GuidePedia

0

Προκαλεί η Τουρκία με την διενέργεια άσκησης Anadolu Yıldızı-2019 μια ανάσα από τα νησιά Χίου και της Μυτιλήνης, την οποία παρουσιάζει ο τουρκικός τύπος να πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με την συμμετοχή και Πακιστανών στρατιωτικών ως παρατηρητών.

Βέβαια το ότι η άσκηση έγινε σε αυτό το σημείο, το αναφέρουν μόνο τα Τουρκικά ΜΜΕ.

Με την κατάσταση να κτυπά «κόκκινο» στην κυπριακή ΑΟΖ οτιδήποτε υλοποιείται στο Αιγαίο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, παράλληλα με το σενάριο της άσκησης που αφορά την έρευνα και διάσωση, στην άσκηση συμμετέχει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας.

Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν με διαφορετικούς τύπους πλοίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ομάδες έρευνας και διάσωσης των Αρχηγείων Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας, Στρατοχωροφυλακής και της Ακτοφυλακής

Στο πρώτο στάδιο της άσκησης το σενάριο αφορούσε έρευνα και διάσωση πλοίου, σε… διεθνή ύδατα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα στην περιφέρεια Σμύρνης (δεν γνωρίζουμε τι εννοούν οι Τούρκοι προφανώς περιλαμβάνεται και ελληνική θαλάσσια περιοχή) βυθίζεται «το φορτηγό πλοίο με μετακινούμενο φορτίο με την επωνυμία Κεμάλ Ρέις» με ένα αλιευτικό σκάφος και αναζητείται η επέμβαση των δυνάμεων διάσωσης.

Με το περιστατικό μεταξύ Χίου και Λέσβου να λαμβάνει χώρα, γίνεται έκκληση για βοήθεια από το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και το κέντρο διάσωσης και Συντονισμού και στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK).

Κατόπιν αιτήματος, το κέντρο συντονισμού και Διάσωσης των ΤΕΔ δίνει εντολή σε πλοία και σε αεροσκάφη να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για την αναζήτηση επιζώντων.

Η άσκηση με το εν λόγω σενάριο εκπληρώθηκε ομαλά στον κόλπο της Σμύρνης, 53 ναυτικά μίλια από τις ακτές με την επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων με μία ακόμα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με την χρήση ελικοπτέρων.

Το τι θεωρούν όμως οι Τούρκοι περιοχή δική τους ευθύνης αποτυπώνεται σε χάρτη που κυκλοφόρησε στα ελληνικά ΜΜΕ και ο οποίος αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θέλει να διχοτομήσει το Αιγαίο.

Είναι πιθανό πως ότι θελήσει να υλοποιήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο θα το ξεκινήσει με μια τέτοιου τύπου επιχείρηση, ειδικά στο σύμπλεγμα Δωδεκανήσων κοντά στο Καστελόριζο.
Η Τουρκία δοκιμάζει της αντιδράσεις Ελλάδος και Κύπρου στην Α.Μεσόγειο και είναι ικανή ακόμα και για εισβολή σε περιοχή οριοθετημένης Αποκλειστικής ζώνης της Κύπρου εντός οικοπέδων που δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί, για να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα.

Η Άγκυρα με την τωρινή στάση της υλοποίησε νέα ουσιαστικά εισβολή στην Κύπρο, καθώς εισήλθε σε περιοχή που δεν της ανήκει, υπάρχει κατοχή της περιοχής αυτής και με την επιχείρηση του γεωτρύπανου δημιουργούνται τετελεσμένα ειδικότερο μάλιστα στο σενάριο που ανακαλυφθεί και φυσικό αέριο.

ΠΑΕΙ ΚΥΠΡΟ Ο ΛΑΒΡΟΦ

Την ίδια στιγμή, πάει Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών, όπως επιβεβαίωσε και ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι.

Ο κ. Οσάτσι ανέφερε, επίσης, πως ο κ. Λαβρόφ ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το θέμα που αφορά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ήταν σε επαφή για αυτό με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ρώσος Πρέσβης υπενθύμισε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, το περασμένο Σάββατο, για το θέμα αυτό, και πρόσθεσε: «Νομίζουμε ότι αυτή τη δύσκολη εποχή σε αυτή την περιοχή πρέπει να αποφευχθεί κάθε βήμα που υπονομεύει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις και για αυτό και κάναμε αυτή τη δήλωση».

«Πραγματικά πιστεύουμε πως όλες οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς το υποστηρίζουμε αυτό και ευχόμαστε να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα κάτι, που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Οσάτσι.
Σε ερώτηση αν η Ρωσία προτίθεται να παρέμβει στην ν Τουρκία σε σχέση με την πρόκληση στην ΑΟΖ, ο Ρώσος Πρέσβης τόνισε πως κάθε φορά που η κυπριακή πλευρά ζητά από τη χώρα του να μεταφέρει κάτι στην Τουρκία, αυτή το πράττει.

Σημείωσε πως η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις και με την Κύπρο και με την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αυτό είναι καλό και για τους Κυπρίους».

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την ελπίδα ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς την ένταση και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια προς την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Μασλόφ αναφέρθηκε και στην προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και την διαμάχη που έχει προκληθεί με τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-300».

Οσο για τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στην βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην βορειοατλαντική συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια.

Γενικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας. Εμείς απορρίπουμε τις θέσεις ότι η Ρωσία θέλει δήθεν να επιβάλει την επιρροή της στα Βαλκάνια, εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές, στον βαθμό που οι χώρες αυτές το επιθυμούν».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top