GuidePedia

0

Προς το λιμάνι της Αττάλειας κατευθύνεται το πλοίο γεωτρύπανο Yavuz πριν μεταβεί στην Κύπρο για να αρχίσει γεωτρήσεις στις αρχές Ιουλίου
 Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις της στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο και προειδοποιώντας ακόμα και την ΕΕ να μην εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Τούρκος ομόλογος του, Recep Tayip Erdogan.

Trump και Erdogan θα συζητήσουν για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα προειδοποιούν την Άγκυρα με σοβαρές συνέπειες εάν πράγματι προχωρήσουν στην αγορά και στην εγκατάσταση τους.

Στην φαρέτρα των ΗΠΑ είναι και οι οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες εφόσον επιβληθούν, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Erdogan, ο οποίος και μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη διαθέτει και ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, τον Ekrem Imamoglu.

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου αφενός ότι στην ίδια σύνοδο είναι προγραμματισμένη και συνάντηση Putin – Erdogan και αφετέρου ότι ως χρόνος παράδοσης των S-400 έχει οριστεί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, είναι προφανές πως στην Σύνοδο της G20 θα υπάρξουν αποφάσεις που θα δώσουν και το οριστικό στίγμα για το πως θα διαμορφωθούν στο εξής οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της Άγκυρας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.

Άλλωστε για τις αρχές Ιουλίου η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι το δεύτερο γεωτρύπανο – πλοίο Yavuz, το οποίο αφού διέσχισε το Αιγαίο, κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας, θα πάει στην Κύπρο, στα ανοιχτά της Καρπασίας για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.
Από τη δράση του Yavuz αλλά και του έτερου πλοίου Fatih της Τουρκίας που ήδη δραστηριοποιείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15 Ιουλίου σχετικά με τα μέτρα – κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Προειδοποιεί την ΕΕ η Τουρκία: Μην εμπλέκεστε στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή πάντως η Άγκυρα "κτίζει" τις θέσεις και την προκλητική στρατηγική της.
Με non paper προς την Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Κυπριακή Δημοκρατία, ζητά προκλητικά από την ΕΕ να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που αποκαλύπτει το non paper, η Τουρκία υποστηρίζει πως «η κίνηση αυτή υποδεικνύει πως μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή».
«Είμαστε της άποψης –προσθέτει– ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα»

Το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. 

Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημά της ότι οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.



Βρετανική παρέμβαση προς όφελος της Τουρκίας

Ανάλογες θέσεις με την Τουρκία, στο νομικό κομμάτι του ζητήματος, διατύπωσε, η Βρετανία, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη παρασκηνιακά, προς όφελος της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η τοποθέτηση της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini για έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει «νομικά κενά».

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, που επεχείρησαν να συμπαρασύρουν κι άλλα κράτη-μέλη, πάντα προς όφελος της Άγκυρας, η τοποθέτηση Mogherini περί γεωτρήσεων της Τουρκίας στην «ΑΟΖ της Κύπρου» είναι νομικά λανθασμένη, καθώς το σημείο στο οποίο επιχειρεί η Άγκυρα, δεν έχει οριοθετηθεί με διεθνή συμφωνία.
Άρα, σύμφωνα πάντα με το Λονδίνο, η Mogherini και η ΕΕ θα πρέπει να αναφέρονται σε τουρκικές δραστηριότητες στην «ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθέτηση διά της οποίας επιχειρείται το απόλυτο γκριζάρισμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου μέσω των γεωτρήσεων

Την ίδια ώρα, σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου προωθεί μεθοδικά η Άγκυρα χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ με την αποστολή δύο πλοίων – γεωτρύπανων.
Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται εξελίσσεται σε πέντε φάσεις.
Η πρώτη φάση ξεκίνησε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 με την Τουρκία να δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης λύσης εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ.

Η δεύτερη φάση του τουρκικού σχεδίου ξεκίνησε αμέσως μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές το 2018 και από εκείνη τη στιγμή τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη αλλά και πολεμικά πλοία επανεμφανίστηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ταυτόχρονα με τους όρους, που θέτουν οι Τουρκοκύπριοι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα προωθεί για την «προεδρία» του ψευδοκράτους τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Koudret Ozersay, ο οποίος είναι σύμφωνος με τη λογική των δύο κρατών στη Μεγαλόνησο
Στην τέταρτη φάση, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε διαφορετικά σημεία της κυπριακής ΑΟΖ, κλείνοντας έτσι τον δρόμο σε οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Το μοντέλο Ταϊβάν

Η Άγκυρα έχει επίγνωση των συσχετισμών, ώστε να γνωρίζει πως η αναγνώριση των κατεχομένων δεν είναι της παρούσης, η διευθέτηση ωστόσο του θέματος με τους υδρογονάνθρακες αφορά όλους και επείγει.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κάνει λόγο για μοντέλο Ταϊβάν.
Όπως είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, την οποία όπως είπε, δεν αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της.

Τσίπρας: Να μην σκεφθεί καν η Τουρκία γεώτρηση στο Καστελόριζο

Να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο προειδοποιεί την Άγκυρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώνει πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ 3.
Με αποτέλεσμα την ξεκάθαρη, σαφή και αυστηρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, «που είναι μια μεγάλη εθνική διπλωματική νίκη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η τουρκική τακτική των «πολλών μετώπων»

Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατηγορία σε βάρος της Αθήνας ότι, τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει τη «τουρκική μειονότητα», που ζει στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.
Αυτό συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία.
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top