GuidePedia

0

Οι τιμές του πετρελαίου κατρακυλούν στις διεθνείς αγορές ως αποτέλεσμα της αδυναμίας κατάληξης σε συμφωνία ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Η δεύτερη λάμβανε μέρος στις συνεννοήσεις – συντονιζόταν με την πολιτική του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών) σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν αμοιβαία καταστροφικές συμφωνίες και διατάραξη των διεθνών αγορών. Το ζητούμενο ήταν δηλαδή, όπως παντού, η ισορροπία…

Οι Σαουδάραβες ήθελαν να κρατήσουν ψηλά τις τιμές και ζήτησαν την περικοπή της διεθνούς παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, έτσι ώστε η χαμηλότερη προσφορά του αγαθού να οδηγήσει ψηλότερα τις τιμές. Αυτό θεωρητικά βολεύει όλους τους πετρελαιοπαραγωγούς, ιδίως αυτούς που έχουν υψηλό κόστος εξόρυξης.

Κάπου εκεί εισέρχεται στη εξίσωση η “μεγάλη εικόνα”, δηλαδή η γεωπολιτική… Εάν οι Ρώσοι συμφωνούσαν με υψηλότερες τιμές, θα έκαναν τη χάρη στους Αμερικανούς, ενώ θέλουν να πλήξουν την αμερικανική βιομηχανία εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, το οποίο είναι ακριβότερο.

Σημαίνει ότι εάν οι τιμές των δυο διαφορετικών πηγών προμήθειας πετρελαίου πλησίαζαν, αυτό θα έκανε ευκολότερη τη ζωή όσων προωθούν το αμερικανικό πετρέλαιο που εξορύσσεται με τη μέθοδο του fracking, στις διεθνείς αγορές. Για να μη γίνει αυτό πρέπει οι τιμές να διατηρηθούν ελεγχόμενα χαμηλά, ώστε να μην χάνουν οι πετρελαιοπαραγωγοί έσοδα από την υπερβολική προσφορά του αγαθού.

Οι Ρώσοι όμως θέλουν να πλήξουν -να μη διευκολύνουν- τους Αμερικανούς, σε αντίποινα για τον λυσσαλέο πόλεμο της Ουάσιγκτον στον αγωγό Nord Stream II που θα ενώσει τη Ρωσία με τη Γερμανία, άρα θα συμβάλλει στη διατήρηση της ρωσικής ενεργειακής -και άλλης- επιρροής στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό λοιπόν οι Ρώσοι αρνήθηκαν να περικόψουν την παραγωγή που θα οδηγούσε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα (μικρότερη προσφορά με σταθερή ζήτηση). Οι Σαουδάραβες για να διατηρήσουν ψηλά τα έσοδά τους -αντιμετωπίζουν κι εκεί οικονομικά προβλήματα- αντέδρασαν βίαια στη ρωσική άρνηση μείωσης της παραγωγής.

Οι Σαουδάραβες, επίσης, δεν επιθυμούν να πληγεί η αμερικανική οικονομία, καθότι σε αυτήν έχουν τοποθετήσει σε αυτήν συντριπτικό ποσοστό των εξωτερικών επενδύσεων του βασιλείου, συν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα που είναι σε μεγάλο ποσοστό σε δολάρια. Άρα, θα έπληττα τα συμφέροντά τους.

Λειτουργώντας ανάποδα, αύξησα αυτοί την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τις τιμές σε σημείο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που θα επιθυμούσαν οι Ρώσοι, με αποτέλεσμα να πλήξουν το ρωσικό μέρος της εξίσωσης που αφορά τα έσοδα.

Σε όλη αυτή την εικόνα έρχεται να προστεθεί και μια πρόβλεψη της γνωστής Goldman Sachs, που κάνει λόγο για τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι ακόμα και στα επίπεδα των 20 δολαρίων μέχρι το καλοκαίρι (πτώση ζήτησης λόγω θέρους)!

Το ερώτημα λοιπόν είναι πως η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έλαβε(;) όλα αυτά τα γνωστά δεδομένα του προβλήματος υπόψη, αρνούμενοι την πρόταση συμβιβασμού των Σαουδαράβων. Υπενθυμίζεται, ότι και τα χρόνια που προηγήθηκαν της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σε πολύ χαμηλά -ακόμα και μονοψήφια- νούμερα ανά βαρέλι. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε.

Πολλοί λένε ότι οι πολεμικές περιπέτειες αυξάνουν την τιμή του αγαθού, ιδίως αν εκδηλώνονται σε περιοχές που συνδέονται με την προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές… Προς το παρόν, σοβαρότατο θα είναι και το πλήγμα και στο Ιράν, που όπως και η Ρωσία, ο προϋπολογισμός του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων.

Δύσκολες εποχές, δύσκολες εξισώσεις. Να προστεθεί ότι επίκειται η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, αγωγός που αφορά μια περιοχή (Μεσόγειος) όπου το κόστος εξόρυξης είναι υψηλό, άρα και επηρεάζεται ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης που απαιτείται για την κατασκευή του…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top