GuidePedia

0
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εκλεγεί πρωθυπουργός για τρίτη θητεία.


Φαβορί για την νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι κυριότεροι σταθμοί στην σταδιοδρομία του Ερντογάν
Μάρτιος 1994: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ως υποψήφιος του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν.
1998
Φεβρουάριος: Προσχωρεί στο Κόμμα Αρετής, μετά την απαγόρευση του Κόμματος Ευημερίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Απρίλιος: Καταδικάζεται σε φυλάκιση δέκα μηνών από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας του Ντιγιάρμπακιρ με την κατηγορία της "υποδαύλισης θρησκευτικού και φυλετικού μίσους" σε σχέση με το περιεχόμενο μιας ομιλίας του. Εκτίει τέσσερις μήνες από την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, χάνει όμως την ιδιότητα του δημάρχου και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Αύγουστος 2001: Ιδρυτικό μέλος και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που δημιουργείται από τη μετριοπαθή πτέρυγα του Κόμματος Αρετής, η λειτουργία του οποίου απαγορεύθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
3 Νοεμβρίου 2002: Βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κερδίζει το 34,2% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία με 363 από τις 550 έδρες της Βουλής. Μόνο ένα ακόμη κόμμα, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, εξασφαλίζει το εκλογικό μέτρο (10%) και εισέρχεται στη Βουλή (ποσοστό 19,3% και 178 έδρες).
Τις υπόλοιπες έδρες κερδίζουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Στις 18/11, σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλάχ Γκιουλ, εφόσον ο ίδιος ο Ερντογάν δεν μπορεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ούτε να γίνει πρωθυπουργός, λόγω παλαιότερης καταδίκης του για προτροπή σε θρησκευτικό μίσος,
9 Μαρτίου 2003: Εκλέγεται βουλευτής σε επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια Σίιρτ και αφού έχουν αρθεί όλες οι απαγορεύσεις που αφορούσαν την υποψηφιότητά του. Στις 11/3, παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και. στις 23/3, η νέα κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
16-17 Δεκεμβρίου 2004: Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αποφασίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις
3 Οκτωβρίου 2005: με στόχο την πλήρη ένταξη, η οποία όμως δεν μπορεί να προεξοφληθεί και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2014. Στο μεταξύ, θα υπάρχει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας προσαρμογής της, ενώ για τη λήψη απόφασης σε κάθε κλείσιμο κεφαλαίου θα απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών.
2007
22 Ιουλίου: Βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατάγει σαρωτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Συγκεντρώνει ποσοστό 46,3% των ψήφων και εξασφαλίζει 341 έδρες επί συνόλου 550 στη νέα Βουλή. Οι εκλογές προκλήθηκαν μετά την αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος να εξασφαλίσει από την Εθνοσυνέλευση την εκλογή του υποψηφίου του Αμπντουλάχ Γκιουλ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
28 Ιουλίου: Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, έως τώρα υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, όπου αρκεί η απλή πλειοψηφία των 276 εδρών. Συγκεντρώνει 339 ψήφους επί συνόλου 550 βουλευτών.
2008
14 Μαρτίου: Εισαγγελέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζητεί να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, λόγω της εμπλοκής του σε "δραστηριότητες που αντιβαίνουν στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Καταθέτει επίσης αίτημα απαγόρευσης της πολιτικής δραστηριότητας 71 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο πρόεδρος Γκιουλ.
24 Οκτωβρίου: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, αλλά αποφασίζει να μην επιβάλει απαγόρευση του κόμματος, αλλά μόνον επιβολή προστίμου.
12 Σεπτεμβρίου 2010: Εγκρίνεται με 58% σε δημοψήφισμα πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για το δικαστικό κλάδο, κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι για τους δημοσίους υπαλλήλους, τα δικαιώματα των παιδιών, των αναπήρων και άλλων ευπαθών ομάδων.
Σημαντική παράμετρος των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι η άρση της ασυλίας των μελών του πραξικοπήματος του 1980.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top