GuidePedia

0
Μερικές συνεννοήσεις με την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία ήταν αρκετές για τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Noble Energy που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) να αποφασίσει τελεσίδικα την έναρξη της δραστηριότητάς της στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
Όπως πληροφορεί η κυπριακή «Cyprus Mail» η εταιρία ζήτησε και έλαβε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία και ακολούθως διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι όλα βαίνουν καλώς… Κατά συνέπεια, προ του τέλους του παρόντος μηνός, η εταιρία αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» το οποίο γειτνιάζει με το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν. Εξάλλου, Κύπρος και Ισραήλ έχουν συναποφασίσει την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και την προώθησή τους στις δυτικές αγορές.

Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δίνοντας οριστικά το πράσινο φως στην εταιρία, θα το πετάξει στο «γήπεδο» της Τουρκίας, η οποία θα αντιμετωπίσει το δίλημμα να συγκρουστεί με τους Αμερικανούς ή να εμφανιστεί η πολιτική απειλών που ασκεί τον τελευταίο καιρό ως μια μεγαλειώδης «μπλόφα». Εάν όμως δεν το πράξει, τότε επί της ουσίας θα έχει δια της ατόπου απαγωγής υποταχθεί στα κελεύσματα του ΑΤΤΙΛΑ και θα έχει αναγνωρίσει αδυναμία της χώρας να προασπίσει τα συμφέροντά της, τα οποία μάλιστα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, ενδείξεις διαφορετικής πρόθεσης της υπόθεσης από τον Δ. Χριστόφια δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, ο υπεύθυνος του τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, Σόλων Κασσίνης, διαβεβαίωσε ότι η έναρξη των εργασιών από τη Noble Energy θα προχωρήσει κανονικά μέχρι το τέλος του μήνα και ότι θα χρησιμοποιηθεί το τρυπάνι «Homer Ferrington» που χρησιμοποιήθηκε στις αντίστοιχες έρευνες στο γειτονικό ισραηλινό «οικόπεδο» στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Τα λόγια μάλιστα που χρησιμοποίησε ο Κασσίνης μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα ήταν αρκούντως δεικτικά: Δήλωσε, ότι αναμένει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να «γαυγίζει», ωστόσο, δεν αναμένει να κάνουν τίποτε περισσότερο, επειδή οι ενέργειες της Κύπροπυ βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και η Τουρκία όντας χώρα η οποία διαθέτει δίκτυο αγωγών που τροφοδοτεί τις διεθνείς αγορές και χρεώνει τέλη διέλευσης, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε διαφορετικό.
Τα λόγια του Κασσίνη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εμπεριέχουν και μια έμμεση προειδοποίηση για πετρελαϊκά αντίποινα της Δύσης σε περίπτωση τουρκικών παρενοχλήσεων, ενώ η ορθή ανάγνωσή τους επιβάλει την αντικατάσταση του όρου «διεθνές δίκαιο» με το «Ηνωμένες Πολιτείες»…

Όλα δείχνουν βέβαια ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκύψουν εξελίξεις οι οποίες θα αναδιατάξουν, ενδεχομένως και σε γεωπολιτικό επίπεδο, το status quo στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τέτοιες αλλαγές όμως, σπανίως συμβαίνουν «αναίμακτα». Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική πλευρά, Ελλαδική και Κυπριακή, ώστε να είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα.
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», που ανέφερε χαρακτηριστική ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ διακυβεύονται πολύ περισσότερα ζητήματα πέραν του απλού οικονομικού οφέλους…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top