GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπουν Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προς την Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε άλλο παρά εύκολη επιλογή είναι η εγκατάλειψη της Τουρκίας ως Συμμάχου και Εταίρου, όσο κι αν φροντίζει η Τουρκία του κ. Ερντογάν να προκαλεί και να ερεθίζει αντανακλαστικά, μερικές φορές μάλιστα θέτοντας σε πλήρη αμφισβήτηση αυτή τη συμμαχική- εταιρική σχέση.

Στην Ουάσιγκτον παρά το βαρύ κλίμα σε Γερουσία και Κογκρέσο, αλλά και την έντονη αντίδραση ακόμη και του ίδιου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση του φυλακισμένου πάστορα, η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου κάθε άλλο παρά είναι έτοιμη να εγκρίνει σκληρά μέτρα έναντι της Άγκυρας.

Συγχρόνως συμφιλιωτικές κινήσεις γίνονται προς την Άγκυρα από το Βερολίνο και τη Χάγη, που σαφώς θα επηρεάσουν θετικά το συνολικότερο κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εξέφρασε την αντίθεση του με κάθε πρωτοβουλία για απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 και με επιστολή του στην Γερουσία με ημερομηνία 7 Ιουλίου εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές που υπάρχουν στο Σχέδιο του προϋπολογισμού (National Defense Authorization Act). «Είμαι αντίθετος στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 2002, επενδύοντας 1,2 δις δολάρια, συμβάλλοντας στη γραμμή παραγωγής και σχεδιάζει να προμηθευτεί 100 F-35».

Ο κ. Μάτις μάλιστα προειδοποιεί ότι αν αποβληθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα τότε θα προκληθεί διακοπή στην γραμμή παραγωγής και για τον Αμερικανικό Στρατό και τους Συμμάχους, ενώ θα αυξήσει το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό άμυνας θα χρειασθούν 18-24 μήνες για να αποκατασταθεί αυτή η διακοπή στη γραμμή παραγωγής.

Η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 από το 1999 και αμυντική βιομηχανία της συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα με τις εταιρίες Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, και Turkish Aerospace Industries.

Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ψήφισμα που απαγορεύσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 και της φυλάκισης του πάστορα Μπρόνσον. Όμως η προταση ψηφίσματος αυτή, όπως και εκείνη του Κογκρέσου, θα πρέπει να εγκριθούν και από τα δυο Σώματα και κατόπιν να υπογραφούν από τον πρόεδρο Τραμπ, για να έχουν ισχύ.

Ο Τ. Μάτις πάντως επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία τόσο για το θέμα των S-400 όσο και για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Σε μια άλλου επιπέδου κίνηση οι Αμερικανοί φαίνεται ότι υποχωρούν στις πιέσεις των Τούρκων σε ότι αφορά στην Βόρειο Συρία και έτσι σε εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί ξεκινά η εκπαίδευση ώστε να αναληφθούν κοινές αμερικανοτουρκικές περιπολίες στο Manbij. Μέχρι τώρα είχαν επιτραπεί μόνο τέσσερις περιπολίες των τουρκικών δυνάμεων έξω από το Manbij.


Η ανακοίνωση έγινε από τον στρατιωτικό διοικητή του CENTCOM στρατηγό Γιόζεφ Βότελ που αποτελεί και τον εμπνευστή και διαμορφωτή της συμμαχίας με τους Κούρδους του YPG και αποτελούσε το «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα.

Οι κοινές περιπολίες, που βάζουν «νόμιμα» πλέον την Τουρκία στο παιγνίδι για την εξώθηση από την περιοχή των Κούρδων του YPG, θα «συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια και την αποτελεσματική διακυβέρνηση της Βορειοανατολικής Συρίας και αποτελεί την εφαρμογή των ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν δια της διπλωματικής οδού και ανταποκρίνονται στα αμοιβαία συμφέροντα ασφάλειας» ήταν η δήλωση του Αμερικανού στρατηγού.

Πριν από τις κοινές περιπολίες θα υπάρξει κοινή εκπαίδευση στην νοτιοανατολική Τουρκία στο Gaziantep. Οι κοινές περιπολίες αποφασίστηκαν στο roadmap που υπέγραψαν οι δυο χώρες ΗΠΑ και Τουρκία, τον Ιούνιο προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζητήματα ασφαλείας που είχαν ανακύψει λόγω της στήριξης των Αμερικάνων στους Κούρδους μαχητές του YPG.

Αυτός ο «χάρτης διαδρομής» ήταν το αποτέλεσμα των απειλών του Ερντογάν ότι θα εξαπολύσει νέα εισβολή στην Συρία με στόχο την κατάληψη και «εκκαθάριση» του Manbij.

Όμως διαφορετικά μηνύματα σπεύδουν να στείλουν στον Τ. Ερντογάν και ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια περίοδο ψυχρών σχέσεων, κυρίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, που συνδέθηκε με κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή η Ολλανδία και η Τουρκία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά από δυο χρόνια, που έμεναν παγωμένες εξαιτίας της απαγόρευσης προεκλογικής συγκέντρωσης υπουργών της τουρκικής κυβέρνηση στο Ρότερνταμ.

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι η ίδια η Γερμανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αίρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και χαλαρώνει την ταξιδιωτική οδηγία προς την χώρα, μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό το όριο του 1,5 δις ευρώ εγγυήσεων των εξαγωγών που ίσχυε μέχρι τώρα δεν θα ανανεωθεί, αφήνοντας ελεύθερο το όριο των εξαγωγών, ενώ όπως αναφέρει η FAZ στην ιστοσελίδα του γερμανικού ΥΠΕΞ με τις ταξιδιωτικές οδηγίες δεν θα υπάρχει πλέον η προειδοποίηση για «υψηλό κίνδυνο» σύλληψης των Γερμανών τουριστών που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top