GuidePedia

0

Ας δεχτούμε ότι είναι δύσκολο να γίνει συζήτηση για την Εθνική Άμυνα κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Τα “κομματικά πάθη” μπορεί να οδηγήσουν τον “κομματικό λόγο” σε λάθη…Ας πούμε λοιπόν ότι γι΄ αυτό το λόγο κανένα από τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία ή φιλοδοξούν να παίξουν ένα ρόλο στην διαχείρισή της δεν μίλησαν καθόλου για Άμυνα αλλά και για εξωτερική πολιτική.

Όμως το να μην υπάρχει μία λέξη έστω στα προεκλογικά τους προγράμματα είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό.

Ούτε λέξη… Αρκεί μια “βόλτα” στις ιστοσελίδες των κομμάτων για να διαπιστώσει κάποιος ότι ο τομέας Άμυνα είναι ανύπαρκτος!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε καν τον κόπο να “διαφημίσει” έστω την επιστροφή των αναδρομικών, που όπως ορθά επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Militaire.gr ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο δυτικό τομέα της Β΄Αθηνών Δημήτρης Βίτσας “δεν ήταν παροχή αλλά επιστροφή των χρημάτων που δικαιούνταν οι στρατιωτικοί”.

Η ΝΔ που θεωρείται ως το κόμμα με την μεγαλύτερη διείσδυση στο χώρο των ΕΔ επίσης δεν αναφέρει λέξη για το τι προτίθεται να κάνει. Σ΄ ένα τηλεοπτικό της σποτ έχει εντάξει την Άμυνα μαζί με τον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας! Ελπίζουμε να ΄ναι σύμπτωση αν και το σχετικά πρόσφατο παρελθόν της παράταξης μας κάνει καχύποπτους . Και το 2008 και το 2013, οι ΕΔ λίγο έλειψε να εμπλακούν άμεσα σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας, κάτι που δεν προβλέπεται από πουθενά!

Σιωπή και από το ΚΙΝΑΛ.

Κείμενο με θέσεις για την Άμυνα έχει δώσει στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, το οποίο όμως δεν αναμένεται ούτε να αναλάβει την εξουσία, ούτε να έχει ρόλο ρυθμιστή.

Κάπως έτσι σ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ακούσαμε κάποιες δηλώσεις μόνο για την Άμυνα και τους στρατιωτικούς. Τον κ.Τσίπρα να εκθειάζει τις ΕΔ με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, τον κ.Μητσοτάκη από την Αγχίαλο να υποστηρίζει ότι πρέπει να “διορθωθούν κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση” και την κυρία Γεννηματά να μην έχει πει κάτι που να ΄χει πέσει στην αντίληψή μας.

Δυστυχώς ο χώρος της Εθνικής Άμυνας απασχολεί ξανά μόνο για τελείως αδιάφορα για το προσωπικό θέματα: θα επαναφέρει απόστρατους η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση; Θα κάνει κρίσεις Αρχηγών αμέσως ή τον Μάρτιο; Που θα “αξιοποιηθεί” ο ένας και ο άλλος απόστρατος που υποτίθεται αδίκως αποστρατεύθηκε;

Τι έχουν στο μυαλό τους για την πραγματική αναδιοργάνωση των ΕΔ, το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης και της γήρανσης του προσωπικού, τι θα κάνουν με την αμυντική βιομηχανία δεν το μάθαμε ούτε σ΄ αυτές τις εκλογές. Δεν αναφερόμαστε στα πιο “σύνθετα”, όπως για παράδειγμα αν τελικά η Ελλάδα έχει κάποιο αμυντικό δόγμα. Κι αν καταλήξουμε ότι υπάρχει -πολύ αμφιβάλουμε- μήπως πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε ,γιατί πάρα πολλά έχουν αλλάξει γύρω μας τα τελευταία χρόνια;

Ελπίζουμε πια στις επόμενες εκλογές. Μπορεί να υπάρξει ελπίδα όταν μετά από τη δεκαετή κρίση δεν έχουμε δείξει να σοβαρευόμαστε ούτε στον τομέα της Άμυνας που υποτίθεται ότι προσφέρεται για συναινέσεις; Όχι είναι η απάντηση. Ας κρατήσουμε όμως αυτό που πάντα λέμε σε στιγμές απελπισίας: η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top