GuidePedia

0



Ξέφυγε και… πάει γυρεύοντας ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς με διαταγή του – διότι χωρίς αυτή απλώς δεν γίνεται τίποτα – λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, ξημερώματα στην Ιαπωνία (6.06 π.μ.) οι ένοπλες δυνάμεις Βόρειας Κορέας προχώρησαν στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος διέγραψε τροχιά πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας και ταξιδεύοντας πάνω από 2.700 χιλιόμετρα, σε ύψος γύρω στα 5.500 μέτρα, έπεσε κοντά στη νήσο Χοκάιντο.
Πρόκειται σαφώς για τη σοβαρότερη πρόκληση του βορειοκορεατικού καθεστώτος, το οποίο μπορεί να μην επιχείρησε να πλήξει τη νήσο Γκουάμ, αλλά προφανώς έχει εξάγει το συμπέρασμα ότι παρά τους λεονταρισμούς οι αντίπαλοί του επί της ουσίας φοβούνται να τον πειράξουν, με αποτέλεσμα να προχωρά σε υπολογισμένες προκλήσεις, οι οποίες όμως «τραβούν το σκοινί» επικίνδυνα και κάποια στιγμή θα σπάσει…

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια πριν πέσει στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή. Κανείς από τους έχοντες τις σχετικές δυνατότητες, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, δεν επιχείρησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο.

Αυτό δύσκολα θα ήταν το αποτέλεσμα αιφνιδιασμού, αφού οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας τελούν σε 24ωρη παρακολούθηση με κάθε λογής μέσο. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τα συστήματα παρακολούθησαν και υπολόγισαν την τροχιά του βαλλιστικού πυραύλου. Διαπιστώνοντας ότι δεν θα πέσει σε κατοικημένη περιοχή αλλά σε θαλάσσια, απέφυγαν να επιχειρήσουν αναχαίτιση, καθώς είναι φυσιολογικό να υπολογίσουν τις συνέπειες σε περίπτωση ανεπιτυχούς προσπάθειας.

Ένα ακόμα θέμα που χρήζει διευκρίνησης, είναι το τι ακριβώς σημαίνει ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στη θάλασσα, όπως μεταδόθηκε λίγο μετά τη δοκιμή. Σε ιδανικές για τη Βόρεια Κορέα συνθήκες, σε ένα ακραίο σενάριο, έστω σε μια επιπόλαιη πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα και ότι έφερε περισσότερες της μίας κεφαλής, οπότε η εξίσωση θα έχει περιπλεχτεί ακόμα περισσότερο.

Το ζητούμενο είναι πλέον ποια θα είναι η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί σε ασφυκτικές πιέσεις για την ανάγκη να δοθεί μια σοβαρή απάντηση, ενδεχομένως και στρατιωτικού τύπου, καθώς οι απειλητικές δηλώσεις – διακηρύξεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανότατα ο στόχος της εκτόξευσης.

Δηλαδή, το να καταστήσει τις αποτρεπτικές διακηρύξεις των ΗΠΑ αναξιόπιστες. Οπότε, με αυτή την εξόχως προκλητική δοκιμή, οι Βορειοκορεάτες «βάζουν δύσκολα» στην αμερικανική ηγεσία, ποντάροντας στο ότι η ικανότητά τους να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή και ανθρώπινες απώλειες στη μεγαλούπολη και πρωτεύουσα του Νότου, τη Σεούλ, αρκεί για να διασφαλίσει την αποτροπή έναντι των επιθυμιών των «φιλοπόλεμων» αντιπάλων τους.

Καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας, αφού αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να διακινδύνευε τόσο ευθέως και σε τόσο μαζική κλίμακα ο Κιμ Γιονγκ Ουν να δυσαρεστήσει Μόσχα και Πεκίνο, εάν δεν είχε εξασφαλίσει ότι οι επιπτώσεις που θα έχει θα είναι φραστικές – ρητορικές καταδίκες και κάποιες κυρώσεις τις οποίες υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστούν… όταν υπάρχει καλή διάθεση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top