Έχω πει πολλές φορές ότι κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου οι Σοβιετικοί και οι Ινδοί ήταν πολύ στενοί σύμμαχοι, και συνεργάζονταν και εναντίον του μπλοκ Κίνας-Πακιστάν, αλλά και εναντίον του μπλοκ ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Πακιστάν. Στο Αφγανιστάν μάλιστα κατά την εισβολή των Σοβιετικών την δεκαετία του 80, οι ΗΠΑ, οι Άραβες, το Πακιστάν και η Κίνα συνεργάζονταν εναντίον των Σοβιετικών και των Ινδών, άσχετα αν στην Κορέα και το Βιετνάμ οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι συνεργάζονταν εναντίον των ΗΠΑ.
Το ρεζουμέ είναι ότι οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι είχαν κακές σχέσεις, και οι Ινδοί με τους Πακιστανούς είχαν ακόμη χειρότερες, και αυτό ενδυνάμωνε πάρα πολύ την συμμαχία Ρωσίας-Ινδίας. Τώρα όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, και αυτό άνοιξε τον δρόμο στην συμμαχία ΗΠΑ-Ινδίας. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του πρακτορείου Reuters, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βοηθήσουν την Ινδία να κατασκευάσει σύγχρονα αεροπλανοφόρα, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει την Κίνα στον Ινδικό Ωκεανό, αφού η Κίνα έχει προγραμματίσει την κατασκευή πολλών αεροπλανοφόρων για την επόμενη 15ετία.
Μέσω του αξία 46 δις δολαρίων διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν που προωθεί η Κίνα, και των ναυτικών βάσεων που η Κίνα θα κατασκευάσει στο Πακιστάν (Gwadar), η Κίνα θα περικυκλώσει την Ινδία, και η κατασκευή των Κινεζικών αεροπλανοφόρων θα κάνει τα πράγματα για τους Ινδούς ακόμη χειρότερα.
Οι ΗΠΑ λοιπόν βοηθάνε την Ινδία να κατασκευάσει τα δικά της μοντέρνα αεροπλανοφόρα, ώστε με την βοήθεια των Αμερικανικών αεροπλανοφόρων, οι ναυτικές δυνάμεις Ινδίας-ΗΠΑ να αποτελέσουν στο μέλλον το αντίπαλο δέος για τις Κινεζικές ναυτικές δυνάμεις στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά κυρίως στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, που είναι άλλωστε και η μεγάλη πληγή αφού η Κίνα την διεκδικεί σχεδόν εξολοκλήρου.
Δημοσίευση σχολίου