Δημήτρης Λιάτσος
Οι στρατιωτικές εξελίξεις γύρω από το Ιντλίμπ κάνουν σαφές, ότι οι αφετηρίες που ξεκίνησε η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία, δεν είναι μόνο εκ διαμέτρου αντίθετες, αλλά και ευκαιριακές. Γίνεται κατανοητό: άλλο πράγμα συνεργασία και άλλο «στρατηγικοί εταίροι».
Το Κρεμλίνο συνεχίζει να εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα των τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ιντλίμπ. Η Άγκυρα, αντίθετα, επιχειρεί να βρει τρόπο να αναγκάσει τη Μόσχα να μη «βρεθεί στον δρόμο της», στην προσπάθεια εισβολής και… τιμωρίας του συριακού στρατού!
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Τις τελευταίες ημέρες, ο συριακός στρατός – με τη συνδρομή των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων – έχει επανακτήσει τον έλεγχο πόλεων πάνω στην οδική αρτηρία που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό, τριγύρω από το Ιντλίμπ. Σύντομα, παλεύει να πάρει και το Ιντλίμπ! Η προώθηση του συριακού στρατού έχει αναστατώσει το καθεστώς Ερντογάν, που έθετε άλλους (κρυφούς) στόχους, όταν συμφωνούσε με τη Μόσχα τη συνεργασία στη Συρία. Ευελπιστούσε στη δημιουργία μιας «γκρίζας» ζώνης στο Ιντλίμπ (και όχι μόνο), με παγίωση μιας κατάστασης για το μέλλον! Κάτι σαν τα κατεχόμενα στην Κύπρο!
Και, πάντα, με το πρόσχημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων του τοπικού πληθυσμού (τουρκομάνων)!
Το γεγονός ότι στην πληθυσμιακή πανσπερμία στο Ιντλίμπ, το στοιχείο που κυριαρχεί, είναι οι ένοπλοι, σε μεγάλο βαθμό, μισθοφόροι που απαρτίζουν το μωσαϊκό των τρομοκρατικών ομάδων, η Άγκυρα επιμένει να το… αγνοεί. Το ίδιο και η Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει να χάνει και άλλα ερείσματα μέσα στη Συρία και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη… φαρέτρα με τις προβοκάτσιες, που είχε χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, μέσω, κυρίως, της διαβόητης ΜΚΟ «Λευκά κράνη»! Η κατάσταση, ωστόσο, έχει αλλάξει δραστικά για τους οπαδούς τέτοιων… εργαλείων!
Ο συριακός στρατός, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της χώρας, έχει δυνατότητες να συγκεντρώσει την προσοχή του στο σφίξιμο του κλοιού γύρω από το Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου και ισχυρού ακόμα θύλακα των τρομοκρατών.
Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες το σκοτάδι της νύκτας στις 2 προς 3 Φεβρουαρίου, χωρίς να ενημερώσουν τη ρωσική πλευρά, εισέβαλαν στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ και έπεσαν πάνω σε ομοβροντία πυρών του στρατού της Συρίας που επιχειρούσε κατά των τρομοκρατών δυτικά της πόλης Σερακάμπ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού κέντρου ειρήνευσης στη Συρία.
Οι Ρώσοι εξηγούν πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Τούρκους, «για την οργάνωση απομάκρυνσης των τραυματιών» τους!
Με άλλα λόγια, τα τουρκικά στρατεύματα πήραν ένα γερό μάθημα, αφού επιχείρησαν να αθετήσουν ειλημμένες υποχρεώσεις τους και μετράνε… απώλειες!
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μιλάει, ήδη, για έξι νεκρούς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, και, τουλάχιστον, για 10 τραυματίες.
Ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε άμεσα να ανακοινώσει, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του έπληξαν τουλάχιστον 40 στόχους και «εξουδετέρωσαν 30-35 Σύριους…».
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, που γνωρίζει και ελέγχει την κατάσταση καλύτερα από κάθε άλλον στην περιοχή, διαψεύδει ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικά πέρασαν τα σύνορα!
Η Ρωσία εξαρχής έκανε γνωστό – προς πάσα κατεύθυνση – ότι εργάζεται για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Η Τουρκία, κάνοντας συμφωνία επ’ αυτού, στο πίσω μέρος της κεφαλής της, είχε την ελπίδα να βάλει χέρι σε ένα τουλάχιστον τμήμα του εδάφους της Συρίας. Φαίνεται, πως χάνει αυτή τη δυνατότητα. Ίσως, για τον λόγο αυτό επιχειρεί, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, ΜΚ, να… εκδικηθεί, στέλνοντας όπλα, στρατιωτικό υλικό και εκατοντάδες μισθοφόρους από το Ιντλίμπ στη Λιβύη, ενάντια στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ!
Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για τις εξελίξεις που έφεραν τις απώλειες του στρατού του στο Ιντλίμπ, αλλά ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τις κατηγορίες. Η συμφωνία λέει, ότι στην περιοχή η Τουρκία συντονίζει τις κινήσεις της με τη Ρωσία, σε τακτικό επίπεδο! Η ανοικτή στήριξη προς ένοπλες ομάδες που η Μόσχα και η Δαμασκός θεωρούν «τρομοκρατικές» και η Άγκυρα «δημοκρατική αντιπολίτευση» στη Δαμασκό, έφερε τις απώλειες…
Πούτιν και Ερντογάν πολύ πιθανό να συναντηθούν για άλλη μια φορά, σύντομα. Η συνεργασία των δυο χωρών στο Συριακό περνάει στην πιο «λεπτή» φάση της και η Άγκυρα φαίνεται να προσφεύγει σε κινήσεις υψηλού ρίσκου έναντι της Μόσχας!
Ο Ρώσος πρόεδρος, έχοντας πετύχει την εξασφάλιση της λειτουργίας των μεγάλων επιχειρηματικών έργων στο διμερές επίπεδο (αγωγός, αντιπυραυλικό σύστημα S-400, πυρηνικός σταθμός κ.α.), θα επιχειρήσει να εξαντλήσει όλο το πολιτικό-διπλωματικό οπλοστάσιο για να κρατήσει τον Τούρκο εταίρο του στα πλαίσια συνέχισης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Χωρίς να βάλει «νερό στο κρασί» τόσο σημαντικών, για τη Μόσχα, γεωπολιτικών θεμάτων, όπως, κυρίως, η Συρία και η Λιβύη!
Η Αθήνα, καλό θα ήταν, να βρίσκεται κοντά σε μια ανάλογη λογική εξέλιξης της κατάστασης, να παρακολουθεί και, στην καλύτερη περίπτωση, να «βλέπει» τη ρωσική προσέγγιση, αντί να κρατά αυστηρά μονομερή αμερικανική στάση. Οι τελευταίες εξελίξεις πιστοποιούν, ότι είναι εντελώς σαθρό το επιχείρημα που προβάλεται ότι η «Μόσχα και Άγκυρα τα έχουν βρει», άρα, το μόνο που μας μένει, είναι η στενή συνεργασία (μέχρι τα όρια υποταγής) στις εν γένει αντιρωσικές επιλογές των ΗΠΑ!
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου