GuidePedia

0
Η Ευρωπαϊκή Eνωση προειδοποιεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην κατεδάφιση κατοικιών Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο αμφιλεγόμενου σχεδίου που επεκτείνει την εποικιστική δραστηριότητα. «Η ΕΕ ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» τονίζει η Κάθριν Αστον.

Το επίμαχο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στη γειτονιά αλ-Μπουστάν της περιοχής Σιλουάν και εγκρίθηκε από τις δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα. Περιλαμβάνει την κατεδάφιση 22 σπιτιών Παλαιστινίων και την κατασκευή 1.000 εβραϊκών κατοικιών.

Ταραχές με δεκάδες τραυματίες είχαν ξεσπάσει αργά την Κυριακή εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ζητήσει το Μάρτιο από το δήμαρχο της Ιερουσαλήμ να «παγώσει» το συγκεκριμένο σχέδιο για να αποφευχθούν επεισόδια στην ιερή πόλη και νέες τριβές με τις ΗΠΑ σχετικά με την επέκταση του εβραϊκού εποικισμού.

Ωστόσο, το σχέδιο επανέρχεται στο προσκήνιο λίγες μόλις ημέρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μερική άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής για την αιματηρή επιχείρηση στη διεθνή νηοπομπή του Στόλου της Ελευθερίας.

«Ανησυχώ βαθιά από την πρόσφατη εποικιστική δραστηριότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις πρόσφατες ταραχές στη Σιλουάν. Επαναλαμβάνω ότι η ΕΕ ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» επισήμανε την Τετάρτη η ΥΠΕΞ της ΕΕ, Κάθριν Αστον.

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσουν οι ισραηλινές Αρχές σύμφωνα με το αρχαιολογικό πρόγραμμα, συνιστούν «εμπόδιο στην ειρήνη», τόνισε.

«Οι εβραϊκοί οικισμοί [στις αραβικές συνοικίες] και οι κατεδαφίσεις [παλαιστινιακών] σπιτιών είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, συνιστούν εμπόδιο στην ειρήνη και απειλούν να καταστήσουν αδύνατη τη λύση των δύο κρατών» προειδοποιεί η Αστον σε ανακοίνωσή της.

Η Yπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις τάχθηκε υπέρ της έναρξης «διαπραγματεύσεων για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών και κάλεσε το Ισραήλ να απόσχει από μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη».

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν την πλήρη υποστήριξή μας και οι πλευρές πρέπει να δεσμευτούν με σοβαρότητα στις διαβουλεύσεις αυτές» επισήμανε.

Η επιτροπή σχεδιασμού και οικοδομών της ισραηλινής δημαρχίας της Ιερουσαλήμ επικύρωσε στις 22 Ιουνίου το αποκαλούμενο στα εβραϊκά «Κήπος του βασιλιά» (αναφερόμενο στους κήπους του βασιλιά Σολομώντα) οικιστικό πρόγραμμα στην αραβική συνοικία Σιλουάν, όπου οικογένειες εβραίων εποίκων έχουν εγκατασταθεί ανάμεσα σε 12.000 Παλαιστίνιους.

Το δημοτικό πρόγραμμα προβλέπει την κατεδάφιση 22 παλαιστινιακών κατοικιών που χτίστηκαν χωρίς άδεια από τις ισραηλινές αρχές, ενώ 66 άλλα σπίτια που χτίστηκαν χωρίς άδεια θα νομιμοποιηθούν αναδρομικά.

Το θέμα καθίσταται ακόμη πιο ευαίσθητο, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση στο Ισραήλ του ανατολικού τομέα της ιερής πόλης, ο οποίος κατελήφθη μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967.

Το Ισραήλ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσα του, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τον ανατολικό της τομέα ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.


TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top