GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Οι ισλαμιστές που έλεγχαν την συριακή επαρχία της Κουνέιτρα, στα σύνορα με το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, δέχτηκαν σήμερα να παραχωρήσουν τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους στη συριακή κυβέρνηση βάσει συμφωνίας που συνήφθη με τη Ρωσία.

Η περιοχή ελέγχονταν από τους ισλαμιστές από 2012. Η επαρχία της Κουνέιτρα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και οι ισλαμιστές ελέγχανε και την ζώνη ασφαλείας που χωρίζει την περιοχή αυτή από το κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

"Η συμφωνία προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός, την εγκατάλειψη (από τους αντάρτες) του μεσαίου και βαρέος πυροβολικού και την επιστροφή των κυβερνητικών θεσμών", διευκρίνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν το οποίο ελέγχεται από τους Δυτικούς και έχει έδρα στο Λονδίνο

Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα αναλάβουν τον έλεγχο του εδάφους που βρίσκεται στην ζώνη ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι οι ισλαμιστές που αρνούνται να δεχθούν την συμφωνία θα μπορούν να μεταβούν στο έδαφος που ελέγχουν οι ισλαμιστές στο βόρειο τμήμα της Συρίας και συγκεκριμένα στην Ιντλίμπ.

Ένα μέλος της αντιπροσωπείας των ισλαμιστών που μετείχε στις συνομιλίες επιβεβαίωσε στο AFP ότι επετεύχθη συμφωνία για να επιτραπεί στις κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην ζώνη ασφαλείας.

Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να δηλώσει πότε η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, η συμφωνία επιτρέπει στις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτήσουν τις θέσεις που είχαν πριν από το 2011, τη χρονιά που ξεκίνησε ο πόλεμος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη συμφωνία αυτήν δεν περιλαμβάνονται τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, πρώην πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Μια άλλη συμφωνία που συνήφθη στις 6 Ιουλίου από τη Ρωσία είχε επίσης οδηγήσει στην συνθηκολόγηση των ανταρτών στην γειτονική επαρχία Ντεράα.

Επί της ουσίας έχει ανακτηθεί όλη νότια Συρία εκτός κάποιων συνορευόντων πειροχών με την Ιορδανία που σύντομα θα ανακτηθούν και αυτές

Η σύγκρουση στη Συρία που άρχισε το 2011 χαρακτηρίζεται από την ανάμειξη ξένων χωρών και ισλαμιστικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίχθηκαν έμμεσα ή και άμεσα από τις δυτικές χώρες προκειμένου να ανατραπεί ο Πρόεδρος Άσαντ.

Η επιλογή αυτή κόστισε την ζωή σε 350.000 ανθρώπους και έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εκατομμύρια άλλοι οι οποίοι κατέφυγαν σε Τουρκία και Ευρώπη.

Οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της συριακής κυβέρνησης, της εκκαθάρισης της Δαμασκού και την ανακατάληψης της νότιας Συρίας οδηγεί πλέον μετά από 7 χρόνια τον πόλεμο στην λήξη του. Τελευταία περιοχή προς ανακατάληψη είναι η επαρχία της Ιντλίμπ.

Για τις κουρδοκρατούμενες περιοχές δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια προσπάθεια επιβολής της συριακής κυριαρχίας λόγω της παρουσίας των Αμερικανών σε αυτές αλλά ίσως να αποδεχτούν οι Κούρδοι την δημιουργία μιας ομόσπονδης Συρίας και τελικά να επανενωθεί πλήρως η πολύπαθη χώρα.

Άλλωστε οι Κούρδοι συνειδητοποίησαν ότι τελικώς ούτε οι Αμερικανοί θα τους στηρίξουν για άμεση δημιουργία ενός κουρδικού κράτους καθώς αυτό θα σήμαινε ολική ρήξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top