GuidePedia

0

Ενώ εισήλθαμε στο 2012, αυξημένη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο βλέπουν οι Τούρκοι και φοβάται η Λευκωσία. Στα τουρκικά ΜΜΕ πληθαίνουν σχετικά δημοσιεύματα, με προειδοποιήσεις πως και η Τουρκία,ακολουθώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, θα προβεί σε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και ακριβώς στα ίδια βυθοτεμάχια. Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στην Άγκυρα, η ένταση αναμένεται να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση εάν και οι δύο πλευρές ασκήσουν ταυτόχρονα τις έρευνες στις ίδιες περιοχές.
Η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ψευδοκράτος, ήδη ανακοίνωσε πως θα διενεργήσει έρευνες σε 7 περιοχές, οι οποίες έχουν ονομαστεί από Α έως G (A,B,C,D,E,F,G). Οι περιοχές για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί η ΤΡΑΟ και τα 13 βυθοτεμάχια που έχει διαχωρίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, διόλου τυχαία, συμπίπτουν κατά πολύ. Ειδικότερα, συμπίπτουν τα 7 από τα 13 βυθοτεμάχια, και αυτό ακριβώς δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας να οξύνει την κατάσταση και να προκαλέσει εντάσεις στην Μεσόγειο.
Σε τουρκικές εφημερίδες φιλοξενούνται δηλώσεις Τούρκων καθηγητών και ειδικών για τα ενεργειακά, και επικρίνονται οι πρόσφατες δηλώσεις της Κύπριας ΥΠΕΞ Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή ότι η Τουρκία είναι ο ταραξίας της περιοχής, ενώ σημειώνονται θετικά οι δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης Χριστόφια, ότι οι φυσικοί πόροι είναι πλούτος και των δύο κοινοτήτων. Οι Τούρκοι αναφέρονται με προσοχή και στο ''Ινστιτούτο Ουάσιγκτον για την πολιτική στην εγγύς Ανατολή'' (''The Washington Institute for Near East policy''), το οποίο, σε σχετικό έγγραφό του, αναφέρει πως μπορεί να επέλθει κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ποντιοπιλατικά ότι οι περιοχές που έχουν δεσμευθεί από τις δύο πλευρές για έρευνες συμπίπτουν, και την περιοχή περιμένει μια νέα πολύπλοκη περίοδος με πιθανή κρίση.
Ο Μεζντέτ Παμίρ, ειδικός επί θεμάτων ενέργειας, συμβουλεύει όπως οι χειρισμοί για την διενέργεια ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή γίνουν όπως και στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας, όπου υπήρχαν πολλές δυσκολίες, όμως χώρες με διαφορετικές προτεραιότητες κατόρθωσαν να συμφωνήσουν.
Σίγουρα το 2012 θα είναι ένα έτος ευκαιριών για την πολύπαθη Κύπρο, αρκεί με τους σωστούς χειρισμούς οι ευκαιρίες να μην διολισθήσουν σε απειλές.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top