GuidePedia

0

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας:
«Είμαστε σε επαφή με την Ε.Ε., με την Ελλάδα ασφαλώς, διότι είναι θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, και συντονιζόμαστε ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε πιθανές επεμβάσεις ή και απειλές της Τουρκίας στον χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης»

Με προειδοποίηση προς τους πολυεθνικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς απάντησε η Κύπρος στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να γνωστοποιήσει μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Turkish Petroleum Corp. (ΤΡΑΟ) ότι προχωρά στην πώληση «θαλάσσιων οικοπέδων» στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία καλύπτει έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Τουρκία, απευθυνόμενη σε πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς, ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την απόκτηση του 50% 11 συνολικά «θαλάσσιων οικοπέδων», τα οποία βρίσκονται στον Κόλπο της Αττάλειας, όπως επίσης στη θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το θαλάσσιο οικόπεδο στο οποίο εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και για το οποίο με αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο η ΤΡΑΟ έβαλε «πωλητήριο» είναι το λεγόμενο «4321».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία λογω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίησε τον χάρτη των οικοπέδων τον οποίο είχε δημοσιεύσει το 2008 με άλλον το 2009, αφαιρώντας «οικόπεδα» που διεκδικεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, διατηρώντας, όμως, το «4321».

Η αντίδραση

Η Λευκωσία και συγκεκριμένα η κυπριακή προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την υπερδραστηριοποϊηση της Τουρκίας στο θέμα της διεξαγωγής ερευνών για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσφορά θαλάσσιων οικοπέδων από την πλευρά της Τουρκίας προς πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες θα προκαλέσει προσφυγή της Λευκωσίας σε δικαστικά μέσα, ενώ ήδη η κυπριακή πλευρά έχει προχωρήσει σε σχετικά διαβήματα.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες: «Είμαστε σε επαφή με την Ε.Ε., με την Ελλάδα, ασφαλώς, διότι είναι θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, και συντονιζόμαστε ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε πιθανές επεμβάσεις ή και απειλές της Τουρκίας στον χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης».

Επίσης, η κυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της αντίδρασης της επέρριψε ευθύνες και στην τουρκική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η άδεια της ΤΡΑΟ έχει εγκριθεί από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ τονίζει ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Λευκωσία πάντως είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις για τον εντοπισμό, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός των ορίων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τις οποίες έχει ορίσει μέχρι το τέλος του 2011. Η κυπριακή πλευρά έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι έρευνες στο «οικόπεδο 12» πρόκειται να ξεκινήσουν είτε στα τέλη του 2011. είτε το αργότερο στις αρχές του 2012. Η κυπριακή πλευρά έχει υπογράψει, ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, συμφωνία με την εταιρεία Noble Energy για τη συνεκμετάλλευση του «οικοπέδου 12».

Το «ψευδοκράτος»

Η Τουρκία είναι εξοργισμένη από τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της διασφάλισης των εθνικών της συμφερόντων, μέσω και του καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, αλλά και της τολμηρής στρατηγικής κίνησης που έχει πραγματοποιήσει συνάπτοντας συμφωνίες με την ισραηλινή πλευρά. Η Κύπρος έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο (εκκρεμεί η κύρωση από το κοινοβούλιο της χώρας) και πολύ πρόσφατα με το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενη την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Ωστόσο, η πρόκληση με την πρόσκληση που απηύθυνε σε κάθε ενδιαφερόμενο, δηλαδή σε διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς, η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ δεν είναι η πρώτη. Τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου είχαν εκδηλωθεί οι μαζικές αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο νησί, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της Άγκυρας στο «ψευδοκράτος», ο δήθεν υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του «ψευδοκράτους», Σούνα Ατούν, δήλωνε στην εφημερίδα «Σταρ Κίπρις» ότι το «ψευδοκράτος» προχωρά στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία. Μάλιστα, ο Α­τούν είχε δηλώσει: «θα καθοριστεί μαζί με την Τουρκία η δική μας ΑΟΖ και. σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι αρχίσουν έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου, τότε θα αρχίσουμε και εμείς, στην περιοχή μας, ενέργειες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, με εμφανή τον εκνευρισμό ο οποίος τη διακατείχε για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του τουρκοκυπριακού «ψευδοκράτους» αλλά και για την προηγηθείσα συμφωνία που είχε συνάψει η κυπριακή κυβέρνηση με το Ισραήλ για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, είχε προχωρήσει σε αυτή την ανακοίνωση λίγο πριν από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Κ. Δημήτρη Δρούτσα με τον Κύπριο ομόλογο του και λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση που είχε ο Δρουτσας για το Κυπριακό με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Του Δημήτρη Μπεκιάρη

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top