Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ.
Απόπειρα να δημιουργηθεί (ξανά) κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ επιχειρήθηκε σήμερα. Αυτό έγινε μέσα από τα ...ψιλά μιας (μεγάλης) τουρκικής εφημερίδας και με χρήση δηλώσεων ενός μεγαλοστελέχους του ακροδεξιούDemokrat Parti, πρώην αξιωματικού , που με μια απόπειρα ...απόβασης στο Αγαθονήσι προ διετίας έχει φτάσει στα όρια του γραφικού, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ... κατέλαβε από το 2004 <<χωρίς τουφεκιά>> νησιά στο Αιγαίο!
Η Milliyet λοιπόν δημοσιεύει σήμερα στη στήλη του δημοσιογράφου κ. Μελίχ Ασίκ, διάφορα αρθρίδια για διαφορετικά, μεταξύ τους, όμως σε ένα από αυτά και με τον τίτλο «Νησί», γράφει τα εξής, λίγα μεν, αλλά με προφανή στόχευση να πυροδοτήσει νέες εντάσεις : Το μέλος του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Ουμίτ Γιαλίμ, λέει «Οι Έλληνες στρατιώτες, από το 2004, χωρίς να ρίξουν ούτε μία σφαίρα και χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση, κατέλαβαν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο 16 νησιά και μία βραχονησίδα, που ανήκουν στην Τουρκική Δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις του κόμματος ΑΚΡ (Ερντογάν) , πέραν του ότι δεν έδωσαν οδηγίες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την παρεμπόδιση της κατάληψης, από την άλλη δεν έδωσαν εδώ και εννέα χρόνια ούτε μία νότα, στην Ελληνική Κυβέρνηση για την εκκένωση των νησιών. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, το Μάρτιο του 2013, προσκλήθηκε στην Τουρκία και φιλοξενήθηκε από τον Τουρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν και από τον Πρόεδρο Γκιουλ. Δηλαδή τα 16 νησιά και η μία βραχονησίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, δόθηκαν δημοσίως στην Ελλάδα».
Βέβαια όλα αυτά δεν είναι πρώτη φορά που ακούγονται και γράφονται.Τα λέει το Demokrat Parti (''Δημοκρατικό Κόμμα'') του κ Γιαλίμ, τα λέει όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση - όλο και συχνότερα. Και επ αυτών βγαίνει και απαντά ο Υπουργός Εξωτερικών κ Νταβούτογλου αφήνοντας να φανεί ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Είτε σε συνεννόηση είτε ο καθένας για τους δικούς του (κομματικούς) λόγους, από κοινού εξυπηρετούν την στρατηγική της μεθοδικής αμφισβήτησης κατοικημένων Ελληνικών νησίδων στα Δωδεκάνησα και αλλού, προσθέτοντας ακόμα ένα επεισόδιο στο κακόγουστο αυτό σήριαλ της Τουρκίας.
Στο παρελθόν πρόεδρος του ακροδεξιού Demokrat Parti και o απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ (υψηλόβαθμο στέλεχος του DP) είχαν αμφισβητήσει με δηλώσεις τους την ελληνικότητα Φαρμακονησίου,Αγαθονησίου, Αρκιών κλπ . Μάλιστα ο δεύτερος επιχείρησε το 2011 να ...αποβιβασθεί στο Αγαθονησήσι και το Φαρμακονήσι χωρίς θεώρηση επειδή όπως τόνισε «αυτά τα νησιά εδώ και περίπου 500 χρόνια είναι υπό την κυριαρχία των Τούρκων ενώ σε πολλούς διεθνείς χάρτες παρουσιάζονται ότι ανήκουν στην Τουρκία και βρίσκονται εντός των ορίων των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων, τα νησιά αυτά είναι υπό τη στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων» είπε χαρακτηριστικά.
Όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ο Γιαλίμ και η παρέα του πλησίασε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το Αγαθονήσι το πλησίασε ελληνική ακταιωρός . Ο κυβερνήτης του σκάφους ύψωσε ελληνική σημαία με αποτέλεσμα η ακταιωρός να απομακρυνθεί (!) και λίγο αργότερα η αποστολή έφθασε στο Αγαθονήσι. Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι τρεις άνδρες πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων όπου απεδείχθη ότι δεν είχαν θεώρηση και έπρεπε να φύγουν. Ήθελαν πάντως να πάνε και στο Φαρμακονήσι σύμφωνα με τη εφημερίδα «Haberturk». Πριν από λίγες ημέρες από την απόπειρα ...απόβασης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ είχε δηλώσει ότι τα δύο νησιά, βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή από το 2004. Από τότε οι δηλώσεις είναι πολλές - άλλες μιλούν για 16, άλλες για 100, άλλες για 150 νησιά που ...''πήραν'' οι Ελληνες
Η ελληνική θέση
Όπως προείπαμε το μοτίβο της αμφισβήτησης είναι ίδιο είτε το εγείρει το ''Δημοκρατικό Κόμμα'' (DP) είτε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP - που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση): Με δύο λόγια υποστηρίζουν - με ερωτήσεις προς την Βουλή ή δηλώσεις - ότι διάφορα νησιά δήθεν τα οικειοποιήθηκε η Ελλάδα διότι δεν αναφέρονται, λέει, ονομαστικά στις συνθήκες της Λαζάνης Δηλαδή,''ξεχνώντας'' ότι τo άρθρo 12 της Συvθήκης αναφέρει ότι η Ελλάδα απoκτά τηv κυριαρχία όλωv τωv vήσωv τoυ Αvατoλικoύ Αιγαίoυ εκτός της ‘Ιμβρoυ, Tεvέδoυ και ότι στo άρθρo 16 η Toυρκία π α ρ α ι τ ε ί τ α ι από oπoιαδήπoτε αξίωση από τα παραπάνω ω vησιά και κατά συvέπεια δεv επιτρέπεται καμμιά αμφισβήτηση από καvέvα της εθvικής κυριαρχίας της Eλλάδας επί τωv vήσωv τoυ Αιγαίoυ.
"Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο". Τη θέση αυτή της Ελλάδας είχε εκφράσει σε άλλες πανομοιότυπες αμφισβήτησεις από τουρκικούς κύκλους της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας- κάτι που έκανε και πρόσφατα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου