GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Ερντογάν και Αλίγιεφ εγκαινίασαν το Κέντρο Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν ,HAKİM, που υλοποιείται από την τουρκική ASELSAN, με κοινή περιοχή ελέγχου εναέριου χώρου της τουρκικής και της αζερικής αεροπορίας που θα εκτείνεται από το Αιγαίο μέχρι τη λεκάνη της Κασπίας

Για την στενότατη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχουμε αναφερθεί σε πληθώρα άρθρων μας στο παρελθόν, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προβλέψεις της διακήρυξης της Σούσα, και στους κινδύνους και επιπτώσεις που έχει αυτή για την Ελλάδα.

Επισημαίναμε δύο (2) χρόνια νωρίτερα ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της.

Σε πρόσφατο άρθρο του έγκριτο Τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρεται "στην εγκαινίαση του Κέντρου Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, από τον Πρόεδρο της χώρας Αλίγιεφ μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Οι δύο Πρόεδροι εγκαινίασαν το Κέντρο Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας του Έργου HAKİM που υλοποιείται από την ASELSAN και πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις στο κέντρο.

Ο Ερντογάν και ο Αλίεφ μίλησαν στη συνέχεια για το κέντρο, ενώ πληροφόρηση παρείχαν ο Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, Δρ. Haluk Görgün και ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ.

Δύο κράτη, ένα έθνος, ένας εναέριος χώρος

Χάρη στο έργο HAKİM, η κοινή περιοχή ελέγχου εναέριου χώρου της τουρκικής και της αζερικής αεροπορίας θα εκτείνεται από το Αιγαίο μέχρι τη λεκάνη της Κασπίας.
Μοιράζοντας μεταξύ τους πληροφορίες, οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών θα έχουν μια τακτική αεροπορική εικόνα σε ευρεία περιοχή.Σύστημα Ελέγχου Αεροπορικής Διοίκησης HAKİM

Το Σύστημα Ελέγχου Αεροπορικής Διοίκησης HAKİM, είναι ένα εθνικό σύστημα ελέγχου εναέριας διοίκησης που παρέχει τη δυνατότητα εκτέλεσης δραστηριοτήτων Ελέγχου Εναέριου Χώρου σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Αποτυπώνει την εικόνα του εναερίου χώρου, αξιολογώντας τα δεδομένα που λαμβάνει από αισθητήρες διαφορετικών τύπων και δυνατοτήτων, εκτελεί δραστηριότητες ελέγχου αεροπορικών αποστολών σε συνδυασμό με συστήματα όπλων και μαχητικά αεροπλάνα μέσω των αλγορίθμων εκτίμησης απειλών.

Επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνει από διαφορετικούς τύπους αισθητήρων με προηγμένους αλγόριθμους σύντηξης, προσφέρει διαγνωστικές προτάσεις στους χειριστές σχετικά με την εικόνα του καιρού και δημιουργεί μια καθορισμένη εικόνα αέρα."

Παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία υποστήριξης αποφάσεων για την αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής ελέγχου εναέριου χώρου με αεροσκάφη αναχαίτισης, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος και λοιπά οπλικά συστήματα, χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους αξιολόγησης απειλών και κατανομής όπλων έναντι των στοιχείων απειλής.

Χάρη στη σπονδυλωτή και επεκτάσιμη αρχιτεκτονική του, θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε πλήρη συμβατότητα με τα συστήματα που βρίσκονται στο απόθεμα και προγραμματίζεται να συμπεριληφθούν στο απόθεμα στο μέλλον."
Τι συνεπάγεται για την Ελλάδα ο Ενιαίος ο Εθνικός Εναέριος Χώρος (ΕΕΧ) Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν;

Από τα παραπάνω στεκόμαστε στην επισήμανση του τουρκικού άρθρου, "Δύο κράτη, ένα έθνος, ένας εναέριος χώρος και ότι χάρη στο έργο HAKİM, η κοινή περιοχή ελέγχου εναέριου χώρου της τουρκικής και της αζερικής αεροπορίας θα εκτείνεται από το Αιγαίο μέχρι τη λεκάνη της Κασπίας".

Τι μας λένε δηλαδή Τούρκοι και Αζέροι κοντολογίς;

Ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος(ΕΕΧ) της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας και ενιαίος .

Κατά συνέπεια και οι Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο αναφορικά με το εύρος του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου χώρου, που είναι 1Ο ΝΜ, ενώ οι Τούρκοι αποδέχονται ότι είναι 6ΝΜ, γίνονται πλέον και Αζέρικες διεκδικήσεις.

Η ενοποίηση Τουρκικού και Αζέρικου (ΕΕΧ) τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στις τουρκικές ασκήσεις "Anatolian Eagle", τα αεροσκάφη των Αζέρων που μετείχαν ήτοι, μαχητικά MIG-29s και μαχητικά SU-25s, θα συνεκπαιδεύθηκαν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Άποψή μας είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει να κάνουν την εμφάνισή τους Αζέρικα μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο μελλοντικά, όπως και Πακιστανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Οι παραπάνω προβληματισμοί θα πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά το επιτελείο και την πολιτική ηγεσία της χώρας πριν είναι αργά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Εκτίμησή μας και με βάση όλα τα παραπάνω ότι Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να προβούν άμεσα στην ενοποίηση της αεράμυνάς τους, με τη χώρα μας να προσδίδει το αναγκαίο στρατηγικό βάθος για το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ να λειτουργεί ως σύμμαχος χώρα, δεμένες με ανάλογη αμυντική συμφωνία οι δύο χώρες ,σε περίπτωση προσβολής τους από τρίτη χώρα, όπως πχ η Τουρκία κατά της Ελλάδας και το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ινδία, "φέρνοντάς την" στρατιωτικά μέσω ασκήσεων στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, ως αντιστάθμισμα της παρουσίας του Πακιστών, αλλά και προβαίνοντας σε συνέργειες των πολεμικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top