GuidePedia

0

Ασφυκτικές πιέσεις Ισραήλ σε Αίγυπτο για το Σινά - Πρότεινε ακόμη και διαγραφή χρεών.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης M60A3 «Patton» και τεθωρακισμένα YPR-765 κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις του Ισραήλ μετά και τις αποκαλύψεις του εγγράφου του WikiLeaks.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου απάντησε στο Ισραήλ λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να θυσιάσει εκατομμύρια ζωές για να υπερασπιστεί την επικράτεια της.

Οι ασφυκτικές πιέσεις του Ισραήλ προς την Αίγυπτο για το Σινά δείχνει ότι ο Μ.Νετανιάχου και το πολεμικό επιτελείο του, έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με την υπόθεση Γάζα. Το Ισραήλ φλερτάρει πολύ έντονα πλέον με έναν νέο μεγάλο Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο.

Η Αίγυπτος φοβάται μια εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και μέχρι στιγμής έχει κρατήσει τα σύνορα σε μεγάλο βαθμό κλειστά, επιτρέποντας μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η Αίγυπτος περιορίζεται από τη συνθήκη ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ ως προς τον αριθμό των δυνάμεων που επιτρέπεται να σταθμεύει στη χερσόνησο του Σινά, αν και το Ισραήλ στο παρελθόν είχε εγκρίνει η Αίγυπτος να παραβιάζει αυτούς τους αριθμούς για να καταπολεμήσει την ισλαμική εξέγερση στην περιοχή.

Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων και τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Παράλληλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος. Μεταξύ άλλων λόγων, τις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το france24, ο Yoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι το έγγραφο απειλεί να βλάψει τις σχέσεις με έναν βασικό εταίρο:

«Εάν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, πρόκειται για σοβαρό λάθος. Μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου» δήλωσε ο Guzansky.

«Το βλέπω είτε ως άγνοια είτε ως κάποιον που θέλει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το στάδιο». Η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος που συνεργάζεται παρασκηνιακά με το Ισραήλ, πρόσθεσε.

Πρωθυπουργός Αιγύπτου: Η χώρα είναι έτοιμη να θυσιάσει εκατομμύρια ζωές για να υπερασπιστεί την επικράτεια της!

Εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στην Αίγυπτο να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Mostafa Madbouly, δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στην προστασία της γης και της κυριαρχίας της, ανεξάρτητα από το κόστος σε μια προφανή αναφορά στις αναφορές του σχεδίου πρότασης του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ για τη μεταφορά των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας στην περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα παραβιάσει την επικράτειά μας», είπε ο Madbouly.

«Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει ποτέ να της επιβληθεί τίποτα», είπε επίσης ο Madbouly, προσθέτοντας ότι τα περιφερειακά ζητήματα δεν θα επιλυθούν εις βάρος της χώρας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Τα σχόλια του Madbouly έγιναν σε μια ομιλία του κατά την επίσκεψή του στο al-Arish στο βόρειο Σινά. Τον συνόδευαν εκατοντάδες κυβερνητικά στελέχη και δημόσια πρόσωπα.

Την Τρίτη, ο Μαντμπούλι επισκέφθηκε το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας.

Εκεί τόνισε ότι «η Αίγυπτος δεσμεύεται σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από την πολιτική ηγεσία με τον Πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi και όλες τις κρατικές υπηρεσίες που κινούνται για να επιλύσουν αυτήν την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην οποία εκτίθενται σήμερα οι αθώοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας”.

Η λύση των δύο κρατών είναι η συνολική λύση που θα εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή, πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρώην ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν είπε στο Al Jazeera ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πρέπει να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και να εγκατασταθούν στην έρημο του Σινά στην Αίγυπτο, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προσωρινές πόλεις σκηνών για αυτούς.

Το Ισραήλ πρότεινε τη διαγραφή των χρεών της Αιγύπτου για να μετεγκατασταθούν οι Παλαιστίνιοι στο Σινά

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, το Ισραήλ επανήλθε στις πιέσεις του προς την Αίγυπτο κάνοντας μια νέα πρόταση.

Το Ισραήλ προτείνει τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους των διεθνών χρεών της Αιγύπτου μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας για να δελεάσει την κυβέρνηση του Abdel Fattah el-Sisi να ανοίξει τις πόρτες της για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet.

Η Αίγυπτος βρίσκεται αυτή τη στιγμή βυθισμένη σε κρίση χρέους, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ουκρανία μεταξύ των χωρών που είναι πιο πιθανό να χρεοκοπήσουν ως προς τις πληρωμές του χρέους.

Το κράτος αιμορραγεί δίνοντας τα μισά έσοδά του σε πληρωμές τόκων και βασίζεται σε δάνεια από το ΔΝΤ και τις πλούσιες χώρες του Κόλπου.

Η διαγραφή χρέους είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ευθυγραμμίσει την Αίγυπτο με την εξωτερική της πολιτική. Το 1991, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διέγραψαν το μισό χρέος της Αιγύπτου σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στον αντι-ιρακινό συνασπισμό κατά τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου.

Η αναφορά του ισραηλινού ΜΜΕ, Ynet, ακολουθεί ένα ρεπορτάζ των Financial Times που αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άσκησε πιέσεις στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να πιέσουν με την σειρά τους την Αίγυπτο να δεχθεί πρόσφυγες από τη Γάζα.

Ένας διπλωμάτης είπε στους FT ότι η πίεση που ασκεί η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση του Καΐρου.

«Τώρα είναι η ώρα να ασκηθεί αυξημένη πίεση στους Αιγύπτιους για να συμφωνήσουν», είπε ο αξιωματούχος.

Ακόμη όμως και να το δεχτεί η Αίγυπτος, δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτεί το Ιράν και όχι μόνο….

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top