Είμασταν από τους πρώτους (αν όχι οι πρώτοι) που αναφερθήκαμε στις "εξεγέρσεις" της βόρειας Αφρικής και αν και πολλοί μας επέκριναν, είχαμε αναφερθεί ευθαρσώς σε μία εμφάνιση του πολιτικού ισλάμ, την οποία δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ή να χαλιναγωγήσουν οι μυστικές υπηρεσίες που σχεδίασαν, οργάνωσαν και ξεκίνησαν τις... επαναστάσεις της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Συρίας και άλλων ισλαμικών κρατών...
Σήμερα μαθαίνουμε πως την ίδρυση κόμματος, για να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στην Αίγυπτο, ανακοίνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πανίσχυρο ισλαμικό κίνημα της αντιπολίτευσης. Και δεν εκπλαγήκαμε καθόλου. Τουναντίον, μάλιστα, θεωρούμε πως ήταν απολύτως αναμενόμενο και ίσως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε ένα σκληρό πρόσωπο που δεν θα διστάσει να περάσει σε πολύ αιματηρές συγκρούσεις προκειμένου να ηρωποιηθεί, να γιγαντωθεί και να εξαπλωθεί με πολύ μεγάλες ταχύτητες, τόσο στα υπό επανάσταση κράτη της Μέσης Ανατολής, όσο και στα Βαλκάνια. Θεωρούμε πως το "μεγάλο παιχνίδι" θα παιχτεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θα διοργανωθούν πολυάριθμες συγκεντρώσεις ισλαμιστών. Είναι δεδομένο πως η πίεση στις δυτικές κοινωνίες θα δώσει τη νίκη στα κράτη όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα διεκδικήσουν να κυβερνήσουν...
Σχετικά με την Αίγυπτο, η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων σκοπεύει να κατεβάσει υποψηφίους περίπου στις μισές εκλογικές περιφέρειες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η σούρα (συμβουλευτικό συμβούλιο) αποφάσισε να διεκδικήσει το 45-50% των εδρών που θα κριθούν στις εκλογές.Το κόμμα τους θα είναι «πολιτικό» και όχι «θεοκρατικό».
Ο γενικός γραμματέας της Αδελφότητας Μοχάμεντ Χουσέιν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το νέο κόμμα θα ονομάζεται «Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης». Επικεφαλής του κόμματος θα είναι ο Μοχάμεντ αλ-Μούρσι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μολονότι θα είναι ανεξάρτητο οργανικά, θα πρέπει να συντονίζει τις θέσεις του με αυτές της Αδελφότητας. Το σύνταγμα της Αιγύπτου απαγορεύει την ίδρυση κομμάτων με βάση θρησκευτικά κριτήρια.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από 83 χρόνια από τον Χάσαν ελ-Μπάνα, θεωρούνται σήμερα το σημαντικότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο. Μολονότι επισήμως ήταν εκτός νόμου, οι αρχές έδειχναν κάποια «ανοχή» απέναντι στα μέλη της. Στις εκλογές του 2005 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξέλεξαν 88 βουλευτές, όμως τον Δεκέμβριο του 2010 αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καταγγέλοντας νοθεία υπέρ του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η Αδελφότητα δραστηριοποιείται κυρίως στα τζαμιά, προσφέροντας βοήθεια στους φτωχούς, στα πανεπιστήμια και στα συνδικάτα.
Δημοσίευση σχολίου