Μια βρετανική ναυτική ομάδα ασφάλειας ενημέρωσε την Πέμπτη για ένα απροσδιόριστο περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και προειδοποίησε άπαντες για «εξαιρετική προσοχή» εν μέσω αυξανόμενης εντάσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης και ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράν.
Τα ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχυρίστηκαν - χωρίς να παρουσιάσουν αποδείξεις - ότι υπήρξε έκρηξη στην περιοχή με στόχο πετρελαιοφόρα.
Οι βρετανικές επιχειρήσεις θαλάσσιων μεταφορών, οι οποίες διευθύνονται από το βρετανικό ναυτικό, εξέδωσαν την ειδοποίηση αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το περιστατικό, τονίζοντας ότι είναι υπό διερέυνηση.
Ο ιστότοπος της Ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, επικαλούμενος το λιβανέζικο - και φιλοϊρανικό - δορυφορικό κανάλι ειδήσεων Αλ - Μαγιαντίν, ανέφερε ότι δύο πετρελαιοφόρα έγιναν στόχος επίθεσης στον Κόλπο του Ομάν, χωρίς όμως να παρουσιάζει περαιτέρω στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το γεγονός.
Οι συντεταγμένες που δόθηκαν για το περιστατικό από την ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου τοποθέτησαν το συμβάβ περίπου 45 χιλιόμετρα (25 μίλια) από την ακτή του Ιράν.
Σύμφωνα με τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.
Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου.
Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά. Eνα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace.
«Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.
Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ, εμπλοκή του Ιράν
Το BBC σε δημοσίευμά του ανέφερε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.
«Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.
Την ίδια ώρα, ο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή», μετέδωσε πως το Ιράν προσέφερε βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια» που είχαν ένα «ατύχημα» το πρωί στη θάλασσασ του Ομάν.
«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA.
Για επίθεση μιλούν Ταϊβάν και Νορβηγία
Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, που είχε ναυλώσει η κρατική εταιρεία διύλησης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε επίθεση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας αυτής.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε στην νορβηγική εφημερίδα VG ότι το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες.
Σύμφωνα με το IRNA, το πλοίο βυθίστηκε λίγο αργότερα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας διέψευσε την πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων, διευκρινίζοντας πως το πετρελαιοφόρο εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν. «Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Ανταμσον.
Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, «βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη» γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.
Το τάνκερ δέχθηκε «επίθεση» το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.Ολα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου διεσώθησαν και, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα VG, βρίσκονται σε παραπλέον πλοίο.
Το Front Altair εθεάθη τελευταία φορά ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα δεδομένα του στο Refinitiv Eikon.
Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Το Λονδίνο «ανησυχεί βαθιά»
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως την ανησυχούν βαθιά οι πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ.
Ναυτιλιακές εταιρείες και πηγές δήλωσαν πως δύο πετρελαιοφόρα επλήγησαν στον κόλπο του Ομάν και τα πληρώματα απομακρύνθηκαν, έναν μήνα έπειτα από παρόμοιο επεισόδιο κατά το οποίο τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν πληγεί στην περιοχή.
«Μας ανησυχούν βαθιά πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ. Είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές και εταίρους στην περιοχή», δήλωσε βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.
Συνάντηση Αμπε - Χαμενεΐ
Σήμερα, Πέμπτη, Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Τεχεράνη στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από την ισλαμική δημοκρατία να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο» στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.
«Ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται και δεν θα πρέπει να κατασκευάσει, να διαθέτει ή να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και δεν έχει τέτοια πρόθεση», τόνισε ο Αμπε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Χαμενεΐ.
Ο Αμπε, που συναντήθηκε χθες Τετάρτη με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που μεταβαίνει στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979.
Η Ιαπωνία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ιράν.Η επίσκεψη του Αμπε πραγματοποιείται την ώρα που η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ οξύνεται, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σύγκρουση στον Κόλπο.
«Κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο. Η Ιαπωνία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο σε πρώτο πλάνο προκειμένου να μειωθεί η ένταση», τόνισε ο Άμπε μετά τη συνάντησή του με τον Ροχανί.
«Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι απαραίτητες για την ευημερία όχι μόνο αυτής της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμο», πρόσθεσε.
Η Ιαπωνία εισήγαγε μέχρι πρότινος το 5% του πετρελαίου που χρειάζεται από το Ιράν και αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές για να συμμορφωθεί με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Ροχανί από την πλευρά του εκτίμησε ότι «τα αίτια» της έντασης στην περιοχή θα πρέπει να αναζητηθούν «στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».
«Μόλις αυτός σταματήσει, θα δούμε μια πολύ θετική αλλαγή στην περιοχή και τον κόσμο», σημείωσε.
«Δεν θα προκαλούσαμε ποτέ πόλεμο, ούτε καν εναντίον των ΗΠΑ, αλλά θα προβάλουμε φρικτή απάντηση αν επιτεθούμε», προειδοποίησε ο Ροχανί.
Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι «προς το συμφέρον της Ιαπωνίας να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν και να επιλύσει τα οικονομικά ζητήματα» που προκαλούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Τακέσι Οσούγκα διευκρίνισε ότι η πώληση ιρανικού πετρελαίου στην Ιαπωνία αποτελεί κυρίως «επιθυμία της ιρανικής πλευράς».
Εξάλλου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Aμπε είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν, όμως το Τόκιο υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε στην Τεχεράνη για «να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ».
ΑΠΕ
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου