GuidePedia

0

Χρήστος Καπούτσης
Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ενώ η αμερικανική Κυβέρνηση προειδοποιεί ότι «Θα υπάρξουν πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες, για την Τουρκία». Η εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, εκτίμησε, ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία και μεταξύ αυτών θα είναι οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά και η αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ασφαλώς, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν τις διεθνείς εξελίξεις και αναταράσσουν τη σχετική ισορροπία ισχύος στην εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και προφανώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η Τουρκία, αντιδρά σπασμωδικά ως πληγωμένο «θηρίο» και για αυτό είναι επικίνδυνη. Το σύστημα εξουσίας Ερντογάν θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ, απεργάζεται την ανατροπή του. Επιπλέον πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα περιλαμβάνει και εδάφη της τουρκικής επικράτειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι στρατιωτικές δραστηριότητες ή ακριβέστερα η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Και ακόμη η στρατιωτική συμφωνία της Άγκυρας με την Μόσχα (αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ή και του S-500) και τα «ανοίγματα» Ερντογάν προς την Τεχεράνη, λογίζονται ως η τουρκική αντίδραση-απάντηση, στην αμερικανική διπλωματία. Σχετικά με τις δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι αρκετά πυκνές , αυτές περιέχουν σαφή πολιτικά και διπλωματικά και στρατιωτικά μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες.

Ήδη Μονάδες του τούρκικου στόλου, κορβέτες, πυραυλάκατοι και υποβρύχια κινούνται στο πλαίσιο των διαφόρων δραστηριοτήτων, νότια της Κρήτης , στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου. Η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» αλλά και άλλες ασκήσεις έχουν στόχο, να αμφισβητήσουν ότι, η Ελλάδα , η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες . Ουσιαστικά, μέσω των στρατιωτικών ασκήσεων, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, η τουρκική ΑΟΖ να συνορεύει με την αντίστοιχη της Αιγύπτου και της Λιβύης.
Ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου

Επίσης, η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως, με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει εμπορικές ή ενεργειακές ή αμυντικές διεθνείς ή διμερείς διακρατικές συμφωνίες. Συνεχίζοντας τις προκλήσεις η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δεσμεύει περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, για άσκηση με πραγματικά πυρά στα τέλη Μαΐου και κατά το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Εύβοια, Σκύρο και Χίο θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά. Υπενθυμίζουμε ότι τα ισχύοντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Παπούλια–Γιλμάζ του 1988, προέβλεπαν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, θα απόφευγαν τις στρατιωτικές δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, στην Αθήνα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκονται Τούρκοι στρατιωτικοί και συζητούν με τους Έλληνες συναδέλφους τους τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Φυσικά δεν υπάρχουν διαρροές για το περιεχόμενο των συζητήσεων, αλλά μόνο εύλογες απορίες, όπως, τι είδους συζήτηση γίνεται, ποιά είναι η θεματολογία, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους Τούρκους στρατιωτικούς, να τα βάλουν όλα στο τραπέζι, όλα τα προβλήματα, που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλαδή να συζητηθούν, σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνώμων, οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και ακόμη, «τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Συνεπώς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται αρνητικά, απειλητικά και συγκρουσιακά. Ίσως, είναι αναγκαίο, το πολιτικά κόμματα, να συμφωνήσουν, σε κατεπείγουσα αύξηση των δαπανών για την άμυνα της χώρας και σε μια ενιαία εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, εξωστρεφή και όχι τουρκοφοβική, πριν είναι πολύ αργά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top