Η κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή, αλλά η αίσθηση που υπάρχει σε όσους συνομιλούν με αξιωματούχους του Πενταγώνου είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει και μάλιστα δριμύτερη.
Διότι οι Αμερικανοί έχουν να κάνουν με μία ανυπόμονη και νευρική Τουρκία, η οποία έχασε τη ψυχραιμία της και δείχνει να φοβάται τους μαχητές του YPG για τον εξής βασικό λόγο: Πέραν του ότι απέδειξαν στα πεδία των μαχών ότι είναι πρώτης τάξης πολεμιστές, διαθέτουν τώρα σύγχρονο αμερικανικό εξοπλισμό, που τους παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμμαχίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι Τούρκοι κάλεσαν επανειλημμένα τους Αμερικανούς να αποσύρουν τον οπλισμό τους από τη Βόρεια Συρία, αλλά το Πεντάγωνο αρνήθηκε να συζητήσει καν το θέμα.
Η προχθεσινή έκθεση του Πενταγώνου που περιγράφει με καταθλιπτικό τρόπο την κατάσταση της οργάνωσης των τζιχαντιστών και την επιστροφή της στην ενεργό δράση -αναγεννάται κυριολεκτικά από την τέφρα της-, θα αναγκάσει τους Αμερικανούς να στείλουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους, μία κίνηση που θα θυμώσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και θα αντιδράσει με τον γνωστό τρόπο. Των απειλών για εισβολή στη Βόρεια Συρία.
Μόνο που αυτή τη φορά θα επιχειρήσει να υλοποιήσει την απειλή. Και στο σημείο αυτό η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να δείξει τα δόντια της, διότι είναι παγιδευμένη στην απόφασή της να προστατεύσει τους μεγαλύτερους εχθρούς της Τουρκίας: Τους Κούρδους του YPG. Η Τουρκία τους θεωρεί «τρομοκράτες» και επέκταση του αντάρτικου του PKK, το οποίο έχει υποστεί ήττες από τους Τούρκους, αν και οι μαχητές του δείχνουν να αντέχουν.
Η έκθεση -στην ουσία και ως τελική ανάλυση- δείχνει τον λάθος τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο Ντόναλντ Τραμπ την υπόθεση της Συρίας και ειδικά τα ήξεις-αφίξεις μετά από το μοιραίο τηλεφώνημα με τον Ερντογάν, πριν από τα Χριστούγεννα. Ο τελευταίος είχε παρασύρει τον Αμερικανό πρόεδρο στην πιο βλακώδη απόφαση του: να αποχωρήσει από τη Συρία. Την υπόθεση αυτή ξέθαψαν χθες οι Ρώσοι και δια του πρακτορείου “Σπούτνικ” άφησαν να εννοηθεί ότι δόθηκε νέα υπόσχεση από τον Τραμπ στον Ερντογάν για εγκατάλειψη των Κούρδων. Ενώ η αναφορά γινόταν σίγουρα για την προ Χριστουγέννων δήλωση.
Το πρόβλημα της Άγκυρας αποδεικνύεται ότι είναι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί. Όπως είπε ο Τούρκος αναλυτής Soner Cagaptay, του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, που πελαγοδρομεί μεταξύ του Ερντογάν και του Ιμάμη Γκιουλέν, όταν πήγε στην αμερικανική πρωτεύουσα, πριν από δύο δεκαετίες, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ήταν οι μεγαλύτεροι φίλοι της Τουρκίας. Τώρα ο αμερικανικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της, υποστήριξε…
Σίγουρα κάτι γνωρίζει περισσότερο από εμάς… Και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι κάνει αυτή τη δήλωση ο συγκεκριμένος αναλυτής, ο οποίος διακρίθηκε στο παρελθόν για την υποστήριξή του στην κατοχική δύναμη.
Αλλά είναι ενδιαφέρουσα και η άποψη του Nicholas Heras, αναλυτή στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.
“Στις συζητήσεις με την Τουρκία, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι οι δυνάμεις του SDF (την πλειοψηφία ελέγχουν οι Κούρδοι) θα διαχειριστούν τη βόρεια και την ανατολική Συρία για το προσεχές μέλλον”. Είναι μία πραγματικότητα που αρνείται η Τουρκία.
Ο καθένας μπορεί να υποθέσει, με βάση όχι μόνο αυτές τις αναλύσεις, ότι οι Τούρκοι, εκτός της διπλωματικής γραφειοκρατίας έχασαν και την υποστήριξη του στρατιωτικού κατεστημένου. Η αμερικανική πολιτική, ως γνωστό, δεν αλλάζει εύκολα. Αυτοί που την εκπονούν είναι εξαιρετικά δυσκίνητοι γραφειοκράτες και η πολιτική μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να μείνει αναλλοίωτη για δεκαετίες.
Εάν στο Πεντάγωνο πιστεύουν πραγματικά ότι οι Κούρδοι της Συρίας διέσωσαν την Αμερική απέναντι στους τζιχαντιστές, δεν θα τους εγκαταλείψουν. Και αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής ότι αποφασίστηκε, αν και μετά τη νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, για την αναγέννηση του Ισλαμικού Κράτους, η νέα στρατιωτική ενίσχυση των μαχητών του PKK φαίνεται πλέον στον ορίζοντα.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, η εγκατάλειψη των Κούρδων θα ήταν αυτοκτονία για την Αμερική, διότι θα απολέσει τη στρατηγική της θέση στη Συρία και θα παραδώσει τη χώρα στη Ρωσία και το Ιράν. Αυτό, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο και το Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά, η απώλεια της Τουρκίας είναι δεδομένη, όπως και η συμμαχία της με τη Μόσχα, η οποία είναι ισχυρή και κτίστηκε σε γερές βάσεις.
Είναι από τις ελάχιστες φορές που οι Αμερικανοί βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να λάβουν οδυνηρές αποφάσεις. Όλοι οι αναλυτές -εκτός των πληρωμένων από την Τουρκία- συμφωνούν ότι το συμφέρον της Αμερικής εξυπηρετείται και στο άμεσο μέλλον και μακροχρόνια μόνο από τους Κούρδους.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου