GuidePedia

0

Έναν μήνα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλγουκάεφ, διατείνονταν ότι η Ρωσία δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από τις εναντίον της οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. Τώρα όμως φαίνεται πως τα δεδομένα άλλαξαν, μετά το πλήγμα που υπέστη η ρωσική αεροπορική εταιρεία «Ντομπρολέτ», θυγατρική της «Αεροφλότ». Σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα για πρώτη φορά «αποδείχτηκε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικές».
Κατόπιν αυτού η Ρωσία, όπως θα ήταν αναμενόμενο, γράφει η «Ντόιτσε Βέλε», περνά στην αντεπίθεση, σκεπτόμενη ακόμα και να απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες να πετούν πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο. Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ στις ευρωπαϊκές εταιρίες, αλλά θα έβλαπτε και την «Αεροφλότ», η οποία επίσης επλήγη από τις κυρώσεις, χάνοντας το 7,8% της αξίας των μεριδίων της, αφού η ρωσική εταιρεία εισπράττει τα δικαιώματα υπέρπτησης από τον ρωσικό εναέριο χώρο. Αν οι υπερπτήσεις απαγορευτούν η εταιρεία θα χάσει τα χρήματα από τα δικαιώματα.

Η Ρωσία φυσικά έχει ένα μάλλον ισχυρότερο οικονομικό όπλο, πάντως, τους υδρογονάνθρακες. Η ΕΕ εξαρτάται για τουλάχιστον το 1/3 των εισαγωγών της σε υδρογονάνθρακες από τη Ρωσία. Η Ρωσία, πάντως, δεν μπορεί απλώς να αυξήσει τις τιμές πώλησης προς την ΕΕ, αυτή τη στιγμή, καθώς δεσμεύεται με πολυετή συμβόλαια. Ακόμα όμως και αν το Κρεμλίνο βρει τρόπο να ανταποδώσει το οικονομικό πλήγμα στην ΕΕ, οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι εξίσου σημαντικές, αφού η ρωσική οικονομία είναι άρρηκτα πλέον συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή.

Η Ρωσία ήδη έχει δείξει, πάντως, ότι ακολουθεί την στρατηγική της ανταπόδοσης, απαγορεύοντας την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία. Για την ώρα ούτε η Πολωνία έχει σοβαρό πρόβλημα, ούτε φυσικά η Ρωσία θα πεινάσει. Η Ρωσία επίσης δεν δήλωσε δημόσια ότι μποϋκοτάρει τα πολωνικά προϊόντα. Αντίθετα, επέβαλε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους στα εισαγόμενα από την Πολωνία είδη και κατόπιν δήλωσε ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι υγειονομικά άρτια. Κάτι παρόμοιο κάνει δυσφημώντας και τα ελληνικά προϊόντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα χρησιμοποιεί αυτή την πρόφαση για να απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων από άλλες χώρες, όπως τις Βαλτικές ή τη Γεωργία. Η Γερμανία επίσης δεν φαίνεται πλέον να τρομάζει από τις ρωσικές κινήσεις. Όπως ανέφερε ο Τομπίας Μπάουμαν του Γερμανικού Οργανισμού Βιομηχανίας και Εμπορίου, η γερμανική οικονομία δεν θα περιέλθει σε ύφεση ακόμα και να όλες οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία σταματήσουν, κάτι που ωστόσο, δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top