Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και το Κρεμλίνο για την ουκρανική κρίση, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμηνύει ξεκάθαρα ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει» τη συντριβή των ρωσόφωνων ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, «τη Μολδαβία, τη Γεωργία, ακόμη και τη Σερβία».
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Μέρκελ ανησυχεί σφόδρα για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. «Σε αυτήν την περιοχή που παραδοσιακά έχει δεσμούς με τη Ρωσία, δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε επενδύσεις. Πρέπει να δαπανήσουμε χρήματα για υποδομή, ώστε να δει ο κόσμος στο πρόσωπο της Ρωσίας μία εναλλακτική προς τη Δύση», έγραφε σε έκθεσή του προς τον Πούτιν σχετικά με τη ρωσική στρατηγική περί «μαλακής ισχύος» το πανίσχυρο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Μόσχα. «Οι ψυχροπολεμικές συνταγές γίνονται πάλι της μόδας. Είναι καιρός να αρχίσουμε να εξετάζουμε μία νέα στρατηγική αναχαίτισης», δήλωσε στην επιθεώρηση υψηλά ιστάμενος δυτικός διπλωμάτης.
Η προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου αποκτά πρόσθετη βαρύτητα ύστερα από την εντυπωσιακή «αντιτρομοκρατική» άσκηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στη Σερβία. Ηταν η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια έξω από τα όρια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής στο Βελιγράδι, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, με στρατιωτική παρέλαση που παρέπεμπε στο τελετουργικό της ψυχροπολεμικής εποχής. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα περί αποστολής ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών ενισχύσεων στους αυτονομιστές αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας, αρκούμενος να παρατηρήσει: «Στον σημερινό κόσμο, όποιοι αγωνίζονται για μια υπόθεση την οποία θεωρούν δίκαιη θα βρουν τα όπλα που χρειάζονται».
Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της ίδιας της Ρωσίας. Τέλος, η Μόσχα απέλασε έναν Γερμανό και περισσότερους Πολωνούς διπλωμάτες, απαντώντας σε «μη φιλικές» ενέργειες εις βάρος της.
AFP, REUTERS
πηγή
Δημοσίευση σχολίου