GuidePedia

0


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Πριν από περίπου δύο μήνες στο Ζάππειο Μέγαρο διοργανώθηκε μια έκθεση για να ικανοποιηθούν οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Χειμάρρα, ως ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας έπειτα από τριάντα χρόνια, σε έναν τόπο με σημαντική ιστορικά ελληνική παρουσία.

Μέσα από διπλωματικούς διαύλους, η Αθήνα έδωσε τα κατάλληλα μηνύματα προς την Αλβανία αλλά και τον αλβανικό παράγοντα εν γένει, για την πρόθεση να βοηθήσει στους μεσοπρόθεσμους στόχους των Τιράνων και δη στη δηλωμένη από την ηγεσία της χώρας των Δυτικών Βαλκανίων βούληση ένταξης στην Ε.Ε.

Η πραξικοπηματικού χαρακτήρα κίνηση του Εντι Ράμα να φυλακίσει τον Φρέντι Μπελέρη δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές δεν τον ωφέλησε επί του αποτελέσματος. Μάλλον βοήθησε τον συνδυασμό του Φρέντι Μπελέρη να επιτύχει μια ιστορική διαστάσεων νίκη σε μια περιοχή όπου οι Ελληνες δεν είναι επισκέπτες, αλλά αυτόχθονες. Οποια και αν είναι η αντίδραση από την πλευρά του Εντι Ράμα, από την Αθήνα θα πρέπει δίχως ένταση και χωρίς συμπλέγματα και καθωσπρεπισμούς να γίνει ξεκάθαρο προς τα Τίρανα ότι η Ελλάδα δεν είναι ο αφελής εταίρος κανενός που δεν επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό του.

Η Αθήνα, ιδιαίτερα τα τελευταία 3-4 χρόνια, έχει επιδείξει σοβαρότητα στις σχέσεις της με τα Τίρανα και απέδειξε εμπράκτως ότι σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Φαίνεται ότι ο Εντι Ράμα αντιλήφθηκε αυτή την καλή διάθεση της Ελλάδας ως δείγμα αδυναμίας. Στα χρόνια που προηγήθηκαν δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Εντι Ράμα εμβάθυνε τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία και στις φάσεις κατά τις οποίες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφθασαν κοντά σε σύγκρουση, από τα Τίρανα εκπέμφθηκαν σαφή μηνύματα υποστήριξης της Αγκυρας.

Η επιμονή στη διατήρηση της διαφοράς των θαλασσίων ζωνών, όταν δρώντες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος συνεννοήθηκαν με την Ελλάδα, οι απρόσκοπτες ναυτικές ευκολίες που προσφέρει η κυβέρνηση των Τιράνων στην Τουρκία και η απόφαση για αγορά Bayraktar δεν άρεσαν στην Αθήνα, αλλά έγιναν σεβαστές βεβαίως, ως στάση ενός κυρίαρχου κράτους.

Η αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι όμως μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δίχως σεβασμό στα πολιτικά, περιουσιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Χειμάρρας η Αλβανία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Αθήνα καμία χείρα βοήθειας. Η Ελλάδα οφείλει να είναι φιλική προς τους γείτονες, όχι όμως αφελής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top