Αλέξανδρος Θεολόγου
Μην περιμένετε να δείτε εγκαταστάσεις σύγχρονου εργοστασίου βάσης. Οι τοίχοι είναι βρώμικοι με λεκέδες από λάδια και γράσο, το δάπεδο έχει να σκουπιστεί χρόνια και τα ανταλλακτικά στοιβάζονται για εξοικονόμηση χώρου συχνά στον ίδιο χώρο με τα απάρτια που αφαιρούνται. Θυμίζει μηχανουργείο της γειτονιάς αλλά εδώ τα ταλαιπωρημένα από τον πόλεμο συριακά τεθωρακισμένα παίρνουν παράταση ζωής –για να συνεχίσουν να πολεμούν.
Ο πολυετής συριακός εμφύλιος έφερε ανθρώπους και μηχανές στα όριά τους. Ο σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης εξοπλισμός του Συριακού Στρατού πολέμησε σκληρά και υπέστη απώλειες, αληθινές απώλειες, όχι αυτές που… προσομοιώνονται στις ασκήσεις άλλων Στρατών. Έτσι είναι ο πραγματικός πόλεμος.
Τώρα, η διεθνής συγκυρία και οι τύχες του πολέμου έφεραν τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ ξανά σε περιοχές που θεωρούσε χαμένες. Σίγουρα η κυβέρνηση της Δαμασκού κράτησε μέχρι σήμερα χάρη στην αθρόα υποστήριξη –για τους δικούς τους λόγους– από τους Ρώσους συμμάχους τους και τους πολιτικούς ελιγμούς του Σύρου Προέδρου. Ωστόσο ήταν η δουλειά των τεχνιτών στα μετόπισθεν που επέτρεψε στα λαβωμένα «θηρία» να συνεχίσουν την μάχη.
Πολλά από τα συριακά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα που γλύτωσαν την καταστροφή ή την αιχμαλωσία ανανεώθηκαν στην επισκευαστική μονάδα της Δαμασκού μετά από σκληρή δουλειά και «πατέντες». Με τον Συριακό Στρατό πλέον στο Κομπάνι, το παλιό ρεπορτάζ του Sputnik για το εργοστάσιο βάσης στην Δαμασκό θυμίζει πως για κάθε μάχη στο μέτωπο δίδεται άλλη μια, εξίσου σημαντική, στα μετόπισθεν.
Οι φωτογραφίες της επισκευαστικής βάσης δίνουν μια εικόνα του πολέμου μακριά από την πρώτη γραμμή: Τεθωρακισμένα σε απερίγραπτη κατάσταση, βγαίνουν μετά από εργώδη προσπάθεια πανέτοιμα και πάλι για επιχειρήσεις. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν έμπνευση για διόραμα μοντέλων αρμάτων υπό κλίμακα. Όμως αυτά τα άρματα είναι αληθινά. Και όλα μπαρουτοκαπνισμένοι βετεράνοι.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου