GuidePedia

0


Γιώργος Σκαφιδάς
Τα ερωτήματα αναφορικά με όσα θα πρέπει να περιμένουμε τη χρονιά που ξεκινά… πολλά, κρίσιμα και κάθε άλλο παρά θεωρητικά: Θα κερδίσει, άραγε, ο Ερντογάν τις εκλογές στην Τουρκία; Και αν ναι, πώς και με πόσο μεγάλη (ή μικρή) διαφορά; Θα επιδεινωθεί κι άλλο το κλίμα στα ελληνοτουρκικά; Θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Θα δώσει η Άγκυρα το τελικό ΟΚ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Θα γίνει η Ταϊβάν η επόμενη Ουκρανία; Θα καταφέρουν οι Λίβυοι να πάνε σε κοινά αποδεκτές εκλογές; Θα καταφέρουν τα Βαλκάνια να αποφύγουν νέες αναφλέξεις;

Στα καθ’ ημάς όλα αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται φέτος σε Ελλάδα (βουλευτικές), Κύπρο (προεδρικές) και Τουρκία (προεδρικές και βουλευτικές).

Όσα θεωρούμε ωστόσο εμείς στην Ελλάδα κορυφαίας σημασίας δεν αντιμετωπίζονται απαραιτήτως ως κορυφαίας σημασίας και από τη διεθνή κοινότητα.

Ελλάδα και Κύπρος απουσιάζουν από τις διεθνείς αναλύσεις για τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις του 2023.

Το περιοδικό TIME ξεχωρίζει ως «περισσότερο σημαντικές» τις εκλογές που αναμένονται φέτος σε Νιγηρία (προεδρικές στις 25 Φεβρουαρίου), Πακιστάν (βουλευτικές κάποια στιγμή πριν από τις 12 Οκτωβρίου, με τον Ίμραν Χαν να κοντράρει τον Σ. Σαρίφ για την πρωθυπουργία), Τουρκία (προεδρικές και βουλευτικές ως τις 18 Ιουνίου), Αργεντινή (προεδρικές στις 29 Οκτωβρίου) και Μπανγκλαντές. Για τους συντάκτες του περιοδικού, αυτές θα είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις που «πρόκειται να διαμορφώσουν την παγκόσμια πολιτική το 2023».

Κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος, οι συντάκτες του Gzero στρέφουν και εκείνοι το βλέμμα προς τη Νιγηρία (την πληθυσμιακά και οικονομικά μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής), την Τουρκία, την Αργεντινή και το (ισλαμικό, εξοπλισμένο με πυρηνικά και στρατιωτικά ισχυρό πλην όμως υπερχρεωμένο) Πακιστάν.

Ενώ και για τον ιστοχώρο Conversation, οι επερχόμενες εκλογές που αξίζουν πιο πολύ την προσοχή μας είναι εκείνες της Νιγηρίας, της Τουρκίας, της Αργεντινής, του Πακιστάν και της Ζιμπάμπουε.

Μεγαλύτερη σε έκταση είναι η λίστα με τις «πιο σημαντικές» επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του περιοδικού Foreign Policy. Ακόμη και από αυτήν την εκτενέστερη λίστα ωστόσο, η Ελλάδα και η Κύπρος απουσιάζουν. Οι κάλπες που θα κρίνουν τις εξελίξεις διεθνώς το 2023 είναι, σύμφωνα με το Foreign Policy, εκείνες που πρόκειται να διεξαχθούν τους επόμενους μήνες σε: Αργεντινή, Μπανγκλαντές, Εσθονία (βουλευτικές στις 5 Μαρτίου, που θα κρίνουν το μέλλον της Κάγια Κάλλας στην πρωθυπουργία), Φινλανδία (βουλευτικές στις 2 Απριλίου, που θα κρίνουν το μέλλον της Σάνα Μάριν στην πρωθυπουργία), Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Πολωνία (βουλευτικές ως τις 11 Νοεμβρίου), Τουρκία, Ισπανία (βουλευτικές ως τις 10 Δεκεμβρίου, που θα κρίνουν το μέλλον του Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία), Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Νιγηρία, Γουατεμάλα και Κονγκό.

Η απουσία της Ελλάδας από αυτές τις «elections to watch in 2023» λίστες θα μπορούσε να εξηγηθεί με όρους ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς. Θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια στάση σχετικής «αδιαφορίας», ή τουλάχιστον «μη-ανησυχίας», απέναντι σε μια μικρή σε έκταση χώρα με πληθυσμό ολίγων εκατομμυρίων ψηφοφόρων το εκλογικό αποτέλεσμα της οποίας, όποιο και αν είναι αυτό, δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές πολιτικής ή ρήξεις στη διεθνή σκηνή. Υπό το ίδιο πρίσμα, η «αδιαφορία» των «έξω» θα μπορούσε να ερμηνευτεί θετικά για την Ελλάδα, που δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο διεθνών κρίσεων ως ο πιο αδύναμος ή αποσταθεροποιητικός κρίκος, αλλά και αρνητικά, ως στάση αδιαφορίας δηλαδή απέναντι σε μια χώρα που δεν διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις…

Από την άλλη πλευρά, η «επιβλητική» παρουσία της Τουρκίας του Ερντογάν σε όλες αυτές τις «elections to watch» λίστες έρχεται να ρίξει βαριά τη σκιά της πάνω από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, εγκυμονώνοντας έτσι δυνητικούς κινδύνους για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα που έχουν μεν όφελος – τουλάχιστον θεωρητικό – από τη διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών αλλά δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να καταλήξουν να αποτελούν μόνο «υποσημείωση» ή απλώς άλλο ένα «κεφάλαιο» των όποιων τουρκικών εξελίξεων…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top