GuidePedia

0

 Πολλά ήταν τα σενάρια που αναφέρθηκαν στον εγχώριο και διεθνή τύπο σχετικά με τις πιθανές κινήσεις του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στην Αν. Μεσόγειο τις ημέρες πριν την έξοδό του. Κανείς όμως δεν προέβλεψε την απόφαση του Ρ.Τ. Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανο πρώτα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας -σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δίκαιου της Θάλασσας-. Επιλογή για την οποία δέχτηκε εσωτερική κριτική και από τον Τούρκο Ναύαρχο ε.α Τσιχάτ Γιαϊτζί, τον δήθεν «πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας». Τονίζουμε το «δήθεν» γιατί η «Γαλάζια Πατρίδα» είχε σχεδιαστεί τη δεκαετία του ’70, ενώ η ονομασία της είναι κλεμμένη από το δόγμα του «γαλάζιου εδάφους» των Κινέζων (οι οποίοι διεκδικούν με παρόμοιες τακτικές πάνω από το 80% της Νότιας Σινικής Θάλασσας).

Ο δήθεν εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» λοιπόν, άφησε σαφείς αιχμές προς τον Ερντογάν αναφορικά με την αποστολή του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στα 55 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας, όπου και αναμένεται να παραμείνει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.



Γιατί λοιπόν ο Ερντογάν αποφάσισε να κινηθεί εκ του ασφαλούς;
Η απάντηση στο ρώτημα που απασχολεί πολλούς πιθανότατα να κρύβεται σε διεθνή παρέμβαση που έγινε παρασκηνιακά και συντονισμένα από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, όπως εξηγεί ο Γ. Χαραλαμπίδης στην «Σημερινή» της Κύπρου και γράφει ότι, «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία παίζουν με τις φιλοδοξίες ενόψει εκλογών το 2023 και το κεφάλι του Ερντογάν, δημιουργώντας μια συγκυριακή συνθήκη αποτροπής της κρίσης στο Αιγαίο». Η εύστοχη κατά την άποψή μας παρατήρηση του Γ. Χαραλαμπίδη όμως ενδέχεται να έχει σκοτεινότερο παρασκήνιο.

Κατ' αρχήν υπενθυμίζουμε ότι στις 13/07/2020 η τότε διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνάντηση που είχαν υπό γερμανική επιδιαιτησία στο Βερολίνο (η οποία πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια κατά ομολογία του ιδίου), κατέληξαν σε μυστική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης το ομολόγησε αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Πρετεντέρη (δημοσιεύτηκε 12/10/2020 στο primeminister.gr). Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης αναφέρει:

«Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε μόνο θαλάσσιες ζώνες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τότε δεν δώσατε στη δημοσιότητα τη Συμφωνία του Βερολίνου, αν είναι τόσο υπέρ μας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να μην δοθεί. Δεν ήταν άλλωστε συμφωνία, όπως σας είπα κατ’ αρχάς. Είναι τα γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε εκεί.»

Την σύναψη της μυστικής συμφωνίας λοιπόν το κρατάμε ως δεδομένο. Μερικές εβδομάδες μετά τη συμφωνία Καλίν-Σουρανή ακολούθησαν τα γεγονότα με το Oruc Reis, το οποίο όργωσε επί 4,5 μήνες την συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας το ερευνητικό συνοδεία στολίσκου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αφού: «συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας». Με άλλα λόγια, η αποστολή του να γκριζάρει την εν λόγω περιοχή είχε επιτευχθεί.

Στη συνέχεια υπογράφηκε η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία πήρε σάρκα και οστά -πάλι τυχαία- ένα σχεδόν μήνα μετά την συμφωνία Σουρανή-Καλίν στο Βερολίνο και αφού το Oruc Reis ήδη όργωνε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Η άλλη «σύμπτωση» είναι ότι η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία έχει σαν όριο τον 28ο Μεσημβρινό (κίτρινη γραμμή, σημεία A,B,C,D,E).


Αντιπαραβολή του γνωστού χάρτη Μπάιντεν και των παράνομων τουρκικών Navtex ερευνών του Oruc Reis. Η Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ ορίζεται από τα σημεία (A,B,C,D,E). 

Η δε περιοχή έρευνας του Oruc Reis, «τυχαίνει» να συμπίπτει ακριβώς στα όρια του γνωστού χάρτη Μπάιντεν (παραπάνω με χρώματα οι Navtex του Oruc Reis) το οποία εκτείνονται ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που τέμνει την Ρόδο. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας, Άμος Χόκσταϊν, πρωτοστάτησε κατά δήλωσή του, στο σχεδιασμό του εν λόγω «προφητικού» χάρτη για τον οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε ανάλυσή μας, αποδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι αποτυπωμένες σε αυτόν. Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, όταν πρωτοδημοσιεύτηκε ο εν λόγω χάρτης στον ιστότοπο McClatchy DC (Ιούνιο 2019) είχε δηλώσει, «μας πήρε πολύ χρόνο για να τον δημιουργήσουμε». Εκτιμάται λοιπόν ότι συντάχθηκε πιθανότατα το 2014(!), ή και νωρίτερα.

Επομένως συνοψίζοντας, έχουμε τα εξής ΟΡΟΣΗΜΑ:
1.Μια μυστική συμφωνία Καλίν-Σουρανή για τις θαλάσσιες ζώνες (υπό γερμανική επιδιαιτησία στις 13/07/2020),
2.Το Oruc Reis που ενεπλάκη σε έρευνες στην εν λόγω περιοχή (ξεκίνησε μετά τις 21/07/2020),
3.Την υπογραφή της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ (στις 06/08/2020), και
4.Τον χάρτη Μπάιντεν (σχεδιάστηκε από το 2014) ο οποίος αποτυπώνει επακριβώς το 2ο και 3ο (για το 1ο μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν) ορόσημο.

Τώρα το πώς μπορεί όλα αυτά να σχετίζονται με το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» το οποίο για κάποιο λόγο ο Ερντογάν αποφάσισε να το στείλει αρχικά(!) σε ασφαλή περιοχή, εικάζεται ότι έχει να κάνει με την εκτίμηση του Γ. Χαραλαμπίδη αλλά και τα παραπάνω ΟΡΟΣΗΜΑ στα οποία εμπλέκεται η Γερμανία, οι Ηνωμένες πολιτείες δια του Αμερικανού ειδικού διαμεσολαβητή, Άμος Χόκσταϊν (εκλεκτός του προέδρου Μπάιντεν), ο οποίος επιστέφθηκε ήδη την Αθήνα στις 29/08/2022 (την ώρα που του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ζέσταινε τις μηχανές του) και είχε μπαράζ επαφών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα την ίδια ημέρα!

Και επειδή στις σοβαρές δυτικές χώρες τίποτα δεν γίνεται «τυχαία» αλλά καλλιεργείται προηγουμένως το κατάλληλο κλίμα, στις 08/08/2022 το αμερικανικό «The Hill» δημοσίευσε άρθρο όπου προτείνεται η Αμερική να μεσολαβήσει στην διευθέτηση των ζητημάτων που άπτονται του διαμοιρασμού των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν ξεκίνησαν εκ νέου οι μυστικές διεργασίες για την μοιρασιά της Αν. Μεσογείου, ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά πώς να αυξομειώνει την ένταση χρησιμοποιώντας τα γεωτρύπανα, τα ερευνητικά ή οτιδήποτε άλλο, σαν πιστόλι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην φαντασία σας...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top