GuidePedia

0


Γιώργος Μοτσάκος
Το κεντρικό σενάριο της άσκησης που εκτελέστηκε χθες βράδυ, περιελάμβανε αεραποβατική ενέργεια επίλεκτων πολυεθνικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του νησιού που προηγουμένως είχε καταληφθεί από δυνάμεις του “εχθρού”

Ηδιεθνής συνεργασία χθες το βράδυ των επίλεκτων δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία για την ανακατάληψη του αεροδρομίου της Σκύρου, ήταν σαφώς μια άσκηση με μεγάλο νόημα για το Αιγαίο.

Πρόκειται για υψηλού επιπέδου αερομεταφερόμενες & Αμφίβιες Επιχειρήσεις στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Εκτιμάται ότι μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή του νησιού αυτού ως το «επίκεντρο» της άσκησης που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή επίλεκτων αερομεταφερόμενων και αμφίβιων δυνάμεων.

Το κεντρικό σενάριο της άσκησης που εκτελέστηκε χθες βράδυ, περιελάμβανε αεραποβατική ενέργεια επίλεκτων πολυεθνικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του νησιού που προηγουμένως είχε καταληφθεί από δυνάμεις του “εχθρού”.

Η επιλογή του νησιού αυτού, δεν ήταν βέβαια τυχαία, αφού είναι γνωστό στην αμυντική διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς συνιστά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο «πυλώνα» της ελληνικής αεράμυνας (εναέριας και επίγειας).

Το νησί της Σκύρου έχει τεράστια σημασία και στον σχεδιασμό ολόκληρου του σχεδίου άμυνας της χώρας μας, έναντι τουρκικών απειλών στο Αιγαίο σε κάθε σενάριο ελληνοτουρκικής πολεμικής διένεξης.

Η κατάληψη του νησιού της Σκύρου, ευρίσκεται στα κύρια σχέδια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση με την χρήση τουρκικών drones, και αεραποβατικής ενέργειας στην συνέχεια .

Οι Τούρκοι έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την καταστροφή όλων των εγκαταστάσεων στο νησί αυτό, και είτε με αεραποβατική ενέργεια, είτε με χρήση βαλλιστικών πυραύλων, θα επιδιώξουν την καταστροφή των ελληνικών στρατιωτικών υποδομών, όχι όμως του αεροδρομίου, το οποίο θα τους χρησίμευε σε ένα υποθετικό σενάριο, για να εκβιαστεί η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Η Τουρκία ενέταξε πρόσφατα στον στόλο αμφίβιων επιχειρήσεων, το αποβατικό/ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu, ενώ έχει εντάξει στο δυναμικό της 100 μεταγωγικά ελικόπτερα T-70i.

Το νησί της Σκύρου έχει περίοπτη θέση στο κέντρο του ελληνικού Αρχιπελάγους, σε απόσταση 130 χλμ. από την Αθήνας και 160 χλμ. από το Βόρειο Αιγαίο, αποτελώντας τον κεντρικό πυλώνα του ελληνικού συστήματος αεράμυνας έναντι των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.

Στο νησί βρίσκονται ως γνωστόν σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3, SHORADS «Βέλος», και πολλά πολλά άλλα συστήματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν σε ένα ακραίο σενάριο να επιτεθούν με αεροκίνητες δυνάμεις στην Σκύρο, σε συνδυασμό με μία ταυτόχρονη επιχείρηση κατάληψης νήσων στο Ανατολικό Αιγαίο, θα βρούν μπροστά τους επίλεκτες δυνάμεις από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, οι οποίες κινούμενες για τα δικά τους συμφέροντα δεν θα επιτρέψουν αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top