Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
Ανησυχία προκαλεί μια ζοφερή «προειδοποίηση» από το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ για το μέλλον των Βαλκανίων το 2019. H NSA ανάβει το φυτίλι, προειδοποιώντας για σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις στο προσεχές μέλλον.
Γνωρίζοντας, βέβαια, την πρόσφατη ιστορία της περιοχής και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, είναι σχεδόν βέβαιο πως η προειδοποίηση της NSA αποτελεί την έναρξη μιας εποχής αναταραχών και βιαιοτήτων στα Βαλκάνια.
Κόσοβο, Σερβία, Σκόπια, Βοσνία/Δημοκρατία Σρπσκα, είναι μερικοί από τους στόχους-«κλειδιά» του ΝΑΤΟ προς επίτευξη του μεγαλύτερου σχεδίου: Του γεωπολιτικού εξοβελισμού της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.
Το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ, λοιπόν, έδωσε το «σήμα» για την μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή μας, αυτή που θα καθορίσει τη ροή της ιστορίας.
Η τελευταία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία συζητήθηκε ήδη στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις στα Βαλκάνια μέσα στο τρέχων έτος.
«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν σε κίνδυνο βίαιων αναταραχών, τουλάχιστον χαμηλού επιπέδου, και πιθανής ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης το 2019», αναφέρει η έκθεση της NSA.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει εθνοτικές εντάσεις και υψηλά επίπεδα διαφθοράς για να αποτρέψει τις χώρες αυτής της περιοχής να προχωρήσουν προς ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της έκθεσης, ο αναλυτής Aleksandar Pavic επεσήμανε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι αυτό που ειπώθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ – δηλαδή η πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης – είναι μια πραγματικότητα «για τον απλό λόγο ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε γι ‘αυτό».
«Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, καθώς η Αμερική εμφανίζεται τόσο ως εμπρηστής όσο και ως πυροσβέστης. Εάν εμμείνουν, πιέσουν τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο με κάθε κόστος, αυτό αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα σύγκρουσης. Με άλλα λόγια, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των Αμερικανών και, στη συνέχεια, από τις άλλες Δυτικές δυνάμεις που έχουν επί τόπου στρατιωτική, δημοσιογραφική/προπαγανδιστική και οικονομική υπεροχή», επεσήμανε ο Pavic.
Το γεγονός ότι από τις 42 σελίδες της έκθεσης, μόνο δύο προτάσεις είναι αφιερωμένες στα Βαλκάνια, δεν αποτελεί έλλειψη ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αντιθέτως.
«Στην έκθεση, μέσα στην Ευρώπη, μόνο τα Βαλκάνια, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας του Brexit, έχουν επισημανθεί. Αυτό θα σήμαινε ότι αυτά είναι ακριβώς τα κύρια σημεία, μαζί με, βεβαίως, την ρωσική και κινεζική επιρροή στην Ευρώπη.
Τον Αύγουστο, ο (πλέον) απερχόμενος Αμερικανός αξιωματούχος, αρμόδιος για την Ευρώπη και την Ευρασία, Wess Mitchell, ανέφερε τα Βαλκάνια, μαζί με την Ουκρανία και τη Γεωργία, ως θέσεις στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της ρωσικής επιρροής», σημείωσε ο Pavic, που χαρακτηρίστηκε ως ειδικός στην αμερικανική πολιτική.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμένεται πρόσθετη πίεση στη Σερβία και την Σερβική Δημοκρατία, απάντησε χωρίς κανένα δίλημμα: «Απολύτως».
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου