GuidePedia

0

Σκηνικό μείζονας ελληνοτουρκικής κρίσης έχει ήδη στηθεί σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο ενώ υπάρχουν πολύ σοβαρές πληροφορίες πως έφτασαν ήδη στην Τουρκία 1 ή 2 συστοιχίες S-400!! Το γεωτρύπανο Saipem 12000 στις 11.00 χθες το βράδυ έφτασε στο σημείο της γεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6. Παράλληλα, το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Deepsea Metro 2,φθάνει στην Τουρκία στις 31 του μήνα στο πλαίσιο προετοιμασίας για διερευνητικές υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα στις αρχές του επόμενου έτους.

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Κύπρου οι Τούρκοι προχώρησαν σε προσομοίωση πολεμικού σεναρίου από τις 18 -22 Δεκεμβρίου 2017, με την παρουσία των φρεγατών: Gediz (F-495) τύπου Perry και Barbaros (F-244) τύπου MEKO, τις πυραυλάκατους Kalkan (P-331), Mizrak (P-332), Bora (P-338) και Meltem (P-334) τύπου Kilic, το πετρελαιοφόρο Akar (A-580) καθώς και 4 ομάδες βατραχανθρώπων της SAT μαζί με αγνώστου αριθμού υποβρυχίων.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία και η Ρωσία ολοκλήρωσαν την πώληση τεσσάρων πυραυλικών συστημάτων S-400 , σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής αμυντικής εταιρείας Rostec.

Πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για εσπευσμένη μεταφορά τους κάτω από άκρα μυστικότητα στο τουρκικό έδαφος , δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο τουρκικό γενικό επιτελείο να αναπνεύσει από την τρομερά αποτελεσματική παρουσία των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο , τα οποία υπολογίζει πάρα πολύ ο Τούρκος ΑΓΕΕΔ.

Δεν νομίζουμε να πιστεύει κανένας ότι οι τουρκικοί πύραυλοι θα μεταφερθούν σε δύο χρόνια όπως σκοπίμως ανακοινώθηκε από τον τουρκικό τύπο.

Μία ίσως και δύο συστοιχίες να έχουν ήδη μεταφερθεί άμεσα για να ενεργοποιηθούν σε κρίσιμα σημεία «Σμύρνη και Νότια παράλια» για παράδειγμα για ελεγχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος τώρα που «βράζει» η θάλασσα στην περιοχή.

Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος «λύνει» τα χέρια του Τούρκου Πασά του επιτελείου , για να σχεδιάσει σενάρια εμπλοκής στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο , με τον φόβο από ελληνικής πλευράς πάντα των ρωσικών πυραύλων, οι οποίοι από σήμερα κάνουν τους Τούρκους να αισθάνονται «παντοδύναμοι», κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ελληνική κυβέρνηση.

Η μέγιστη εμβέλεια των 400 χιλιομέτρων στο σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 δίνει την δυνατότητα εμπλοκής πολλών στόχων ταυτόχρονα σε μεγάλη απόσταση από τα τουρκικά παράλιαNμιας και τα συστήματα είναι κινητά και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει σε καμία περίπτωση.

Η Τουρκία έγινε ήδη η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που διαθέτει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και αυτό σημαίνει ότι «πίσω» στο » σκοτεινό παρασκήνιο» θα τρέχουν και άλλα προγράμματα τουρκο-ρωσικής αμυντικής συνεργασίας, σε σχέση με το τουρκικό εθνικό μαχητικό που αναζητά κινητήρα, το άρμα μάχης Altay που αναζητά και αυτό κινητήρα, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια άνω των 1000 χλμ.

Ηδη επικρατεί τουρκικός εξοπλιστικός «οργασμός».

Σε μαζική παραγωγή θέτουν οι Τούρκοι κιτ που μετατρέπει βόμβες MK 83 σε «έξυπνες» βόμβες με την βοήθεια του γνωστού ινστιτούτου TUBITAK ενώ ΤΕΣΤΆΡΟΥΝ και τους πυραύλους SOM. Το όλο σχέδιο έχει περάσει σε φάση μαζικής παραγωγής δίνοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες στην τουρκική πολεμική αεροπορία και στα περίπου 280 αεροσκάφη πρώτης γραμμής που διαθέτουν.

Ισως γι αυτό με την «κάλυψη» των γιορτών ο Α/ΓΕΕΘΑ πήγε σε Έβρο,νησιά Αιγαίου και στη φρεγάτα ΕΛΛΗ

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε ενόψει του Νέου Έτους, τις ακόλουθες Μονάδες και Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων:

Την Φρεγάτα ‘’ΕΛΛΗ’’ η οποία εκτελεί φυλακή σκοπούντος, εν πλω στην περιοχή των Κυκλάδων, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Επιτηρητικά Φυλάκια Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ευστράτιο και στο ν. Έβρου καθώς και τη XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο Διδυμότειχο (όπου συναντήθηκε και με προσωπικό της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 1ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης), συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Tο πλοίο- γεωτρύπανο Saipem σε κυπριακά ύδατα -Πού θα κάνει έρευνες

Όλα προχωρούν κανονικά στο γεωτρύπανο Saipem 12000 που στις 11.00 χθες το βράδυ έφτασε στο σημείο της γεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6. Εκεί βρίσκονται και δύο από τα πλοία υποστήριξης που έφτασαν στο σημείο της γεώτρησης λίγο μετά την άφιξη του γεωτρύπανου.

Στις 9.00 σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση ελικοπτέρου υποστήριξης από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο, μεταφέροντας και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που καλωσόρισαν τον πλοίαρχο και το προσωπικό του Saipem 12000 ενώ έγινε και εκτίμηση της κατάστασης, αφού μικρός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων και άλλων μέσων, παρακολουθούν από απόσταση τις διαδικασίες.

Λίγο πριν τις 11.00 πάνω από την περιοχή της γεώτρησης πέταξε και αεροσκάφος C130 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στον χάρτη εμφανίζονται ως ακολούθως:

1. Το σημείο του στόχου «Καλυψώ», όπου από τις 11.00 το βράδυ της Τρίτης βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000. Εκεί βρίσκονται από τα μεσάνυκτα της Τρίτης και ειδικά πλοία υποστήριξης μεταφέροντας τα πρώτα απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό για την έναρξη της γεώτρησης που αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο. Με λευκό κύκλο η ζώνη προστασίας από θάλασσα και αέρα όπως καθορίστηκε με Navtex και Notam που εκδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.



2. Με μπλε χρώμα, η ζώνη για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και του γεωτρύπανου, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική Navtex.

3. Με κίτρινο χρώμα η ζώνη που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Notam, για τις πτήσεις των ελικοπτέρων που μεταφέρουν κυρίως προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

4. Μεγάλη θαλάσσια ζώνη έκτασης 27.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού και έχει ισχύ μέχρι και αύριο Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου.

5. Με κόκκινο χρώμα, η απειλητική τουρκική παράνομη navtex με αρ. 1414 που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου με ισχύ μέχρι και σήμερα, για – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – Στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες δραστηριότητες και δραστηριότητες επιφάνειας, για την προστασία και επανεξασφάλιση κρίσιμων υποδομών».

Λακκοτρύπης: «Kαλοσώρισες Saipem 12000 στην κυπριακή ΑΟΖ»

Στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται από χθες το βράδυ το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 6, ή αλλιώς στον στόχο «Καλυψώ». Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης καλωσορίζει το Saipem και εύχεται στις εταιρείες ENI και TOTAL καλή επιτυχία.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top