Του Μιχάλη Ιγνατίου
Το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «σκοτώνει» στην κυριολεξία τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, που αποτελεί την υπερηφάνεια της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ταυτόχρονα προβλέπει την αγορά 94 F-35 για να καλυφθεί η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin στην περίπτωση κατά την οποία εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα το αμερικανικό Πεντάγωνο θα αγοράσει 60 F-35A, 12 F-35B και 22 F-35C. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα και έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την μεγάλη πλέον πιθανότητα, κατά την οποία η Τουρκία θα προτιμήσει το ρωσικό σύστημα S-400 και θα απορρίψει το αμερικανικό τελεσίγραφο.
Το σχέδιο νόμου, είναι γνωστό ως National Defense Authorization Act ή NDAA, και ο εκάστοτε πρόεδρος της Αμερικής το υποστηρίζει, καθώς αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Πενταγώνου και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών με το Κογκρέσο. Οι αρμόδιοι βουλευτές έχουν συζητήσει τις ανησυχίες τους για την Τουρκία και έχουν λάβει έγκριση -αν και δεν την χρειάζονται- για να συμπεριληφθεί η αναφορά στην κατοχική δύναμη.
Ο τρόπος με τον οποίο έχει εισαχθεί η σχετική παράγραφος, υποχρεώνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να την αποδεχθεί, διαφορετικά -εάν καταθέσει βέτο- θα ακυρώσει και τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η δημοσιογράφος Oriana Pawlyk. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ΔΕΝ θα το πράξει και θα υπογράψει το σχέδιο νόμου, που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, τονίζεται από στελέχη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, ότι ακόμα και αν ο πρόεδρος Τραμπ επιχειρήσει να εξυπηρετήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «φίλο του», πρέπει οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Πάτρικ Σάναχαν και Μάικ Πομπέο, να επιβεβαιώσουν γραπτώς ότι η συμφωνία της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγοραπωλησία του S-400 έχει ακυρωθεί. Η αναφορά έγινε από τη δημοσιογράφο του ρεπορτάζ του Πενταγώνου, Katie Bo Williams.
Οι δύο υπουργοί αναμένεται να αρνηθούν να συναινέσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιλαμβάνει την μη ακύρωση της αγοράς του ρωσικού συστήματος. Άλλωστε έχουν ήδη δηλώσει και δημόσια -και έχουν εξηγήσει ιδιωτικά σε βουλευτές και γερουσιαστές- ότι η μόνη επιλογή της Τουρκίας είναι να αγοράσει τους Patriots και να απορρίψει τους S-400. Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι στενοί συνεργάτες του έχουν δηλώσει ότι τον Ιούλιο, το αργότερο, θα παραλάβουν και θα εγκαταστήσουν στο τουρκικό έδαφος το ρωσικό σύστημα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο νόμου δημοσιοποιήθηκε χθες από την Επιτροπή Ένοπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας των ΗΠΑ. Πηγές φιλικές προς τον Ιμάμη Γκιουλέν στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια για την «μετα-τουρκική περίοδο» στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αμερική και προβλέπουν ένα σενάριο που θα αποτελεί τον εφιάλτη του Τούρκου προέδρου.
Το βασικό κτύπημα θα γίνει εναντίον της τουρκικής οικονομίας με την επιβολή των κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA που ψηφίστηκε για να αντιμετωπίζονται οι εχθροί της Αμερικής.
Οι αναφορές στην Τουρκία έγιναν επειδή τουρκικές πηγές υποστήριξαν μετά τη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του κ. Ερντογάν, ότι ο Αμερικανός πλανητάρχης δεν συμφωνεί με τους συμβούλους του. Τον έφεραν να λέει πως έχει διαφορετική γνώμη για την εγκατάσταση των S-400 κάτι που δεν ισχύει, μετά την αποκάλυψη του δικτύου CNBC ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε στην Άγκυρα την ύστατη προειδοποίησή του υπό τη μορφή τελεσιγράφου.
Η προειδοποίηση ανέφερε ότι η Αμερική απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400 και την αντικατάσταση τους από τους Patriot. Οι Αμερικανοί συνομιλητές των Τούρκων έχουν εξηγήσει με ακρίβεια τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ αναγκαστούν να επιβάλουν κυρώσεις. Αυτές θα περιλαμβάνουν και όσους Τούρκους αξιωματούχους εργάζονται στα υπουργεία και τις υπηρεσίες που αναμείχθηκαν στην αγοραπωλησία. Θα «κτυπηθούν» συγκεκριμένα πρόσωπα στα τουρκικά υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας.
Με βάση την εμπειρία από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον, αναμένεται να επηρεαστούν και οι ίδιοι οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας, αν και είναι νωρίς για να γνωρίζει κανείς το εύρος των κυρώσεων. Με βάση άλλο νομοσχέδιο ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει στο Κογκρέσο το πακέτο των κυρώσεων τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είναι γνωστό αν το έπραξε. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών υποστηρίζουν όλα τα σχετικά νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας.
Στην Ουάσιγκτον δεν γνωρίζουν τις τελικές αποφάσεις του κ. Ερντογάν αν και με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του μπορεί ο καθένας να κάνει τις υποθέσεις του. Πάντως, η αναφορά του στην συμπαραγωγή του ρωσικού συστήματος S-400 αποκαλύπτει τις πραγματικές σκέψεις του. Οι επιλογές του είναι ελάχιστες και με βάση τις αμερικανικές αποφάσεις πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας.
Συνεπώς, το σχέδιο του για να «παίζει» με τις δύο υπερδυνάμεις απορρίπτεται από την Ουάσιγκτον και σίγουρα δεν ενδιαφέρει τη Μόσχα που τον χρησιμοποιεί για να διασπάσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ την ακολουθεί και στη Συρία, όπου δρα αντιαμερικανικά. Η Αμερική έχει αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέψει «τη σφαγή των Κούρδων της Συρίας», όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τραμπ στο Twitter. Παρόμοια δήλωση έκανε πρώτος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Άρα η μόνη επιλογή της Τουρκίας με τα “μάτια” της Ουάσιγκτον είναι η επιστροφή στη Δύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον δεν έφερε κάποια διαφορετική πρόταση από τις γνωστές που γνωρίζουμε, ενώ έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι η εισήγηση για μεταφορά των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ.
Ο κ. Ερντογάν έστειλε στην Ουάσιγκτον και αντιπροσωπεία υπό την καθοδήγηση Αμερικανού πρώην διπλωμάτη, που έφυγε με άδεια χέρια. Η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος συνεχίζει να πιστεύει ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να τον ανατρέψουν «με εντολή του Ισραήλ».
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι προκάλεσε αίσθηση η ανάρτηση του υιού του Μπεντζαμιν Νετανιάχου στο Twitter, με την οποία δήλωνε την υποστήριξή του προς την Κυπριακή Δημοκρατία που απειλείται με τρίτο Αττίλα από την Τουρκία.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου