Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Aχιλλεα Πατσουκα
Eνα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Aμυνας πως αποστέλλει στην ανατολική Μεσόγειο έξι πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους και ένα αεροπλανοφόρο, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από την Αγκυρα ως έμμεση στήριξη στις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ, ήλθε η τουρκική απάντηση.
Με αιφνιδιαστική του ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ προανήγγειλε πως από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το συμβόλαιο της τουρκικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Βotas με την Gazprom, η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε επέκταση της συμφωνίας εάν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν μειώσει τις τιμές κατά 20%. Η συγκεκριμένη συμφωνία, που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο εταιρείες το 1986, προβλέπει ότι η Gazprom οφείλει να προμηθεύει ετησίως την Τουρκία με έως και 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Με καθυστέρηση 48 ωρών, υπήρξε ρωσική αντίδραση. Με λιτή και ψύχραιμη δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, φάνηκε να μην ανησυχεί από την εξέλιξη αυτή καθώς, αν η Botas, όπως υποστήριξε, επιμείνει στην απόφασή της, τότε η ρωσική εταιρεία θα προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου έτσι ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η παροχή γκαζιού προς τους Ρώσους καταναλωτές.
Η ενεργειακή διαμάχη ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγκυρα αποτέλεσε το τελευταίο επεισόδιο στις διμερείς σχέσεις τους, οι οποίες το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται νεφελώδεις. Οι πρώτοι τριγμοί προήλθαν εξαιτίας της καθυστέρησης από πλευράς Αγκυρας στο να δώσει μια καθαρή απάντηση για το αν επιθυμεί ή όχι την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας - Τσεϊχάν. Μια στάση που φέρεται πως έχει ενοχλήσει πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά της, η Αγκυρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την ξεκάθαρη στήριξη του Κρεμλίνου στις έρευνες της Λευκωσίας στην ΑΟΖ. Μια στήριξη η οποία αρχικά αποτυπώθηκε μέσω ανακοίνωσης του ρωσικού ΥΠΕΞ πριν από περίπου ενάμιση μήνα και κορυφώθηκε με την απόφαση της Μόσχας να αποστείλει στην ανατολική Μεσόγειο πολεμικά της πλοία.
Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο τελευταίος ανακοίνωσε πως οι εργασίες κατασκευής του South Stream δεν έχουν αποκλίνει καθόλου από το χρονοδιάγραμμά τους, συμπληρώνοντας ότι ο αγωγός, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2015.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου