GuidePedia

0


Ανδρονόπουλος Μάκης
Η έκπληξη που εκφράστηκε πανταχόθεν για την είσοδο των “Σπαρτιατών” στη Βουλή και μάλιστα ως πέμπτο κόμμα με 12 έδρες (έλαβε 4,63% ήτοι 241.633 ψήφους) είναι μάλλον υποκριτική. Άραγε οι Κασιδιάρηδες ξεγέλασαν το σύστημα που έκανε τα πάντα για να τους κόψει (τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις); Πιάστηκε δηλαδή κορόιδο το σύστημα, ή μήπως –μετά από δεύτερες σκέψεις– κάποιοι σκέφθηκαν ότι μπορεί τελικά να είναι χρήσιμοι οι “Σπαρτιάτες” ως άλλοθι για διάφορες “μεταρρυθμίσεις”, όπως π.χ. να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5%!

Σαν μωραί παρθέναι, λοιπόν, φωνασκούν για την ντροπή, για τους φασίστες κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την πεπατημένη κατηγόρησε ότι η ΝΔ έφερε τους “Σπαρτιάτες” στη Βουλή… Τώρα, κάποια ΜΜΕ διερευνούν (για λογαριασμό της κυβέρνησης;) αν υπάρχει δυνατότητα να πετάξουν έξω από τη Βουλή τους Κασιδιάρηδες. Ο Μητσοτάκης πάντως, σοφά ποιών, τοποθέτησε υπουργό Επικρατείας τον Μάκη Βορίδη με αρμοδιότητα τα τρία κόμματα της “εναλλακτικής Δεξιάς”, όπως τη λένε στην Ευρώπη. Ήδη ο κ. Βορίδης έχει τοποθετηθεί για το αν το νομοσχέδιο για το μπλόκο Κασιδιάρη είχε αποτέλεσμα. Είπε ότι «σε νομικό επίπεδο δεν υπήρξε καμία αδυναμία, εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο που είχε το Κοινοβούλιο να παρέμβει και ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές».

Σε ό,τι αφορά την αποπομπή των “Σπαρτιατών” από τη Βουλή, οι συνταγματολόγοι με δηλώσεις, άρθρα και tweets δηλώνουν την παρουσία τους ενόψει των ζυμώσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προς το παρόν έχουμε δύο βασικές θέσεις. Ο Κώστας Χρυσόγονος θεωρεί πως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι κακώς συμμετείχαν οι βουλευτές συγκεκριμένου κόμματος, διότι το κόμμα αυτό έχει “υποκρυπτόμενη ηγεσία” από πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πράγμα το οποίο απαγορεύει ο εκλογικός νόμος. Οπότε, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έκπτωση τους και την κατανομή των εδρών αναλογικά.
Συγκρουόμενες νομικές απόψεις

Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος επεσήμανε πως το κόμμα “Σπαρτιάτες” εγκρίθηκε για να συμμετάσχει στις εκλογές. Ως εκ τούτου, πλέον είναι αρμοδιότητα του Εκλογοδικείου να κρίνει με βάση του Σύνταγμα «ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής». Αν, λοιπόν, κριθεί ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη των εκλογών, επειδή συμμετείχε παράνομα στις εκλογές. Και υπογράμμισε ότι ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα, επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του.

Ο καθηγητής και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης με παρέμβασή του καταρρίπτει την θεωρία της “υποκρυπτόμενης ηγεσίας” και καταθέτει τους εξής συλλογισμούς: «Ας υποθέσουμε ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δέχεται τις ενστάσεις και αποφασίζει μετά από τη σχετική διαδικασία (σε λίγους μήνες από σήμερα, ενδεικτικά τον Νοέμβριο) ότι πράγματι παρανόμως ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί των Σπαρτιατών και πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές, σύμφωνα με τον κανόνα που προβλέπει το άρθρο 32 παρ. 2 του νόμου 345/1976 περί ΑΕΔ (η περίπτωση ανακατανομής των εδρών αποτελεί κατά τον νόμο αυτό εξαίρεση).

»Μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια απόφαση του ΑΕΔ, με βάση την οποία θα προκηρύσσονταν πάλι εκλογές για τον ερχόμενο Ιανουάριο; Η απάντηση είναι προφανής. Το δικαστήριο κρίνει, όπως υποστηρίζει μία άποψη, ότι υφίσταται επιγενόμενο ασυμβίβαστο των βουλευτών επειδή εκ των υστέρων ο Κασιδιάρης έγινε μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Αμφιβάλλει κανείς ότι αμέσως οι βουλευτές των “Σπαρτιατών” θα δήλωναν ανεξάρτητοι, ή θα δημιουργούσαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα;»

Πότε θα βγει ο Κασιδιάρης

Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, Βασιλική Γεωργιάδου, σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι οι “Σπαρτιάτες”, η “Ελληνική Λύση” και η “Νίκη” κέρδισαν την εμπιστοσύνη του 12,77% των ψηφοφόρων, λαμβάνοντας συνολικά 34 έδρες και αν στους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων προσθέσουμε και αυτούς που ψήφισαν ακροδεξιά κόμματα τα οποία έμειναν εκτός Βουλής, ξεπερνάμε το 15%. Δηλαδή πρόκειται για ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό.

Εννοείται πως οι ψηφοφόροι τους ξέρουν τι ψηφίζουν. Υπάρχουν οι συνειδητοποιημένοι ιδεολόγοι εθνικιστές, συνήθως με μια αντι-ελίτ διάθεση και λόγο και οι followers, οι πάσης φύσεως οπαδοί, θρησκόληπτοι, υπερεθνικιστές, αντικομμουνιστές, αντι-αριστεροί, “μακεδονομάχοι”, τουρκοφάγοι, συνομωσιολόγοι, αντισυστημικοί, αντικαπιταλιστές, καταχρεωμένοι, άνεργοι κ.ο.κ.

Από όλες αυτές τις ιδιότητες των ψηφοφόρων η πιο χρήσιμη είναι η “αντι-αριστερή”, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην συνταγματική αναθεώρηση. Εδώ κρίσιμο ρόλο θα παίξει το μέλλον του Κασιδιάρη. Ως γνωστόν έχει πρωτοδίκως καταδικαστεί στις 22 Οκτωβρίου του 2020 σε κάθειρξη 13,5 ετών με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Τα ρεπορτάζ λένε ότι σε οκτώ μήνες από τώρα θα κάνει χρήση των ευεργετικών δικαιωμάτων που του δίνει η νομοθεσία για να βγει. Βασίζεται σε δύο στοιχεία: πρώτον, ότι κάνει διπλά μεροκάματα στο φαρμακείο των φυλακών και ότι έχει καλή διαγωγή εντός της φυλακής του Δομοκού όπου εκτίει την ποινή του. Έτσι, τον Φεβρουάριο 2024 θα έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και θα μπορεί να υποβάλει αίτηση υφ’ όρων απόλυσης στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Βέβαια, το σύστημα φρόντισε στις 15 Ιουνίου 2023 να αρχίσει το εφετείο για τον Κασιδιάρη, όπου η συνήγορός του, Βάσω Πανταζή, υπέβαλλε ένα δικονομικό αίτημα: «Μεταξύ των δικασίμων ξέρετε ότι βγήκαν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου που θίγουν το τεκμήριο αθωότητάς του. Θέλουμε να ζητήσουμε να μας απαντήσει το δικαστήριό σας, αν υιοθετείτε το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου που αποκλείει το κόμμα του». Ο Κασιδιάρης τα είπε και ο ίδιος, αλλά το δικαστήριο «δεν απαντά σε ερωτήματα κατηγορουμένων»… Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα παιχτεί, μπορεί ακόμη και να αυξηθεί η ποινή του. Πάντως, δεν αποκλείεται να εκτιμηθεί ότι θα παιχτεί κάποιο παιγνίδι παρασκηνίου, από το οποίο θα εξαρτηθούν στάσεις και καταστάσεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top