Politico: Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στη Δύση για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών αλλά προς το παρόν αποκλείεται.
Αχόρταγη εμφανίζεται η Ουκρανία καθώς μετά τη διασφάλιση ότι θα λάβει τα πλέον σύγχρονα άρματα μάχης Abrams και Leopard από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τις λοιπές συμμαχικές δυνάμεις, πλέον ζητά από τη Δύση να της δώσει και μαχητικά αεροσκάφη ακόμα και πολεμικά πλοία και υποβρύχια.«Για την Ουκρανία, ο αγώνας για να διασφαλίσει τα δυτικά τανκ ήταν μόνο η αρχή» αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico, το οποίο υποστηρίζει πως τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης της στρατιωτικής στρατηγικής στο Κίεβο στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό που θεωρούν ως το επόμενο λογικό βήμα στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τους Ρώσους, στην προμήθεια δηλαδή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andriy Melnyk υποστήριζε πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολεμικά πλοία και υποβρύχια για να υπερασπιστεί την ακτογραμμή της και να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Zelensky αφού σημειώνει πως δεν τον ενδιαφέρει να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, επισημαίνει πως το κρίσιμο πλέον είναι να δοθούν άμεσα τα δυτικά τανκ.
Κατόπιν όλων των εξελίξεων, η Ρωσία υποστηρίζει πως πλέον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν άμεση εμπλοκή στις συγκρούσεις, αν και διευκρινίζει πως δεν αλλάζει η φύση του καθεστώτος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί εξαπέλυσε μια ακόμα επίθεση με 55 πυραύλους (οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν τους 47) σε ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο και σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.
Όχι από ΝΑΤΟ
Είναι πραγματικά ερωτηματικό τι θα πράξει η Δύση απέναντι σε αυτά τα νέα, διαδοχικά αιτήματα των Ουκρανών.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε μόλις χθες Τετάρτη 25/1 πως δεν πρόκειται να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αποδίδοντας την απόφαση αυτή στο ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να εμπλακεί.
Δεν στέλνουμε τα στρατεύματα μας ούτε τα μαχητικά του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» ανέφερε ο Stoltenberg.
Politico: Το συζητούν
Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα του Politico αναφέρει πως είναι σε εξέλιξη μια εσωτερική συζήτηση ανάμεσα σε πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά.
«Το επόμενο λογικό βήμα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη» λέει διπλωμάτης από βορειοευρωπαϊκή χώρα.
Βάσει του δημοσιεύματος, η συζήτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από τη διαμάχη για την προμήθεια των τανκ.
Στην Ευρώπη, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν πλέον την ιδέα απίθανη, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου.
Πέφτουν οι κόκκινες γραμμές
«Η Ουάσινγκτον είπε στο Κίεβο πως δεν προβλέπεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή η προμήθεια μαχητικών.
Υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» σε αυτό.
Αλλά το περασμένο καλοκαίρι, «κόκκινη γραμμή» ήταν οι HIMARS και τελικά τους έστειλαν.
Μετά «κόκκινη γραμμή» ήταν τα τανκ, αλλά και σε αυτό υπάρχει κινητικότητα» αναφέρει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, τη στιγμή που αναφέρεται πως αν και το θέμα αυτό φαίνεται τελείως εκτός ατζέντας, δεν αποκλείεται η συζήτηση αυτή να αρχίσει σε δύο με τρεις εβδομάδες.
Όπως αναφέρεται, οι υπουργοί Άμυνας των συμμαχικών δυνάμεων αναμένεται να έχουν μια ακόμα συνάντηση κορυφής τον επόμενο μήνα στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ramstein της Γερμανίας, όπου και εκτιμάται ότι το κύριο θέμα θα είναι η αεροπορική άμυνα και τα μαχητικά.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, ο οποίος υποστήριξε ότι σε περίπτωση που το Κίεβο ζητούσε F16, η Ολλανδία θα το εξέταζε αλλά και του Σλοβάκου ομολόγου του, Rastislav Káčer, ο οποίος και αυτός είχε εκφράσει την ετοιμότητα της χώρας του να στείλει μαχητικά MiG29 στο Κίεβο.
Αποκλείει… πάλι η Γερμανία
Σενάριο πάντως που απέκλεισε ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz κατά τις ανακοινώσεις για την αποστολή των γερμανικών Leopard.
«Δεν θα σταλούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Αυτό έχει γίνει απόλυτα ξεκάθαρο από πολύ νωρίς, ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ» είπε ο Γερμανός καγκελάριος, αναφερόμενος στην ανάγκη μη περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου.
Πάντως, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συζήτηση του επόμενου μήνα στο Ramstein θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστούν επειγόντως μαχητικά μελλοντικά, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις.
Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι προβλέπουν μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει άλλα τρία έως πέντε χρόνια ή περισσότερο, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Δύση είναι πολύ κοντά στα όρια των δυνατοτήτων της για τι μπορεί ακόμα να δώσει στο Κίεβο χωρίς να πυροδοτήσει μια ακραία απάντηση από τη Μόσχα.
Η μέχρι τώρα στρατηγική
Όπως αναφέρει το Politico, στις αρχές του περασμένου έτους οι Δυτικοί συμφώνησαν σε έναν «άγραφo νόμο» να μην προμηθεύσουν την Ουκρανία με ένα πλήρως ολοκληρωμένο πακέτο όπλων αμέσως μετά την εισβολή, υπό φόβο ότι «θα προκαλούσαν τη Ρωσία», όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η σκέψη ήταν ότι η Δύση έπρεπε να παράσχει την υποστήριξή της σταδιακά, αξιολογώντας τη ρωσική απάντηση σε κάθε βήμα.
«Πολλές χώρες στη Δύση πιστεύουν ότι εάν είχαμε προμηθεύσει στην Ουκρανία όλο το υλικό που μας ζητούσαν στην πρώτη φάση του πολέμου, θα υπήρχε έντονη ρωσική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.
Μπορείτε να το ονομάσετε αυτό μια διαδικασία εξοικείωσης του Putin», είπε ο διπλωμάτης.
Η στρατηγική που αποφάσισε η Δύση ήταν η παροχή μίας αργής αλλά σταθερά ανοδικής τάσης της δυτικής υποστήριξης, από αντιαρματικά Javelins και φορητά συστήματα αεράμυνας όπως Stingers, έως HIMARS και πιο πρόσφατα πυραύλους Patriot εδάφους-αέρος, τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα.
Η παράδοση των αεροσκαφών είναι επομένως «θέμα χρόνου» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Κατά το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συμφωνούν ότι η Δύση θα θελήσει πρώτα να εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές για αεροπορική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιθετικών drones και πιθανώς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης πρόσφατα μια αποστολή μη κατευθυνόμενων ρουκετών Zuni της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που θα μπορούσε να εκτοξεύσει ο ουκρανικός στρατός από τα αεροπλάνα MiG.
Όπως αναφέρεται, ήταν μια κίνηση που δείχνει πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια συζήτηση και για την παροχή μαχητικών στην Ουκρανία.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων με αμερικανικά μαχητικά ενώ τον Οκτώβριο έγινε γνωστό ότι έχουν επιλεγεί δεκάδες Ουκρανοί πιλότοι για εκπαίδευση σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.
Στο στόχαστρο τα αμερικάνικα F-15 και F-16
Οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αμερικανικά αεροσκάφη F-16 και F-15, αλλά μελετούν και άλλα αεροσκάφη, όπως αναφέρει το Politico.
Η πλειοψηφία των F-15 και F-16 που ανήκουν στις ΗΠΑ αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού.
«Υπάρχουν σχεδόν 50 χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή F-15», είπε ο Yuriy Sak, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας.
«Δεν πιστεύω ούτε στιγμή ότι η Ουκρανία δεν αξίζει μαχητικά αεροσκάφη» ανέφερε ο Sak.
Ωστόσο, η αποστολή αεροσκαφών θα αποτελέσει μια σοβαρή υλικοτεχνική επιχείρηση για τους συμμάχους της Ουκρανίας.
Τα F-15 και τα F-16 απαιτούν μεγάλους διαδρόμους υψηλής ποιότητας, κάτι το οποίο δεν διαθέτει η Ουκρανία.
Οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν εύκολο για τη Ρωσία να εντοπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια να οικοδομήσει επιχειρησιακές βάσεις και να τις χτυπήσει.
Εναλλακτικές
Τα αμερικανικά μαχητικά F-18 ή τα Gripen σουηδικής κατασκευής θα ήταν πιο κατάλληλα, είπε ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής για την αεροδυναμική στο βρετανικό think tank RUSI, καθώς μπορούν να απογειωθούν από μικρότερους διαδρόμους προσγείωσης και απαιτούν λιγότερη συντήρηση.
Αλλά και τα δύο μαχητικά βρίσκονται σε έλλειψη ενώ η Σουηδία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο
Σε ότι αφορά, τα γαλλικής κατασκευής Rafale, ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό αριθμό προσωπικού στο ουκρανικό έδαφος για να επισκευάσουν τα αεροσκάφη και να τα προετοιμάσουν για πτήσεις.
Παρόλα αυτά, το προσωπικό αυτό θα γινόταν αυτόματα στόχος ρωσικών επιθέσεων.
Όσον αφορά το εάν η αποστολή μαχητικών θα συνιστούσε κλιμάκωση, ένας Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει «υπερβίαια» όπλα από τη Δύση.
«Λέμε πως ό,τι στέλνουμε πρέπει να είναι για αμυντικούς σκοπούς – αλλά μόλις παραδοθεί ο εξοπλισμός, είναι στα χέρια τους.
Το επιχείρημα ότι θα χρειάζονταν αξιωματικοί του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν το ίδιο για τους Patriots.
Αλλά τους στείλαμε» λέει ο Γάλλος αξιωματούχος.
Zelensky: Δώστε μας γρήγορα τα τανκ
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ζήτησε από τη Δύση να δώσει άμεσα τα τανκ.
«Το κλειδί είναι τώρα η ταχύτητα και ο όγκος των παραδόσεων των αρμάτων μάχης.
Η παράδοση αυτών των τεθωρακισμένων συνιστά έναν σημαντικό σταθμό για την τελική νίκη
Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όπως ποτέ άλλοτε με ένα κοινό στόχο: την απελευθέρωση της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Zelensky.
Δεν μιλάω με Putin
Κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία αποκλείει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστηρίζει πως δεν τον ενδιαφέρει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν με ενδιαφέρουν.
Δεν με ενδιαφέρει να συναντηθώ μαζί του, να του μιλήσω.
Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις στη Ρωσία» υποστήριξε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News o Zelensky.
Ερωτηθείς για το εάν είναι πολύ αργά για συνομιλίες, ο Zelensky είπε ότι μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, ο Putin έγινε «κανείς» για αυτόν.
«Η Μόσχα ζητά ειρήνη, αλλά μας επιτίθεται με πυραύλους» λέει ο Zelensky, επισημαίνοντας πως πρωταρχικός του στόχος είναι η προστασία των Ουκρανών.
Άμεση εμπλοκή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ βλέπει η Ρωσία
Η αποστολή των τανκ στην Ουκρανία σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζει η Ρωσία, επισημαίνοντας πως η ρωσική πλευρά βλέπει πως η ανάμειξη της Δύσης στις στρατιωτικές συγκρούσεις ολοένα και αυξάνεται.
«Υπάρχουν συνεχείς δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και από την Ουάσιγκτον ότι η αποστολή των διαφόρων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, στην Ουκρανία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εμπλοκή αυτών των χωρών ή του ΝΑΤΟ στις εχθροπραξίες που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά.
Στη Μόσχα, όλα όσα κάνουν τόσο η συμμαχία όσο και οι πρωτεύουσες που ανέφερα εκλαμβάνονται ως άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση.
Βλέπουμε ότι αυτή η εμπλοκή τους αυξάνεται» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Μέρη του πολέμου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Την ίδια θέση συμμερίζεται και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolai Patrushev, ο οποίος και αυτός από την πλευρά του υποστήριξε πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι πλέον συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στην Ουκρανίας, τονίζοντας μάλιστα πως επιδιώκουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου «υβριδικού πολέμου» που διεξάγει η Δύση απέναντι στη Ρωσία» τόνισε ο Patrushev.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου