GuidePedia

0

Το βράδυ της 8ης Μαρτίου μια πτήση φθάνει από το Ισραήλ στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μεταξύ των επιβατών περίπου 50 Έλληνες. Όλοι γνώριζαν τι είχε συμβεί στο γκρουπ Ελλήνων προσκυνητών στους Αγίους Τόπους. Από τις 2 Μαρτίου ο 66χρονος Μανώλη Αγιομυργιαννάκηείχε εισαχθεί στο νοσοκομείο του Ρίου και στις 6 Μαρτίου είχε διασωληνωθεί.

Οι Έλληνες επιβάτες έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι παρά την περιπέτεια που είχε προηγηθεί κανένας έλεγχος δεν τους περίμενε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κάποιοι απ΄ αυτούς πήγαν από μόνοι τους να ρωτήσουν ,γιατί δεν τους θερμομετρούσαν έστω. Τελικά τους έδωσαν το τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνεί όποιος διαπιστώσει ότι έχει συμπτώματα!

Η Ελλάδα έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει την τακτική του “κυνηγώ να βρω τα κρούσματα” και “επένδυσε” τα πάντα στην τακτική της καραντίνας για να το πούμε με μία λέξη.
Το “μένουμε σπίτι” ήταν σωστό μέτρο και σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τηρήθηκε. Όμως έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: για να πετύχει πρέπει να τηρηθεί σχεδόν στο 100% . Το δοκίμασαν κι άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες και είχαν χειρότερα αποτελέσματα από την Ελλάδα.

Χθες η κυβέρνηση ορθώς προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών λίγο πιο δύσκολες ,όχι πάντως απαγορευτικές για να ΄μαστε ειλικρινείς. Θα έχει αποτέλεσμα; Όλοι ελπίζουμε να πάνε καλά τα πράγματα….

Υπάρχει όμως ένας προβληματισμός για το τι γίνεται από δω και πέρα. Όποια μέτρα είχε να πάρει η κυβέρνηση σχετικά με την “αφύπνιση” της ατομικής ευθύνης, τα πήρε. Τώρα ,όπως λένε οι ειδικοί μπαίνουμε στις πιο δύσκολες εβδομάδες. Ο δύσκολος χρόνος κατά τον οποίο θα διαπιστώσουμε αν είχαν αποτέλεσμα τα μέτρα προσδιορίζεται από 4 έως 6 εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής τα στατιστικά στοιχεία προκαλούν μια ανησυχία. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι αυτό που επεσήμανε ο Παύλος Πολάκης , ο οποίος επισήμανε ότι σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα το ποσοστό των νοσηλευόμενων έχει εκτοξευθεί στο 21,3%, το υψηλότερο από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τον COVID-19. Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε, γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι αν θα μπορέσουν οι αδύναμες υγειονομικές μας υποδομές να αντέξουν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα χρειαστούν νοσηλεία και ειδικά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διαθέτουμε 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους ,όταν η Ιταλία έχει κοντά στα 13. Και η Ιταλία δεν άντεξε.

Την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι η τακτική της καραντίνας εγκαταλείπεται .

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας δε φτάνει για να σταματήσει την πανδημία. Πρέπει μέσω τεστ να βρεθούν ποιοι έχουν προσβληθεί από τον COVIDー19 και να απομονωθούν, αλλιώς μετά τα lockdown η πανδημία θα ξαναφουντώσει.

Μιλώντας στο BBC, o επικεφαλής της βρετανικής διαχείρισης της κρίσης με τον Covid -19 Μάικ Ράιαν, τόνισε πως το σκληρό μέτρο της καραντίνας δεν είναι το πιο αποτελεσματικό, αλλά ότι πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες στη δημόσια υγεία, ώστε τα κρούσματα να εντοπίζονται, να απομονώνονται και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους, ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μετάδοσης. “Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρώσουμε σε αυτούς που είναι άρρωστοι, αυτούς που έχουν τον ιό. Να τους απομονώσουμε, να βρούμε με ποιους ανθρώπους ήρθαν σε επαφή και να τους βάλουμε σε καραντίνα” . Η Βρετανία βέβαια έχασε πολύτιμο χρόνο, με τις εισηγήσεις περί “ανοσίας της αγέλης”, που δεχόταν από συμβούλους του.

Την τακτική των όσο περισσότερων τεστ ακολουθεί η Γερμανία που έχει πολλά κρούσματα αλλά λίγους νεκρούς. Στον ίδιο δρόμο μπαίνει και η Γαλλία και η Ισπανία, μάλλον κι αυτές καθυστερημένα. Και βέβαια τα μαζικά τεστ ήταν αυτά που έδωσαν τη δυνατότητα στη Νότια Κορέα να τιθασεύσει την κρίση.

Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, δυστυχώς θα μας το απαντήσει ο COVID-19 και κανένας άλλος. Είναι ένας εχθρός άγνωστος ,συνεπώς κανείς δεν γνωρίζει αν τα όπλα που χρησιμοποιεί εναντίον του είναι τα σωστά.

Δεν είναι ώρα για κριτική και η κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται πολύ άνετα ,αφού δεν έχει τέτοιο πρόβλημα από καμία πτέρυγα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς έχει τα χέρια της λυμένα για να δράσει. Ελπίζουμε να το κάνει αποτελεσματικά. Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά υπάρχει κάποιος χρόνος για να εξετάσει προτάσεις που της έχουν γίνει για “μετατροπές” καρδιολογικών μονάδων σε ΜΕΘ ή και για την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας. Το επόμενο πεδίο μάχης με τον COVID-19 είναι πλέον στα νοσοκομεία.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top