Απειλές για τις έρευνες εναντίον κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων κατήγγειλε ότι δέχθηκε ο Βρετανός νομικός και εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Καν. Τόνισε ότι τον πίεσαν πολύ κάποιοι εκλεγμένοι πολιτικοί για να αλλάξει γνώμη και να μην εκδώσει το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο CΝΝ, πολιτικοί που έχουν εκλεγεί του μίλησαν πολύ ωμά και ένας σημαίνων πολιτικός του είπε «αυτό το δικαστήριο φτιάχτηκε για την Αφρική και για τραμπούκους όπως ο Πούτιν και όχι για τη Δύση και τους συμμάχους της». Όμως ο εισαγγελέας ήταν αταλάντευτος. Είπε συγκεκριμένα τα εξής στη δημοσιογράφο:
«Όχι, εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Αυτό το δικαστήριο είναι η κληρονομιά μας από τη Νυρεμβέργη, είναι για την ανθρωπότητα, πρέπει να είναι ο θρίαμβος του νόμου απέναντι στην ισχύ και την ωμή βία που λέει “αρπάξτε ό,τι μπορείτε να πάρετε, κάντε αυτό που θέλετε, κάντε ό,τι θέλετε”. Όχι, δεν θα μας πείσουν με απειλές να αποκλίνουμε από τις ηθικές υποχρεώσεις μας. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο CΝΝ, πολιτικοί που έχουν εκλεγεί του μίλησαν πολύ ωμά και ένας σημαίνων πολιτικός του είπε «αυτό το δικαστήριο φτιάχτηκε για την Αφρική και για τραμπούκους όπως ο Πούτιν και όχι για τη Δύση και τους συμμάχους της». Όμως ο εισαγγελέας ήταν αταλάντευτος. Είπε συγκεκριμένα τα εξής στη δημοσιογράφο:
«Όχι, εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Αυτό το δικαστήριο είναι η κληρονομιά μας από τη Νυρεμβέργη, είναι για την ανθρωπότητα, πρέπει να είναι ο θρίαμβος του νόμου απέναντι στην ισχύ και την ωμή βία που λέει “αρπάξτε ό,τι μπορείτε να πάρετε, κάντε αυτό που θέλετε, κάντε ό,τι θέλετε”. Όχι, δεν θα μας πείσουν με απειλές να αποκλίνουμε από τις ηθικές υποχρεώσεις μας. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Γαλλία: Στηρίζουμε το Δικαστήριο
Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσημα την υποστήριξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, του οποίου ο εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, ζήτησε εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – καθώς και για στελέχη της Χαμάς.
«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δήλωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ για τα εντάλματα σύλληψης.
«Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου, η Γαλλία καταδίκασε τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Αυτή η τρομοκρατική ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για βάρβαρες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συνοδευόμενες από πράξεις βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας που η ίδια έχει τεκμηριώσει, μεταξύ άλλων μεταδίδοντας και γιορτάζοντάς τις», συνεχίζει το Παρίσι.
Όσον αφορά το Ισραήλ, «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και πολλούς μήνες για την επιτακτική ανάγκη αυστηρού σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ιδίως για την απαράδεκτη κατάσταση των απωλειών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», προστίθεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται επίσης ότι μια «διαρκής πολιτική λύση» είναι ο «μόνος» τρόπος για να «αποκατασταθεί ένας ορίζοντας ειρήνης».
Υπέρ και ο Μπορέλ
«Η εντολή του ΔΠΔ, ως ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού, είναι να διώκει τα σοβαρότερα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και πρόσθεσε: «Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ δεσμεύονται να εκτελέσουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».
Ιταλία-Γερμανία-Πολωνία
«Είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα σφαγιάζοντας αθώους πολίτες και οι επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
«Είναι παράλογο και μόνο ότι ο εισαγγελέας έκανε αυτό τον παραλληλισμό. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια σύγκριση. Προσοχή να μην νομιμοποιούμε αντιισραηλινές θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο υπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται ότι υπάρχει μια ισοδυναμία μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μια μέρα μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης τόσο για τους ηγέτες του Ισραήλ όσο και για ηγετικά στελέχη της Χαμάς. «Μια απόπειρα να φανεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι ηγέτες τρομοκρατικών οργανώσεων είναι το ίδιο και η ανάμειξη διεθνών θεσμών σε αυτό είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.
Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επαίνεσε το ΔΠΔ ως «θεμελιώδες επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας», ενώ καταδίκασε επίσης, όπως είπε, «την ανακριβή εντύπωση μιας ισοδυναμίας» μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.
Στο άλλο άκρο οι Ηνωμένες Πολιτείες
Η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Ισραηλινούς ηγέτες είναι «εξωφρενική», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Και επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει ισοδυναμία —καμία— μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», διεμήνυσε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. Έντονα επικριτικός στην απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου Καρίμ Καν κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας, καθώς και τριών ηγετών στης Χαμάς εμφανίστηκε νωρίτερα και ο Άντονι Μπλίνκεν.
«Η εξίσωση Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ με τους ηγέτες της Χαμάς είναι επαίσχυντη, απορρίπτουμε την απόφαση του εισαγγελέα», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν. Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία, σημείωσε. Με τις ΗΠΑ συντάχθηκε και η Μεγάλη Βρετανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επιπλέον σήμερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να σχηματιστεί μια κατάλληλη απάντηση της Ουάσινγκτον απέναντι στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Μιλώντας σήμερα σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε την κίνηση του Δικαστηρίου «βαθιά παραπλανητική» απόφαση που περιπλέκει τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου, αλλά έχουν υποστηρίξει προηγούμενες διώξεις που έχει ασκήσει, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης πέρυσι εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θα χαρούμε να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο, με αυτήν την Επιτροπή, για να σχηματίσουμε μια κατάλληλη απάντηση» στην κίνηση του ΔΠΔ, δήλωσε σήμερα ο Μπλίνκεν. Δεν είπε τι μπορεί να περιλαμβάνει η απάντηση του Λευκού Οίκου.
Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουριαστές απείλησαν με νομοσχέδια για την επιβολή κυρώσεων κατά του ΔΠΔ, αλλά μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, που ελέγχουν τη Γερουσία.
Το 2020, η κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το ΔΠΔ για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ όταν το Δικαστήριο ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ τότε κινήθηκαν κατά δικαστών, συμπεριλαμβανομένου της τότε γενικής εισαγγελέως του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα, με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
H συνέντευξη του εισαγγελέα Χαν στο CNN
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα όπως «σκόπιμη λιμοκτονία αμάχων», «εσκεμμένη δολοφονία» και «εξόντωση ή/και δολοφονία» σε σχέση με την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.
Ο Χαν ζήτησε επίσης εντάλματα εναντίον τριών ανώτερων ηγετών της Χαμάς – Ισμαήλ Χανίγια, Μοχάμεντ Ντεΐφ και Γιαχία Σινουάρ – για «εξόντωση», «βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας» και «ομηρία ως έγκλημα πολέμου», μεταξύ άλλων.
Εάν οι δικαστές του ΔΠΔ αποφασίσουν να εκδώσουν το ένταλμα σύλληψης για το Νετανιάχου, αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, οποιοδήποτε από τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου θα ήταν υποχρεωμένο να τον συλλάβει εάν πήγαινε στο έδαφός του. Αλλά ακόμη και αν το ένταλμα θα μπορούσε να περιπλέξει ορισμένα από τα ταξίδια του Νετανιάχου, το ΔΠΔ δεν έχει αστυνομική δύναμη για να επιβάλει τα εντάλματά του και βασίζεται στην προθυμία των κρατών μελών του να παίξουν το παιχνίδι.
Υπέρ του ΔΠΔ το Βέλγιο – Κατά η Τσεχία
Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου χαιρέτισε το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα», υποστηρίζοντας ότι εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο». «Εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες».
Η μάχη κατά της ατιμωρησίας όπου συμβαίνουν εγκλήματα αποτελεί προτεραιότητα για το Βέλγιο», δήλωσε η Χάτζα Λαμπίμπ σε ανακοίνωσή της. «Το αίτημα του εισαγγελέα του Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο κατά ηγετών της Χαμάς όσο και κατά Ισραηλινών αξιωματούχων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διερεύνηση της κατάστασης στην Παλαιστίνη», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα καταδίκασε την κίνηση του ΔΠΔ χαρακτηρίζοντας την «αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη». «Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ.
Απορρίπτουν το ΔΠΔ Ισραήλ και Χαμάς
«Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, απορρίπτω με αηδία τη σύγκριση του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του Ισραήλ», μιας «δημοκρατικής» χώρας, και «των μαζικών δολοφόνων της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς έσπευσε να καταγγείλει μια «σκανδαλώδη απόφαση», «μια ιστορική ατίμωση» για το ΔΠΔ, το οποίο έχει την έδρα του στη Χάγη.
Από την πλευρά της, και η παλαιστινιακή Χαμάς, δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» την απόφαση του εισαγγελέα του δικαστηρίου και κατήγγειλε τις «προσπάθειες» του να «εξισώσει το θύμα με τον δήμιο».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου