σημαντικό βήμα, ειδικά για τις υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής» είπε ο Erdogan.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, «το κύριο θέμα των συνομιλιών στο Sochi θα είναι η βιωσιμότητα της προηγούμενης συμφωνίας για τα σιτηρά».
«Οι δύο ηγέτες θα μελετήσουν λεπτομερώς τις νέες προτάσεις που εκπονήθηκαν υπό τον ΟΗΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας» αναφέρει τουρκική πολιτική πηγή στο TASS.

Τι προβλέπουν οι νέοι όροι

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah ανέφερε ότι το νέο πακέτο προτάσεων του ΟΗΕ περιλαμβάνει και διάταξη για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την άρση των περιορισμών στους Ρώσους παραγωγούς τροφίμων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είναι μπλοκαρισμένα στην Ευρώπη.
Επιπλέον, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ προτείνει «να αρχίσουν οι εργασίες για την εκτίμηση της ζημιάς στους κατεστραμμένους αγωγούς» μέσω των οποίων διοχετεύεται η ρωσική αμμωνία, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις του ΟΗΕ είναι και η επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank στο σύστημα SWIFT, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ρωσίας.
Επίσης, στο νέο αυτό πακέτο περιλαμβάνονται προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων με την ασφάλιση των ρωσικών πλοίων που μεταφέρουν τρόφιμα.

Επιστολή Guterres στον Lavrov

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres έκανε γνωστό πως έστειλε επιστολή στον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov με τις προτάσεις του Οργανισμού για την αποκατάσταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
Πρόσφατα η Ουκρανία δοκίμασε μια νέα θαλάσσια διαδρομή, που ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος της από κράτη - μέλη του NATO, τη στιγμή που η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα θεωρεί εχθρικό κάθε σκάφος που προσεγγίζει ουκρανικά λιμάνια.

Ρωσικό σιτάρι μέσω Τουρκίας στην Αφρική

Οι πρόεδροι Putin και Erdogan αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το θέμα της παράδοσης ρωσικού σιταριού σε κράτη της Αφρικής μέσω της Τουρκίας και με πιθανή συμμετοχή του Κατάρ.
«Το σενάριο της προμήθειας σιτηρών από τη Ρωσία σε φτωχές χώρες της Αφρικής μέσω της Τουρκίας με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ θα είναι στην ατζέντα των προέδρων Erdogan και Putin.
Μια λεπτομερής εξέταση αυτής της πιθανότητας είναι απολύτως απαραίτητη, μετά την οποία μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας» αναφέρει η τουρκική πηγή.
Υπενθυμίζεται πως στις 31 Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν μεταξύ άλλων σχετικά με μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά.
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η εξαγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών σε μειωμένες τιμές στην Τουρκία και με την οικονομική στήριξη του Κατάρ, έτσι ώστε να ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία των σιτηρών σε τουρκικές επιχειρήσεις και κατόπιν εξαγωγή στα πιο φτωχά αφρικανικά κράτη.
Η Ένωση Σιτηρών της Τουρκίας δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, αναφέροντας πως η επεξεργασία σιτηρών σε αλεύρι είναι ένα τεχνικό ζήτημα και ότι αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση.
Μάλιστα υποστηρίζει πως οι παραδόσεις μπορούν να αρχίσουν από το φθινόπωρο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top