Το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την τροποποίηση άρθρου της νομοθεσίας για το ρόλο του στρατού, το οποίο είχε χρησιμεύσει για την αιτιολόγηση πραξικοπημάτων, δήλωσαν στελέχη του κόμματος. Το CHP προτείνει ότι ο στρατός θα πρέπει εφεξής να είναι επιφορτισμένος με «την προστασία της χώρας και της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος και με σεβασμό στο Σύνταγμα».
Το CHP προτείνει ότι ο στρατός θα πρέπει εφεξής να είναι επιφορτισμένος με «την προστασία της χώρας και της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος και με σεβασμό στο Σύνταγμα».
Η πρόταση αυτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αποτελεί μια απάντηση στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το οποίο εμφανίζεται ως ο υπέρμαχος της δημοκρατίας στην Τουρκία καθώς πολλές έρευνες διεξάγονται όσον αφορά φερόμενα σχέδια πραξικοπήματος με στόχο το ίδιο. Η πρόταση του CHP επαναπροσδιορίζει τα καθήκοντα του στρατού, όπως αυτά περιγράφονται σε άρθρο της νομοθεσίας αυτής που θεσπίστηκε πριν από 75 χρόνια και η οποία εξυπηρέτησε ως νομική βάση στους στρατηγούς για να πραγματοποιήσουν τέσσερα πραξικοπήματα από το 1960, εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Χακί Σουχά Οκάι, αντιπρόεδρος του CHP.
Στη σημερινή του μορφή το άρθρο αυτό ορίζει ότι χρέος του στρατού «είναι να προστατεύει και να επαγρυπνά για την τουρκική πατρίδα και την τουρκική Δημοκρατία», σε έναν αόριστο ορισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, επέτρεψε στον στρατό να ορίσει εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Το CHP προτείνει ότι ο στρατός θα πρέπει εφεξής να είναι επιφορτισμένος με «την προστασία της χώρας και της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος και με σεβασμό στο Σύνταγμα», διευκρίνισε ο Οκάι.
«Το χρέος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι να εξαλείφουν τη δημοκρατία, αλλά να βοηθούν στη λειτουργία της και στην προστασία της αν απειλείται», προσέθεσε.
Ανταποκρινόμενος σε αίτημα του αρχηγού του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του άρθρου αυτού και κάλεσε και την αντιπολίτευση να συνεργαστεί. «Η πρότασή μας αυτή αποτελεί μια δοκιμασία για την ειλικρίνεια» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σημείωσε ο Οκάι.
Το AKP, το οποίο έχει ήδη ηγηθεί πολλών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό των εξουσιών του στρατού, σχεδιάζει να υποβάλει σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο μια σειρά τροποποιήσεων του Συντάγματος που αποσκοπούν, σύμφωνα με το ίδιο, στην πρόοδο της δημοκρατίας.
Δημοσίευση σχολίου