GuidePedia

0

Μια ερώτηση κυριάρχησε χτες κατά την διάρκεια συζήτησης στην ρωσική κρατική τηλεόραση: Πως θα βρει 8 τρισ ρούβλια ο Β.Πούτιν για να εφαρμόσει την εσωτερική πολιτική του και να πετύχει τους στόχους του; Η απάντηση ήρθε αμέσως.

«Απ ότι φαίνεται έχει βρει την λύση. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι τιμές πετρελαίου θα ανέβουν, πράγμα καλό για εμάς» ειπώθηκε σχετικά.

Οντως, σήμερα βρίσκεται στα ύψη το αργό πετρέλαιο, στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραμπ για το Ιράν ενώ οι άσχημες εξελίξεις που έρχονται δείχνουν μεγάλο ράλι τιμών στο προσεχές διάστημα. Ηδη το δολάριο είχε φτάσει σήμερα το πρωί σε νέο ρεκόρ έναντι της τουρκικής λίρας έπειτα από την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι εγκαταλείπουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σημαντική άνοδο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ. Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,4% , άνω των 76,5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είχε διαμορφωθεί στα 70 δολάρια σήμερα το πρωί.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών ανήλθαν οι τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία και οι παγκόσμιες μετοχές παρέμειναν σταθερές.

Η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε ανησυχίες για νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και αβεβαιότητα για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ παρέμενε, ωστόσο, περιορισμένη με την τιμή του χρυσού να υποχωρεί. Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε για άλλη μια φορά το επίπεδο του 3% χάρη στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.

Ο αντίκτυπος της απόφαση του Τραμπ σε γενικές γραμμές παρέμεινε περιορισμένος στις αγορές πετρελαίου και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 στα 71,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8%.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το μπρεντ σημείωσαν άλμα έως 2,8% σε υψηλό τριάμισι ετών στα 77,20 δολάρια.

«Βραχυπρόθεσμα, φαίνεται ότι ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών περιορίζεται στις αγορές πετρελαίου. Αλλά, δεν τελειώνει το θέμα εδώ», δήλωσε ο Νοριχίρο Φουτζίτο, αναλυτής στην Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν λόγω κατάρρευσης της τουρκικής λίρας

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο κάλεσε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας με θέμα την απότομη πτώση της συναλλαγματικής αξίας της λίρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Το δολάριο είχε φτάσει σήμερα το πρωί σε νέο ρεκόρ έναντι της τουρκικής λίρας έπειτα από την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι εγκαταλείπουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη σύσκεψη συζητούνται οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και αναμένεται να ληφθούν μέτρα σχετικά με την κατάρρευση την ισοτιμία της λίρας τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υπεύθυνος για την οικονομία Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υπουργοί οικονομίας, τεχνοκράτες. Στη σύσκεψη συμμετέχει ακόμη και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσεντίνκαγια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει:

“Έχουμε προγράμματα που θα ανατρέψουν τις επιθέσεις διακύμανσης που πραγματοποιούνται εναντίον της ισοτιμίας”. Σε δήλωσή του πριν από τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θα συζητηθούν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η νομισματική ισοτιμία. Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι θα τεθούν επίσης η εργασιακή απασχόληση, οι ξένες επενδύσεις και η ισοτιμία των εισαγωγών και εξαγωγών.

Το τουρκικό νόμισμα υπέστη νωρίτερα σήμερα τη μεγαλύτερη υποτίμηση των τελευταίων 7 μηνών, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, που εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου.

Η πτώση της λίρας αναστράφηκε μετά την διάδοση της είδησης για τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg πυροδοτήθηκαν εικασίες στις αγορές, ότι ενδέχεται να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της πτώσης του Χρηματιστηρίου.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές και την τουρκική κοινωνία, δήλωσε σήμερα, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας «ποτέ δεν άνοιξε πόλεμο στις αγορές» και ότι «η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει ό, τι χρειάζεται». Υποστήριξε δε, ότι «οι διακυμάνσεις στις αγορές είναι προσωρινές και δεν θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά» στην τουρκική οικονομία.

Η απόφαση Τραμπ για το Ιράν δείχνει τον δεύτερο μεγάλο στόχο: Την Τουρκία

Το νόμισμα της Τουρκίας βρέθηκε υπό πίεση εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του αμερικάνου προέδρου να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν.

Ο Piotr Matys, αναλυτής συναλλάγματος στην Rabobank, σημείωσε «μένει να δούμε αν η συνάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης της λίρας, ωστόσο επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι το να επιτρέψει την «ελεύθερη πτώση» του νομίσματος – την ώρα που οι Τούρκοι αναμένεται να προσφύγουν στις κάλπες στις 24 Ιουνίου – μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έλαβε πρόσθετα μέτρα ρευστότητας για να ενισχύσει την τουρκική λίρα, μετά τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε το νόμισμα έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του Ν.Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν.

Η τράπεζα αύξησε τον όγκο των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε 1,5 δισ. δολάρια από 1,25 δισ. δολάρια λέγοντας ότι το ανώτατο ποσό των συναλλαγματικών διαθεσίμων μπορεί να ανέλθει στα 7,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η λίρα έπεσε περίπου 1,3% πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου το βράδυ της Τρίτης μέχρι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών την Τετάρτη.

Μάλιστα το τουρκικό νόμισμα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με ισοτιμία 4,3736 έναντι του δολαρίου πριν τις 7:30 πμ στο Λονδίνο και έχει σημειώσει πτώση 13% από την αρχή του χρόνου μέχρι αυτή τη στιγμή.

Αργότερα, η λίρα ανέκαμψε μετά από την ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν με την οικονομική του ομάδα για να συζητήσει θέματα όπως τη νομισματική πολιτική.

Η Τουρκία είναι υπό πίεση σε πολλά μέτωπα. Ο πληθωρισμός τρέχει με περίπου 11%, περισσότερο του διπλάσιου από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ενώ το διογκωμένο έλλειμμα προκαλεί ανησυχίες για την αντοχή της τουρκικής οικονομίας σε πιθανά σοκ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεγενθύνει το πρόβλημα της οικονομίας με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, καθιστά τη θέση της Τουρκίας δυσχερέστερη.

«Το ρεκόρ ανόδου της τιμής του πετρελαίου δεν βολεύει την Τουρκία που έχει διπλασιάσει τον πληθωρισμό της και μάλιστα με μία ανεπαρκώς σφιχτή νομισματική πολιτική».

Ανάμεσα στις κύριες εισαγωγές της Τουρκιάς από το Ιράν είναι τα πετρελαϊκά προϊόντα και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Το πετρέλαιο είναι από τα βασικά προϊόντα που οι ΗΠΑ αναμένεται να στοχεύσουν με τις κυρώσεις που θα επιβάλουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκείνες που θα χάσουν από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, η οποία επικαλείται δηλώσεις του στο CNN.

‘Ετοιμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου είναι η Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση Τραμπ

Η Σαουδική Αραβία, πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε πετρέλαιο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Το (σαουδαραβικό) βασίλειο θα συνεργασθεί με τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, καθώς και με τους κύριους καταναλωτές, για να περιορίσει τις συνέπειες ελλείψεων στην τροφοδοσία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του.

Η σαουδαραβική παρέμβαση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται

Η Σαουδική Αραβία, που αντλεί σήμερα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έχει ικανότητα άντλησης 12 εκατομμυρίων βαρελιών.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη σταθερότητα της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών, καθώς και την βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.

Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, ανάμεσά τους η Ρωσία, συνδέονται με συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους για τον περιορισμό της παραγωγής στο 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ώστε να στηριχθούν οι τιμές

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top