GuidePedia

0


Από τη μια ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγυρίζει ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια επενδύσεων. Από την άλλη, το ΔΝΤ διαπιστώνει σε έκθεσή του ότι η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στον κόσμο.

«Κάνουμε πράξη αυτό που δεσμευτήκαμε τον Ιούλιο του 2019, να καταστήσουμε την Ελλάδα την πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρα στον πλανήτη και να παρέχουμε στον ελληνικό λαό την ευμάρεια που του αξίζει». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δήλωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance, IIF) που δείχνει, όπως ανέφερε, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των επενδύσεων για την περίοδο από το 4ο τρίμηνο του 2019 έως το 4ο τρίμηνο του 2021. Ο υπουργός σημειώνει ακόμη στη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση επιταχύνει, ακόμη περισσότερο, τον αναπτυξιακό βηματισμό της με την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Πρωταθλήτρια των επενδύσεων στην περίοδο από το 4ο τρίμηνο του 2019 έως το 4ο τρίμηνο του 2021, αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance, IIF). Τη συγκεκριμένη περίοδο ο ρυθμός πραγματικής αύξησης των επενδύσεων (ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) προσεγγίζει το 20% στην Ελλάδα, επίδοση που καθιστά τη χώρα μας παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη χώρα, ενώ μάλιστα στην ευρωζώνη σημειώνεται πτώση της τάξης του 10%.

Πρόκειται για ακόμη μια σημαντική αναγνώριση της πολύ μεγάλης απόστασης που έχει διανύσει η Ελλάδα από τελευταία στην ευρωζώνη στις επενδύσεις τον Ιούνιο του 2019 σε έναν από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Όπως επίσης και για έναν ακόμη λαμπρό κρίκο στην αλυσίδα των εξαιρετικά θετικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών με τις πολύ μεγάλες επενδύσεις της JP Morgan, της Microsoft, της Amazon και πολλών άλλων παγκόσμιων κολοσσών και δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων, που δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και τις επιδόσεις στην αύξηση της απασχόλησης (η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας) και την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος (ο δείκτης στο υψηλότερο σημείο από το 2000).

Σ’ αυτό το θετικό περιβάλλον επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τον αναπτυξιακό μας βηματισμό με την προώθηση μεταρρυθμίσεων, με κορυφαία τον καινούργιο Αναπτυξιακό Νόμο που μόλις προχθές ψηφίσαμε στη Βουλή και ενεργοποιούμε τις επόμενες εβδομάδες».

ΔΝΤ: Από τα χαμηλότερα στον κόσμο το ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα

Κόντρα στον ενθουσιασμό του Άδωνι Γεωργιάδη, ειδική έκθεση του ΔΝΤ εξετάζει το επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία. Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι υψηλότερες επενδύσεις και η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μια κοινωνία που γερνάει, όπου ο συρρικνούμενος πληθυσμός αναμένεται να επιβαρύνει πολύ τη δυνητική παραγωγή.

Στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπεται ότι το πραγματικό ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 15% και 17% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, από 11,6% στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τον ιστορικό δείκτη κεφαλαιακής παραγωγής της χώρας.

Το ΔΝΤ αποδίδει την εκτίμηση στη χρηματοδότηση και στις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του «φιλόδοξου» Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) της Ελλάδος.

Ωστόσο, σημειώνει πως αυτή η επίδοση θα υπολείπεται του επιπέδου των επενδύσεων στην Ελλάδα προ της κρίσης χρέους που ήταν στο 24% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας πως το επίπεδο επενδύσεων εκείνης της περιόδου συνέβαλε σε ένα μη βιώσιμο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Κατά το ΔΝΤ στο τέλος του 2019 το ποσοστό των επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, όταν πριν από το 2008, το επενδυτικό ποσοστό της Ελλάδας ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένο με το αντίστοιχο ποσοστό της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και κοντά ή πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Μέχρι το τέλος του 2019, ο λόγος επενδύσεων προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατατάσσονταν στο χαμηλότερο στην ΕΕ και μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, στο 10% του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top