Γιώργος Σκαφιδάς
Η ουκρανική ηγεσία το είχε θέσει εδώ και πολύ καιρό ως επιτακτικό αίτημα προς την πλευρά της Δύσης με φόντο τη ρωσική εισβολή, εισπράττοντας ωστόσο ανάμεικτες – και ενίοτε αντιφατικές – αποκρίσεις.
Το θέμα της ενδεχόμενης αποστολής μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία φαίνεται ότι προχωρά πια (αν και μάλλον πιο αργά από όσο θα ήθελε το ίδιο το Κίεβο) πλην όμως οι αντιφάσεις παραμένουν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν, για παράδειγμα, μια από τις χώρες που πρωταγωνίστησαν τους περασμένους μήνες στην «εκστρατεία» υπέρ της παράδοσης F-16 στην Ουκρανία, πράγμα υπό μια έννοια αξιοπερίεργο δεδομένου ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διαθέτουν ούτε ένα F-16 (αντιθέτως, διαθέτουν Eurofighter-Typhoon τα οποία όμως δεν προτίθενται να στείλουν υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων). Το Λονδίνο, με άλλα λόγια, επέλεξε να προωθήσει τον εν λόγω στόχο σε μια λογική τύπου «να μαζευτούμε να δώσετε». Ποιες είναι εκείνες οι χώρες που διαθέτουν F-16 και μπορούν να δώσουν;
Ποιοι έχουν;
Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 154 τέτοια μαχητικά (83 από τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν σε Viper) και είναι μάλλον απίθανο να στείλει κάποια από αυτά στην Ουκρανία.
Η Πολωνία, από την άλλη πλευρά, διαθέτει 48 F-16 που δεν είναι όμως όλα του «ετοιμοπόλεμα». Η πολωνική ηγεσία (ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κ.ά.) προς το παρόν διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να στείλει τέτοιου τύπου μαχητικά στην Ουκρανία επειδή δεν της περισσεύουν. Ανεπισήμως ωστόσο, οι διαθέσεις της Βαρσοβίας λέγεται ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν όταν εκείνη λάβει (ξεκινώντας από το 2024 και έπειτα) τα πρώτα F-35. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι Πολωνοί έχουν ήδη στείλει στις ουκρανικές δυνάμεις μαχητικά Mig-29…
Κατά τα λοιπά, οι Ολλανδοί διαθέτουν πια 24 επιχειρησιακώς λειτουργικά F-16 τα οποία όμως οδεύουν προς απόσυρση το 2024 και άλλα 18 τα οποία διατίθενται προς πώληση (ειρήσθω εν παρόδω, είναι εντυπωσιακό πώς «εξαφανίστηκαν» μέσα στα χρόνια σχεδόν όλα εκείνα τα συνολικά 213 F-16 που είχαν περάσει από τα χέρια των Ολλανδών), οι Δανοί έχουν περίπου 30 και οι Βέλγοι περίπου 40. Όσο για τους Νορβηγούς, εκείνοι είχαν μέχρι πρότινος ολίγες δεκάδες F-16 τα οποία όμως πούλησαν στη Ρουμανία (η σχετική πώληση, συνολικά 32 μεταχειρισμένων μαχητικών, ολοκληρώθηκε μάλιστα αυτές τις ημέρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρουμάνοι έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα F-16 και από τους Πορτογάλους).
Ποιοι μπορεί να δώσουν;
Οι χώρες που θα μπορούσαν να στείλουν F-16 το προσεχές διάστημα στην Ουκρανία είναι, σύμφωνα με τον ιστοχώρο the War Zone, η Ολλανδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Νορβηγία, με την έμφαση ωστόσο να δίνεται στις λέξεις «θα μπορούσαν» καθώς ακόμη τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.
Μεγάλη η ζήτηση διεθνώς
«Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική αύξηση της ζήτησης για F-16, καινούργια και μεταχειρισμένα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη χρησιμοποιούν πολλά από τα δικά τους αποσυρθέντα τέτοιου τύπου αεροσκάφη για διαφόρους σκοπούς, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας επίσης ζητά F-16», γράφει ο Τόμας Νιούντικ στο the War Zone, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και οι πολεμικές αεροπορίες της Ευρώπης εξακολουθούν να έχουν ανάγκη αεροσκάφη όπως είναι για παράδειγμα τα Viper καθώς ακόμη δεν έχουν κάνει ή δεν έχουν ολοκληρώσει τη «μετάβαση» στα F-35.
Με άλλα λόγια, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των F-16 που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία, αυτή είναι μια μάλλον δύσκολη από άποψη προσφοράς περίοδος, καταλήγει ο Νιούντικ.
Όσοι συνεχίζουν να αγοράζουν
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πια, υπάρχουν χώρες όπως για παράδειγμα η Τουρκία που πιέζουν (φτάνοντας μάλιστα στα όρια του εκβιασμού) τις ΗΠΑ να τους πουλήσουν 40 νέα F-16 και άλλα 79 νέα κιτ εκσυγχρονισμού για τον ήδη υπάρχοντα τουρκικό στόλο, και άλλες όπως το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Βουλγαρία και η Σλοβακία που έχουν ήδη καταλήξει σε σχετικές συμφωνίες με το βλέμμα στραμμένο σε μαχητικά όπως είναι τα Block 70/72.
Το θέμα της αποστολής F-16 στην Ουκρανία προφανώς συζητήθηκε κατά τις επαφές που είχε τα περασμένα 24ωρα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ.
Θα πάρει πολύ χρόνο
Η αμερικανική πλευρά έχει, ωστόσο, ξεκαθαρίσει ότι βλέπει τον προωθούμενο εξοπλισμό της Ουκρανίας με F-16 όχι ως κάτι που θα γίνει άμεσα αλλά ως… μεσομακροπρόθεσμη επιλογή.
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία αλλά αυτό θα πάρει πολύ χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών ο απερχόμενος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ. Σε ανάλογο πνεύμα, ο – επίσης απερχόμενος – Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Κόλιν Καλ, είχε υπολογίσει σε 18 με 24 μήνες το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να περάσει ώσπου οι Ουκρανοί να παραλάβουν το πρώτο τους F-16.
Στην Ανατολική Μεσόγειο τα πιο πολλά
Ποια είναι όμως η περιφέρεια της υφηλίου με τα περισσότερα τέτοιου τύπου μαχητικά; Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να περίμενε κανείς, δεν είναι η Ευρώπη αλλά η Μέση Ανατολή και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γράφει ο Πολ Ίντον στο Forbes, με το βλέμμα στραμμένο σε χώρες όπως είναι το Ισραήλ (με τα περίπου 362 F-16), η Τουρκία (με τα περίπου 270), η Αίγυπτος (με τα περίπου 220), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με τα περίπου 80), η Ιορδανία (με τα περισσότερα από 40), το Ιράκ (με τα 34) κ.ά.
Δημοσίευση σχολίου