Ως το μεγάλο «αγκάθι» για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ παραμένει η απολογία των Ισραηλινών για όσα έγιναν στο «Μαβί Μαραμαρά». Όπως έχουμε αρκετές φορές αναφέρει, το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές ότι υπάρχουν παρασκηνιακές συνεννοήσεις με αντικείμενο την εξεύρεση ενός τρόπου που θα επιτρέψει στις δυο χώρες να «επανεκκινήσουν» τις διμερείς τους σχέσεις.
Η επανέναρξη των επαφών θα γίνει, έστω κι αν αυτές δεν πρόκειται στο προβλεπτό μέλλον να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα… τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι στην εξουσία στην Τουρκία ο Ερντογάν…
Δημοσίευμα της «Χουριέτ» επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες, αφού δημοσιεύονται δηλώσεις του Ισραηλινού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν (αυτού που είχε συμπεριφερθεί προσβλητικά στον Τούρκο πρεσβευτή στο Ισραήλ προκαλώντας κλιμάκωση της κρίσης), σύμφωνα με τις οποίες, ενδεχομένως, η φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ προς το Πακιστάν για τους 24 στρατιώτες που σκοτώθηκαν από λάθος, να αποτελεί τη λύση για τις δυο χώρες.
Το ζητούμενο είναι εάν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί απολογία που θα αναφέρει τη λέξη «λάθος». Η διπλωματία βέβαια φημίζεται για τις περίτεχνες διατυπώσεις που εφευρίσκει για να έχει και τις δυο πλευρές αρκετά ευχαριστημένες, κανείς δεν μπορεί να πετύχει το 100% των επιδιώξεών του. Άρα, το θέμα είναι εάν επιθυμούν και οι δυο πλευρές την επίλυση του ζητήματος με αποτέλεσμα να υφίσταται ειλικρινής αναζήτηση της καλύτερης διεξόδου.
Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να προτείνουν το ότι η επιχείρηση δεν ξεκίνησε με στόχο τους θανάτους κι αυτό φαίνεται από το είδος του οπλισμού που έφεραν οι κομάντος που επιχείρησαν πρώτοι να αποβιβαστούν στο πλοίο. Να συνεχίσουν λέγοντας ότι «το τραγικό λάθος αρχικής εκτίμησης της κατάστασης οδήγησε στην τραγωδία για την οποία πολύ λυπούνται». Και το αστείο είναι ότι πρόκειται για την πραγματικότητα, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να εμφανιστούν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη, εάν βέβαια το δεχθεί η Τουρκία.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν αυτό θα θεωρηθεί «απολογία» από τους Ισραηλινούς, η απάντηση ήταν καταφατική, ενώ στο παρελθόν απέρριπταν… μετά βδελυγμίας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο… Ο Αγιαλόν επίσης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κανάλια παρασκηνιακής επικοινωνίας με την Τουρκία, ενώ έχει δειλά-δειλά ξεκινήσει και η επίσημη επαφή ανάμεσα στις δυο χώρες, αν και σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου