Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Ως προς το ζήτημα της τμηματικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, το οποίο ετέθη από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ανοικτό θέμα της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο αφορά τη σύγκλιση με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να προκληθούν επιπλέον τριβές, αλλά εκφράζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Στενά συνδεδεμένο με το παραπάνω θέμα είναι και το ζήτημα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, για το οποίο ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει -επειδή όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα των διμερών και πολυμερών σχέσεων- με τον καθορισμό και τη λειτουργία των ενεργειακών δρόμων και με την αξιοποίηση βέβαια του υποθαλάσσιου πλούτου», η οποία, όπως επισήμανε, έχει μεγάλη σημασία για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι παρά τη νευρικότητα που σημειώνεται από πλευράς Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις εθνικές της θέσεις και στο καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως είπε: «Δεν περιμέναμε ξαφνικά όλα τα πράγματα να ησυχάσουν. Μπορεί να υπάρχει αυτή η νευρικότητα που αναφέρετε από την πλευρά της Τουρκίας αλλά εμείς είμαστε σταθεροί. Είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε αποφασιστικοί και βεβαίως είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε πιθανή απειλή».
Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και ότι «θα ήταν λάθος σε οποιονδήποτε να ποντάρει σε σχέση με την ικανότητά τους και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».
Παράλληλα, ανέφερε ότι πάγια εθνική θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και ότι όλα τα ζητήματα καθορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά, καθώς άπτονται και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε ο κ. Βίτσας, πρόκειται για διεθνώς αποδεκτές θέσεις.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι θετική προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά κρίσιμο παράγοντα αποτελεί η πολιτική βούληση της ίδιας της Τουρκίας να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι «προς το συμφέρον και τη ίδιας της Τουρκίας και των σχέσεων μας με τη χώρα αυτή και των σχέσεων της με τον σύγχρονο κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός που εκπέμπεται από ένα κομμάτι της ηγεσίας των Σκοπίων, και όχι οποιαδήποτε υπαρκτή στρατιωτική η κοινωνική απειλή.
Η επίλυση αυτού του αλυτρωτισμού είναι αναγκαία για να ευοδωθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των Σκοπίων, δεδομένης και της ισχυρής θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σημείωσε ο κ. Βίτσας.
Τέλος ως προς το θέμα της ονομασίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι όταν διεξάγονται συνομιλίες θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός, αλλά αυτός δεν μπορεί να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
«Υπάρχει η τελευταία απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και η διαδικασία είναι θεσμοθετημένη κατά κάποιο τρόπο. Από εκεί και πέρα έχει κανείς να μετρήσει πολλά πράγματα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος που να λύνει το πρόβλημα του αλυτρωτισμού, της ονομασίας και παράλληλα «να βοηθάει και τα Σκόπια που έχουν το πρόβλημα να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
Σε μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση, η ελληνική κυβέρνηση, βάσει σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών, είναι έτοιμη να εξαγγείλει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά, αρχής γενομένης από το Ιόνιο Πέλαγος, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση του δικαιώματος που απορρέει από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για χωρικά ύδατα έως και 12 ν.μ.
Στον σχεδιασμό αυτό, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η κίνηση, αν και εκτιμάται ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα και πριν προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Αλβανία για τον επανακαθορισμό της Συμφωνίας για την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών, καθώς αυτή θα γίνει με τα νέα δεδομένα.
Η Ελλάδα δεν άσκησε πότε το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ. Παρά το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις δήλωναν ότι διατηρούν το δικαίωμα επέκτασής και επιφυλάσσονται για τον χρόνο άσκησης τους, ουσιιαστικά το casus belli της Τουρκίας έριχνε βαριά την σκιά του και απέτρεπε την Αθήνα από οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Αρκετές φορές στο παρελθόν είχε εξετασθεί η ιδέα της τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων, αλλά δεν είχε υπάρξει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.
Τμηματικά στην Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν.Κοτζιάς έχει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις τεχνοκρατών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο καταρχήν, όπου φυσικά η έγερση ενστάσεων από την Τουρκία δεν νομιμοποιείται και πάντως δεν θα είναι πειστική.
Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να εξετασθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων τμηματικά στην Κρήτη σε περιοχές που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου