GuidePedia

0

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1950 η τουρκική ταξιαρχία άφησε το λιμάνι της Μερσίνας και 26 ημέρες αργότερα αποβιβάστηκε στο Πουσάν της Νότιας Κορέας. Η Τουρκία ήταν η δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, χώρα που απάντησε στο κέλευσμα του ΟΗΕ αποστέλλοντας στρατεύματα στην Κορέα.

Του Burak Bekdil

Η Τουρκία έστειλε συνολικά 21.212 στρατιώτες στης στη μακρινή Κορέα και θρήνησε 741 νεκρούς. Όλο αυτό ήταν μέρος της προσπάθειάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κάτι που συνέβη στις 18 Φεβρουαρίου 1952. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία παρέμενε ένας σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αμυνόμενη της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας.

Παρόλα αυτά η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά από τότε που ο ισλαμιστής Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία το 2002. Η αλλαγή δεν συνέβη εν μια νυκτί βεβαίως. Τον Απρίλιο του 2009 η Τουρκία προχώρησε σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός μιας χώρας μέλος του ΝΑΤΟ ασκείτο μαζί με τους Σύρους.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η τουρκική και η κινεζική αεροπορία εκτέλεσαν κοινές ασκήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Ήταν η πρώτη φορά που η αεροπορία μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ ασκείτο με τους Κινέζους. Το 2011 έρευνα αποκάλυψε ότι η Τουρκία είναι η χώρα με την μικρότερη υποστήριξη προς την συμμαχία με το ποσοστό θετικών γνωμών να φτάνει μόλις το 37%.

Το 2012 η Τουρκία εντάχθηκε, ως παρατηρητής, στο Σύμφωνο Συνεργασίας της Σαγκάη μέλη του οποίου είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Το 2017 ανώτατος Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι το Πεκίνο ήταν έτοιμο να συζητήσει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Τουρκία ανακοίνωσε πως επέλεξε την κινεζική CPMIEC για την αγορά/ανάπτυξη αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Η συμφωνία ακυρώθηκε βέβαια, αλλά η Τουρκία επέλεξε τους ρωσικούς S-400.

Παρά τις αυξανόμενες αμερικανικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, τη Δύση, γενικότερα και το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, αρνείται να εγκαταλείψει το σχέδιο των S-400 και υπεραμύνεται της «κυρίαρχης τουρκικής απόφασης». Πιο πρόσφατα, στις 7 Μαρτίου, ο Ερντογαν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει ποτέ από την συμφωνία με την Ρωσία για τους S-400. Είπε μάλιστα ότι η Τουρκία προσβλέπει στην αγορά των ακόμα πιο προηγμένων ρωσικών S-500.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες αν προχωρήσει στην αγορά των S-400, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στις 8 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως η κίνηση αυτή της Άγκυρας υπονομεύει τις στρατιωτικές σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας.

Ο ίδιος είπε ότι μια πιθανή συνέπεια θα είναι η μη πώληση μαχητικών F-35 και πυραύλων Patriot στην Τουρκία. Η Τουρκία που μετέχει στο consortium κατασκευής του F-35 έχει δεσμευτεί να αγορά τουλάχιστον 100 μαχητικά. Η απόφαση της Άγκυρας υπέρ των ρωσικών συστημάτων που στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ, θα έχει σίγουρα συνέπειες. Οι ΗΠΑ μπορεί να απαντήσουν πετώντας την Τουρκία εκτός του προγράμματος του F-35, μπορεί και όχι.

Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα εξαρτηθεί και από οικονομικές παραμέτρους πέραν των πολιτικών – στρατιωτικών. Αν η Τουρκία βγει από το πρόγραμμα ίσως στραφεί ακόμα περισσότερο προς τη Ρωσία αιτούμενη μαχητικά 5ης γενιάς.

Αυτή θα είναι μια λύση που ο Πούτιν θα είναι ευτυχής να προσφέρει προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα στο ΝΑΤΟ, αλλά και μια κίνηση κλιμακούμενης πίεσης από την πλευρά του Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει πως οι ΗΠΑ δεν θα αντέξουν να διακινδυνεύσουν κάτι τέτοιο.

Το παίγνιο Ερντογάν έχει ωστόσο σημαντικότερο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ πέραν της αγορά στρατιωτικού υλικού. Πρόκειται για την τουρκική γεωστρατηγική ταυτότητα. Οι S-400 αποτελούν ένα προηγμένο σύστημα προορισμένο να αντιμετωπίζει νατοϊκές απειλές. Η στοιχειώδης λογική λέει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους S-400 κατά της Ρωσίας ή κατά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Με την συμφωνία για την αγορά των S-400 η Τουρκία, απλώς, λέει στους θεωρητικά, πλέον, Δυτικούς συμμάχους της πως βλέπει αυτούς και όχι τη Ρωσία ως απειλή ασφαλείας. Δεδομένου ότι η Ρωσία θεωρείται η πρωταρχική απειλή για το ΝΑΤΟ η τουρκική στάση θέτει εν αμφιβόλω την επίσημη Νατοϊκή της ταυτότητα.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και ο στρατιωτικός της έρωτας με τη Ρωσία μπορεί να είναι στις αρχές του, αλλά υπονομεύει την ικανότητα αποτροπής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Η Ρωσία, χωρίς αμφιβολία, δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να δει μια στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ, να διαλύεται. Και κανόνας του ΝΑΤΟ είναι πως «η επίθεση εναντίον ενός μέλους νοείται ως επίθεση έναντι όλων των μελών».
Gatestone Institute

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top