GuidePedia

0
Ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου αφήνει  ένα λευκό περιστέρι ελεύθερο να  πετάξει ψηλά. Το ίδιο πιστεύουν και  οι οπαδοί του ότι θα συµβεί και µε  τα ποσοστά του Ρεπουµπλικανικού  Λαϊκού Κόµµατος
Η δήλωση του Ερντογάν τον αποµακρύνει από τους φιλελεύθερους, λίγες µέρες πριν από τις εκλογές
«Ε ρχεται, έρχεται ο Κιλιτσντάρογλου». Το νέο προεκλογικό τραγούδι του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) ακούγεται κάθε τόσο από τα µεγάφωνα των προεκλογικών οχηµάτων του κόµµατος τα οποία περιφέρονται στους δρό µους. Και πριν καλά καλά σβήσει ο ήχος της µουσικής Κιλιτσντάρογλου, αρχίζει το «Αντε άλλη µια φορά, άλλη µια φορά, όλοι µαζί...» του Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η διαφηµιστική καµπάνια των δύο µεγάλων κοµµάτων είναι αποτελεσµατική, εκτιµούν οι εκλογολόγοι. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις, αν και πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να τις πιστέψουν. «Υποµονή, σε µερικές µόνο µέρες θα δεις», επιµένει να λέει ο Ενγκίν βέβαιος ότι οι δηµοσκοπήσεις για τις εκλογές της 12ης Ιουνίου δεν θα επαληθευτούν. Στοιχηµάτισε µε τον φίλο του τον Μερτ, βασικό στέλεχος µεγάλης εταιρείας στην Πόλη, ότι από αυτές τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισµού επειδή το AKP δεν θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών που χρειάζεται για να σχηµατίσει αυτόνοµη κυβέρνηση. «Ευσεβείς πόθοι», χαµογελάει πονηρά ο Μερτ.

Αυτές οι εκλογές δεν µοιάζουν µε εκείνες του 2007. Τότε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε µαζί του τους φιλελεύθερους. Τώ ρα ο ένας µετά τον άλλον βγαίνουν και δηλώνουν δηµοσίως ότι δεν θα ψηφίσουν AKP. «Το κυβερνών κόµµα δεν χρειάζεται την ψήφο µου, χρειάζεται την κριτική µου», λένε οι περισσότεροι. Τους ενοχλεί το νέο αυταρχικό ύφος του Ταγίπ Ερντογάν. Τους ενοχλεί ο εθνικιστικός του λόγος τον οποίο ανέπτυξε προεκλογικά. «Η ελευθερία έχει και τα όριά της», είπε προχθές ο τούρκος πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Μεχµέτ Αλί Μπιράντ, προκαλώντας τρόµο στους φιλελεύθερους. «∆εν έχουµε πλέον ενώπιόν µας τον Ερντογάν του 2007», σχολιάζει αρθρογράφος της «Μιλιέτ». Ακόµη και ο «Economist» πήρε θέση καλώντας τους τούρκους πολίτες αυτήν τη φορά να ψηφίσουν το CHP. Ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε έξω φρενών από αυτήν την προσέγγιση.

Φυσικά τις εκλογές δεν θα τις κρίνουν οι φιλελεύθεροι αλλά ο απλός λαός, ο οποίος ενδιαφέρεται λιγότερο για τις ελευθερίες και περισσότερο πώς να γεµίσει το στοµάχι του. Φοβάται πως αν υπάρξει αστάθεια θα ξαναζήσει τον εφιάλτη του 2000 όταν η Τουρκία είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
κατάλαβε πόσο σηµαντικό είναι αυτό το κεφάλαιο και επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην εξαγγελία κυρίως κοινωνικών προγραµµάτων τα οποία απευθύνονται στους χαµηλά αµειβόµενους. «Ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου αυξάνει τα ποσοστά του κόµµατος, αλλά ασφαλώς δεν έχει την ηγετική προσωπικότητα του Ταγίπ Ερντογάν», ψιθυρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές.
ΑΝΝΑ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top