GuidePedia

0

Ο Πούτιν καθυστέρησε την επίθεση για να του μιλήσει άλλη μια φορά, αλλά οι Σύροι θα προχωρήσουν και μόνοι εν ανάγκη

[Μετά πεντάωρες διαπραγματεύσεις στο Σότσι, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν χθες για την αντικατάσταση (;) της Σύρο-ρωσικής επιχείρησης απελευθέρωσης του Ιντλίμπ, με την δημιουργία μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης» μεταξύ Τζιχαντιστών τρομοκρατών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων και των συριακών στρατευμάτων, λύση την οποία ο Πούτιν χαιρέτησε ως «τερματισμό του πολέμου».
Αλλά η βιωσιμότητα αυτής της συμφωνίας –με την οποία ο Πούτιν επιχειρεί να αφοπλίσει από ανθρωπιστικές αγωνίες τους ντοπαρισμένους φιλοπολέμους της Ουάσιγκτον (τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου) και να διατηρήσει τον Ερντογάν σε ελεγχόμενη τροχιά – εξαρτάται και από τρίτους παράγοντες των δύο στρατοπέδων, όπως κατατοπίζει το ακόλουθο ρεπορτάζ του καλύτερα πληροφορημένου ρεπόρτερ στην περιοχή.]

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Η Τουρκία προωθεί νέες στρατιωτικές ενισχύσεις, μονάδες κομάντο και τανκς στο πόλη Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας και γύρω από αυτήν, με στόχο να εμποδίσει την επίθεση των δυνάμεων της Συρίας και των συμμάχων της που υποστηρίζονται από την Ρωσία. Η ΄Αγκυρα πράγματι εκμεταλλεύεται την ρωσική επιβράδυνση στην στρατηγική της για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ από τους Τζιχαντιστές (συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάϊντα) λόγω της αμερικανικής απειλής για βομβαρδισμό του συριακού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων με το πρόσχημα της «χρήσης χημικών όπλων». Αυτό το «χημικό όπλο» έχει καταστεί μέρος της μάχης του Ιντλίμπ, χρησιμοποιούμενο ως εργαλείο για την εξαπόλυση πολέμου στην Συρία καθώς ο πόλεμος εγγίζει στο τέλος του.

Η Ρωσία θεωρεί τις τουρκικές ενισχύσεις ως παραβίαση της Ρώσο-Τούρκο-Ιρανικής συμφωνίας της Αστάνα, που περιόριζε τον αριθμό των παρατηρητηρίων και της στρατιωτικής παρουσίας γύρω από την πόλη και τις αγροτικές περιοχές του Ιντλίμπ. Επιπλέον η Ρωσία θεωρεί ότι η Τουρκία αδυνατεί να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να θέσει πλήρες τέρμα στην παρουσία των Τζιχαντιστών, ιδίως των δυνάμεων της Αλ-Κάϊντα, που είναι εγκατεστημένες στην πόλη και πέριξ αυτής.

Πράγματι, ο Ερντογάν ζήτησε παράταση της καθυστέρησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Ρωσίας και του Ιράν σχετικά με το Ιντλίμπ. Αυτή η καθυστέρηση απορρίφθηκε από την Δαμασκό, της οποίας η ηγεσία πιστεύει ότι είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα της χώρας (για την απελευθέρωση ολόκληρης της Συρίας) και επιπλέον θα επιβεβαίωνε τους δισταγμούς του Ρώσου Προέδρου, που προφανώς οφείλονται στην αμερικανικήν απειλή.

Οι αποφασίζοντες στην Δαμασκό λένε ότι «η Τουρκία πρόσφερε στην Ρωσία την προστασία της στρατιωτικής βάσης της στο Χμεϊμίμ, με την παρεμπόδιση άλλων επιθέσεων με ιπτάμενα ρομπότ εναντίον της.» Η ρωσική βάση υπήρξε στόχος άνω των 55 επιθέσεων με βομβαρδιστικά «ντρόουνς», που όλα τους καταρρίφθηκαν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα γύρω από την βάση, που βρίσκεται στην ακτή της Συρίας.

Η Ρωσία απέρριψε την τουρκική προσφορά, καλώντας την ΄Αγκυρα να τηρήσει την συμφωνία και να εξαφανίσει τους Τζιχαντιστές από την πόλη, χρησιμοποιώντας την τουρκική επιρροή για την αποφυγή της επίθεσης. Η Δαμασκός πιστεύει ότι η Τουρκία θα ήθελε να προσαρτήσει το Ιντλίμπ και επομένως απορρίπτει κάθε συμφωνία με την Τουρκία, πέραν αυτής που έχει ήδη υπογραφεί στην Αστάνα και η οποία συνίστατο στο να «τελειώνουν για πάντα» με «όλους τους Τζιχαντιστές».


(Παλαιότερο Μήνυμα Τραμπ στο Τουίτερ: «Οι τρομοκράτες στην Συρία αυτό-αποκαλούνται αντάρτες και την βολεύουν έτσι, επειδή οι ηγέτες μας είναι τόσο εντελώς ηλίθιοι.»)

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές, η Τουρκία «υποσχέθηκε να εντάξει την Ζαμπχάτ αλ Νούσρα, ή Ταχρίρ- αλ Σαμ (μετονομασία της Αλ-Κάϊντα) σε ένα ενιαίο στρατό στο Ιντλίμπ, για να ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα και να αποδείξει τον έλεγχό της στους Τζιχαντιστές. Τα τουρκικά στρατεύματα ενισχύονται με περισσότερο προσωπικό –κατά την εκδοχή της Τουρκίας- για να ενισχύσουν όλους τους ένοπλους δορυφόρους της στον αγώνα τους κατά των Τζιχαντιστών που αρνούνται να συνθηκολογήσουν ή να συγχωνευτούν με τις άλλες ομάδες.
Αυτό που λένε οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ρωσία και το Ιράν είναι ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να επιτεθεί σε όποια ομάδα αρνείται να υποταχθεί στην Τουρκία. Επιπλέον, φαίνεται ότι εκατοντάδες Τζιχαντιστές έφυγαν από την Συρία για κάποιον άλλο προορισμό. Η ΄Αγκυρα διευκολύνει την έξοδό τους, αλλά όσοι θα μείνουν θα έχουν να πολεμήσουν και να πεθάνουν στο Ιντλίμπ.

Η Τουρκία ζητά περισσότερο χρόνο, να καθυστερήσει η επίθεση κατά του Ιντλίμπ για μερικές ακόμη εβδομάδες. Στο μεταξύ οι σύμμαχοι της Συρίας είναι αποφασισμένοι να ελέγξουν την ύπαιθρο χώρα πέριξ του Ιντλίμπ, περιλαμβανομένης της αγροτικής περιφέρειας της Χάμας και της Λατάκιας. Γι’ αυτό και για το ενδεχόμενο επίθεσης Τζιχαντιστών στο Χαλέπι, για αντιπερισπασμό σε συριακή επίθεση στο Ιντλίμπ, οι σύμμαχοι στέλνουν μεγάλες δυνάμεις στρατού σε οχύρωση της άμυνας πέριξ του Χαλεπιού.



Οι σύμμαχοι της Συρίας και η Δαμασκός θεωρούν ότι η Ρωσία έχει επιβραδύνει την πρόοδο της επίθεσης, επιτρέποντας στην Τουρκία να διεγείρει διεθνείς ανησυχίες και αμφιβολίες για την αναγκαιότητα της επίθεσης στο Ιντλίμπ. Η Τουρκία ενθάρρυνε τις ΗΠΑ να βρουν τον καιρό να καθορίσουν το πρόγραμμα των στόχων τους στην Συρία, σε περίπτωση που θα αποφασίσουν να την βομβαρδίσουν. Επίσης, η Τουρκία έχει πιέσει την διεθνή κοινότητα, κυρίως τους Ευρωπαίους, να επέμβουν για να εμποδίσουν «την πλημμύρα προσφύγων και Τζιχαντιστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε περίπτωση επίθεσης στο Ιντλίμπ». Σήμερα οι δυο υπερδυνάμεις (Ρωσία και ΗΠΑ) διεξήγαγαν ναυτικά γυμνάσια στην Μεσόγειο απέναντι στις ακτές της Συρίας (Τανφ). ΄Ετσι, πράγματι «βαδίζουν στο χείλος μιας αβύσσου», επιδεικνύοντας τις δυνάμεις τους η μια στην άλλη.



Σύμφωνα με τις πηγές μου, η Τουρκία «ζητά περισσότερο χρόνο να λύσει το πρόβλημα του Ιντλίμπ χωρίς μάχη. Επίσης προτείνει να λύσει το θέμα των δεκάδων χιλιάδων ενόπλων Σύρων εντολοδόχων της όταν έχει ωριμάσει η πολιτική συμφιλίωση. Όλα αυτά δείχνουν πειστικά πως η Τουρκία δεν θέλει να φύγει από την Συρία.»

Η Μόσχα έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα συνδεόμενα με την ΄Αγκυρα (εμπορικές ανταλλαγές, εξοπλισμοί, διευκόλυνση και πώληση ενέργειας), όπως επίσης και με την Τεχεράνη (εμπόριο και ανταλλαγές ενέργειας –μια συνέπεια της τουρκικής απόρριψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν).Ο Ερντογάν ποντάρει σε αυτήν την στρατηγική σχέση για να σταματήσει την μάχη στο Ιντλίμπ. Ωστόσο τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν ένα πιο βαθύ στρατηγικό δεσμό με την Συρία, όπου η επιθυμία για το τερματισμό του πολέμου και για την απελευθέρωση ολόκληρης της χώρας είναι πολύ ισχυρότερη.

« Δεν υπάρχει σχέδιο για να γίνει η επίθεση στο Ιντλίμπ τώρα», λένε οι πηγές. Η απελευθέρωση των αγροτικών εκτάσεων των Χάμα, Λατάκια και Ιντλίμπ είναι οι κύριοι στόχοι. Οι σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύροι δεν αναμένεται να καταφύγουν στην Τουρκία ή στην Ευρώπη. Καλούνται να διαφύγουν από όλες τις περιοχές που ελέγχονται από Τζιχαντιστές (κυρίως της Αλ Κάϊντα και τους συνεργάτες της ή ένοπλους υποστηρικτές της) και να καταφύγουν στην πόλη του Ιντλίμπ υπό τουρκικό έλεγχο.

Αυτό που είναι σαφές μέχρι τώρα είναι η βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος ΄Ασαντ δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το Ιντλίμπ στον Ερντογάν. Ο Άσαντ είναι έτοιμος- λέγεται- να αρχίσει την επίθεση σε μερικές εβδομάδες, ακόμη και μόνος, με τίμημα να σύρει όλους πίσω του στο πεδίο της μάχης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top