Δικαστής κατηγορεί ευθέως τον Ερντογάν, ότι παρενέβη στην Δικαιοσύνη για να αποτρέψει τη σύλληψη του υιού του Μπιλάλ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά της διαφθοράς που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013.
Όπως γράφει το turkishminute.com Ο Ιμπραήμ Οκούρ, πρώην επικεφαλής του πρώτου τμήματος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, κατήγγειλε ότι ο τότε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν του είχε τηλεφωνήσει και απαίτησε να σταματήσει την έρευνα εναντίον του Μπιλάλ. Κάτι που οδηγούσε στη βέβαιη σύλληψή του
“Ο Ερντογάν μου είπε τηλεφωνικά ότι ο Ζεκερίγια Οζ [τότε αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης] παρανομεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε, ο Öζ είχε διατάξει επιχείρηση στο σπίτι του Ερντογάν για να συλλάβει τον υιό Ερντογάν. Ζήτησε τη βοήθειά μου για να σταματήσω την επιχείρηση”,κατέθεσε ο Οκούρ στο 9ο τμήμα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου παρουσιάστηκε ως κατηγορούμενος για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.
Ο Οκούρ κατέθεσε ότι ο Ερντογάν τον κάλεσε στις 18 Δεκεμβρίου του 2013, σε ειδικά κρυπτογραφημένο τηλέφωνο που ανήκε στον βοηθό του, Χασάν Ντογκάν. Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τηλεφώνησε στον γενικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης και του ζήτησε να σταματήσει κάθε ενέργεια εναντίον του Μπιλάλ Ερντογάν.
Ο Οκούρ υποστήριξε ότι το ίδιο πρωί είχε απορρίψει την πρόταση τριών συναδέλφων του που είχαν απολυθεί για σχέσεις με τον Γκιουλέν, οι οποίοι του ζήτησαν να αντικαταστήσει δικαστικό που έδειχνε παθητική στάση στο θέμα της έρευνας στο οικογενειακό περιβάλλον του Ερντογάν.
Στην επιχείρηση του 2013 η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει 49 άτομα μεταξύ των οποίων και τους γιους τριών υπουργών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο επιχειρηματίας Ράζα Ζαράμπ που τώρα κρατείται και δικάζεται στις ΗΠΑ. Το καθεστώς Ερντογάν τον είχε αφήσει ελεύθερο.
Οι τουρκικές εφημερίδες έγραφαν το 2013 ,ότι μία ακόμη επιχείρηση της αστυνομίας που είχε σχδιαστεί να γίνει στις 25 Δεκεμβρίου 2013,ματαιώθηκε , αφού στο μεταξύ είχε αντικατασταθεί ο αστυνομικός διοικητής Κωνσταντινούπολης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν από τότε παρουσίαζε την υπόθεση ως προσπάθεια του Γκιουλέν να πλήξει τον ίδιο και την Τουρκία. Έτσι αφέθηκε ελεύθερος και ο Ζαράμπ, ο οποίος συνελήφθη το 2016 στις ΗΠΑ και
ομολόγησε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2017 ότι είχε δωροδοκήσει τον πρώην υπουργό οικονομίας της Τουρκίας για τη λαθραία μεταφορά χρυσού με αντάλλαγμα πετρέλαιο από το Ιράν, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο Ζαράμπ δήλωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας και σημερινός πρόεδρος, Ερντογάν, επέτρεψε προσωπικά τη συμμετοχή των τουρκικών τραπεζών στο σχέδιο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου